Annons
Kultur

Lars Winnerbäck med band hittar hem - rätt in i publikens hjärta

Den som har sett ganska många Lars Winnerbäck-konserter kände nog att det blir en lite annorlunda upplevelse när artisten med band i fredags hade premiär för sin stora sommarturné, just i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 10 juli 2024
Kalmar fick äran att bli premiärstaden när Lars Winnerbäck och hans band i sommar drar ut på turné.
Kalmar fick äran att bli premiärstaden när Lars Winnerbäck och hans band i sommar drar ut på turné.Foto: Lina Watanen

Ett blött Fredriksskans arena i Kalmar. Ja, det var vad nog rätt många var inställda på. Vi syftar framför allt på de som hade köpt biljetter till fredagens konsert med Lars Winnerbäck med förband. Visst kom det en och annan häftig skur på förkvällen, vilket nog drabbade förbanden David Ritschard och Amanda Bergman något. Många valde nog att skippa en alltför lång konsertkväll på Fredriksskans, och istället gå direkt på kvällens huvudnummer - Lars Winnerbäck. Prick i utsatt tid, 20.50, klev Lars Winnerbäck med band på scen. Min gata i stan, från senaste albumet Neutronstjärnan (2023), fick inleda kvällen. Just detta album förklarar artisten senare också har att göra med valet av Kalmar som stad för hans stora sommarturné.

– Det var en fin kväll vi hade på Hatstore arena i oktober, var ni där? Det var så fint att vi ville starta vår turné i sommarstaden Kalmar, säger han och möts av publikens jubel.

Lyckan i fansens ögon när ”Lasse” intog scen gick inte att ta miste på.
Lyckan i fansens ögon när ”Lasse” intog scen gick inte att ta miste på.Foto: Lina Watanen
Annons

Hans senaste Kalmarspelning i oktober i fjol satte dessutom nytt publikrekord på Hatstore arena, med siffran 3 200 personer.

En fin kväll är något av ett ord som kan sammanfatta även fredagens spelning. Det känns som en ganska lugn, men väldigt fin kväll. Låtvalen är inte så markerat lugna kontra ösiga, och det skapar en stämning som känns just mer fin. Även om det riktigt ösiga också förekommer, inte minst under låtar som Elden, För dig, Kom ihåg mig, Hum hum från Humlegården och Söndermarken.

Förband var Amanda Bergman och David Ritschard.
Förband var Amanda Bergman och David Ritschard.Foto: Lina Watanen

På många sätt är det en överraskande konsert. Även en trogen Lars Winnerbäck-lyssnare får flera gånger om klura några sekunder innan det står klart vilken låt som just dragit igång. Musiken får ta mer plats, och tempot är omarbetat på flera låtar och vissa stunder känns det som helt nya låtar. För dig är ett sådant magiskt exempel. Bandet har lämnat scen, klappas in på nytt, Lars Winnerbäck kommer ensam in, skärmen bakom honom drar igång och det som plötsligt hörs är musiken från den inspelade stråksextetten bakom honom. En mäktig, häftig och annorlunda känsla. Det börjar stilla och lugnt, Lars Winnerbäck tar ton, hela bandet tar åter plats på scen och pang, när låten avslutas är det till en publik som långt ifrån står stilla. Bandet har stor ära i denna lite speciella kväll. De tillåts verkligen ta plats, och blir så mycket mer än ”bara ett band” bakom en stor stjärna. Musikerna blir lika mycket stjärnor de. Jonna Löfgren, trummor, Carl Ekerstam, gitarr och munspel, Jerker Odelholm, bas, Staffan Johansson, gitarr, Sandra Widman, sång och gitarr och Mikaela Hansson, klaviatur.

Bandet, och musiken, tillåts verkligen ta plats och träda fram. Konserten handlar inte bara om Lars Winnerbäck som storstjärna, utan samtliga på scen gör publikens kväll.
Bandet, och musiken, tillåts verkligen ta plats och träda fram. Konserten handlar inte bara om Lars Winnerbäck som storstjärna, utan samtliga på scen gör publikens kväll.Foto: Lina Watanen

Under kvällen stannar Lars Winnerbäck vid tre tillfällen upp för att säga några ord. Det brukar vara just några väl utvalda ord. Han riktar kritik mot flera världsledare som han menar är ”människor på fel plats”, han vill tro på ett Kalmar och Fredriksskans där människor har goda visioner, framtidstro, mod och fredsvilja. Och han tackar musiken som blivit ett sätt för honom att lära känna sig själv och sin omgivning. Och givetvis blickar han ut mot publikhavet och klappar sig mot hjärtat, som han ofta gör, och skickar med orden ”Tack för att ni lyssnar, och tack för en jättefin kväll”. Men, så kommer också ett oväntat långt inlägg som nog kan vara rekordlångt för Lars Winnerbäcks del. När han under Elden berättar om en gammal barndomsvän, hur vägar kan skiljas och åter korsas igen, när han lallade runt på Karl Johan, säger ett textutdrag från Elden – ”är det jobbigt att tiden går och man blir äldre, eller kul att vara med?”, och så drar allting igång igen.

Basisten Jerker Odelholm har hängt ihop med Lars Winnerbäck i många år.
Basisten Jerker Odelholm har hängt ihop med Lars Winnerbäck i många år.Foto: Lina Watanen

Flera recensenter har efter konserten noterat att Lars Winnerbäck kändes bekväm, avslappnad och trivsam uppe på scenen. Kanske har han efter alla dessa år hittat hem, på riktigt.Och med sitt band intill sig finns ingen risk att han går vilse. Det här är ett gäng som man märker har roligt, på riktigt, och som håller ihop på scen och gör något de alla lever för.

Sandra Widman, sång och gitarr och Lars Winnerbäck.
Sandra Widman, sång och gitarr och Lars Winnerbäck.Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons