Annons
Kultur

Livet som barn på Jenny Nyströms tid

Karin, Jenny Nyströms husa, möter upp ett gäng nyfikna barn och vuxna i entrén till Kalmar läns museum. De ska få höra mer om hur det var att vara barn på Jenny Nyströms tid, på 1900-talets första hälft.
Kalmar • Publicerad 15 februari 2024
Innan guidningen drar igång får alla som vill klä sig i tidsenliga 1900-talskläder. Som en keps på huvudet, eller ett förkläde.
Innan guidningen drar igång får alla som vill klä sig i tidsenliga 1900-talskläder. Som en keps på huvudet, eller ett förkläde.Foto: Lina Watanen

Bakom karaktären husan Karin hittar vi Julia Aldén. Hon är student på programmet kulturarv i samtid och framtid, med inslag historia, vid Linnéuniversitetet, men gör under sex månader praktik vid Kalmar läns museum. Det är hon och studentkollegan Anna Selin som står bakom guidningen Att vara barn på Jenny Nyströms tid. Men det kommer vi tillbaka till. Innan vi får en pratstund med Julia väntar nämligen guidningen.

– Vet ni vem Jenny är? undrar Julia, och några av de samlade nickar, medan några ser lite fundersamma ut.

Annons

– Jo, Jenny är en duktig konstnär som målar fina tavlor. Är ni redo att träffa henne?

Jenny Nyström var en konstnär som gillade att rita tekniska saker, exempelvis flygplan, radioapparater, bilar och telefoner.
Jenny Nyström var en konstnär som gillade att rita tekniska saker, exempelvis flygplan, radioapparater, bilar och telefoner.Foto: Lina Watanen

Denna gången möts Julias fråga av ett enigt, starkt ja, och hon tar med sig gruppen fyra trappor upp, till utställningen om Jenny Nyström. Just denna dagen har det hänt något magiskt. Självaste konstnären sitter vid sitt köksbord och målar. Motivet är en telefon. Barnen ser lite förvånade ut, för den ser inte ut som de telefoner dagens barn är vana vid.

– Nej nu skojar ni med mig, skrattar Jenny när barnen försöker förklarar hur deras telefoner, mobiltelefonerna, ser ut.

Jämförelser mellan då och nu är en del av guidningens fokus.

– När jag var liten var jag och mina bröder busiga. Vi brukade leka i skogen, och hänga på vingarna i väderkvarnarna. När det var vinter åkte vi kälke och rullade stora snögubbar, säger Jenny.

Flera av barnen säger att de också gillar snön, särskilt att kasta snöbollar.

– Leka är härligt, men man måste lära sig saker också. Det är därför vi går i skolan, säger Jenny.

När konstnären och husan berättar om sina minnen från skoltiden rynkar barnen smått på näsan. Det är mycket som var annorlunda då, på 1900-talets början, jämfört med idag. Men, också en del som är sig likt.

– Vad gillar ni i skolan? undrar Jenny och får svar som måla, skriva, matte, teknik, slöjd, historia och måla hjärtan.

”Armarna längs kroppen, raka i ryggen” uppmanar husan Karin och konstnären Jenny Nyström, när de berättar om minnen från hur det var på deras skoltid.
”Armarna längs kroppen, raka i ryggen” uppmanar husan Karin och konstnären Jenny Nyström, när de berättar om minnen från hur det var på deras skoltid.Foto: Lina Watanen

Mycket skatt och fniss blir det när husan Karin tränar gruppen att ställa upp sig i ett prydligt led, så de kan förflytta sig till den gamla skolsalen. Här avslutas sedan guidningen. Upplägget och innehållet är som ovan nämnt framtaget av studenterna Julia och Anna. Anna är den som skulle ha spelat Jenny, men då hon blev sjuk fick museipedagogen och guiden Anette Kronlund hoppa in.

Annons

– Vi fick i uppdrag av museet att göra en guidning inför en studiedag. Vi gick runt i museet, och fastande i Jenny Nyström-utställningen, berättar Julia och tillägger.

–Jag tänkte på genusperspektivet, och starka kvinnor i historien. Jenny är en spännande person som gjort många storslagna konstverk, inte bara tomtar. Och så gillar jag sekelskiftet över lag.

Förutom att lyfta fram konstnären och hennes variationsrika skapande, ville studenterna även skapa ett samtal där dåtidens karaktärer och deltagande barn fick prata om vad man åt förr, hur man lekte, vad som hände i skolan, vad man hade på sig för kläder och andra vardagliga företeelser.

– Det blir en känsla av att mycket har förändrats, men det finns även mycket gemensamt. Som olika upptåg och bus. Barn har alltid varit barn, ler Julia.

Julia Aldén studerar kulturarv i samtid och framtid vid Linnéuniversitetet, och gör just nu sin sex månaders-praktik på Kalmar läns museum. Tillsammans med studentkollegan Anna Selin har hon skapat guidningen Att vara barn på Jenny Nyströms tid.
Julia Aldén studerar kulturarv i samtid och framtid vid Linnéuniversitetet, och gör just nu sin sex månaders-praktik på Kalmar läns museum. Tillsammans med studentkollegan Anna Selin har hon skapat guidningen Att vara barn på Jenny Nyströms tid.Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons