GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kultur

Kulturskolan är en plats för lustfyllt skapande

Kulturskolan och kulturen i Nybro är under uppstart och verksamhetschefen Thomas Björklund Svensson i full färd med att i full färd med att kontakta gamla som nya elever och schemalägga lektionerna inför terminen och läsåret.
Nybro • Publicerad 8 oktober 2021
Sara Möll som jobbar deltid på kulturskolan och Hanna Holmgren som är utbildad musicalartist och som under hösten ska jobba som praktikant.
Sara Möll som jobbar deltid på kulturskolan och Hanna Holmgren som är utbildad musicalartist och som under hösten ska jobba som praktikant.
Foto: Ann-Heléne Thörning

Att det varit ett jobbigt år för kulturen under den gångna pandemin är väl inget som går att sticka under stol med. Men det är med stor stolthet som Thomas Björklund Svensson ser hur alla arbetat för att det ändå skulle finnas en så bra verksamhet som möjligt.

– Bokbussen har kört på och alla som jobbar med den gör ett fantastsikt arbete. De har släppt in en och en så att alla som vill kunnat låna som vanligt. Kulturhuset Kristallen har i stort sett varit helt stängd, men våra duktiga kulturvärdar Bent Jensen och Thomas Gustavsson har servat en massa andra verksamheter. Nu öppnar både biblioteket och kulturhuset helt och hållet igen och det lär blir en tsunamivåg av arbete framöver.

Thomas Björklund Svensson håller presskonferens via länk, och det är inte utan att han ser förhoppningsfull ut inför den stundande framtiden, men påpekar vikten av att även i fortsättningen ta hänsyn, hålla avstånd och se till att handhygienen är god, för att undvika nya kluster av smitta.

Många föreningar kommer inte att starta upp förrän nästa år, men Thomas Björklund Svensson längtar redan efter att återigen kunna se alla åldrar i kulturhuset.

Kulturskolan har nästan kunnat hålla öppet under hela pandemin. Kulturvärdarna har satt upp plexiglas och gjort nödvändiga anordningar för att undvika smitta. Det har torkats tangenter och strängar och stora rum som Pelarsalen har använts extra mycket.

– Det har också hållits en hel del digitala lektioner, vilket har varit positivt för våra elever i ytterområdena. Något att tänka på och ta med oss in i framtiden. På så vis kan de få ta del av lektionerna precis som de som bor i stan.

När kulturskolan nu sätter igång igen har de dock förlorat runt 25-30 procent av eleverna och kan därför bland annat erbjuda dem som söker inom blås och slagverkssegmentet, en plats på direkten. Men det gäller kanske att vara snabb, för sedan det bestämdes att kulturskolan skulle öppna igen, har det redan kommit in 100 ansökningar.

Nya kurser är Slöjdklubben som är ett koncept som hemslöjdskonsulenterna tagit fram. Det har länge kämpas för att kulturskolan ska kunna erbjuda en teaterutbildning och nu är en teaterkurs ett faktum.

- Det är en skam att vi har en teaterscen kär i kulturhuset, men inte haft ett teaterprogram innan, säger Thomas Björklund Svensson som nu plötsligt till och med har två dramapedagoger. Det är Sara Möll som jobbar deltid på Kulturskolan och Hanna Holmgren som är utbildad musicalartist och som under hösten ska jobba som praktikant, som är Kulturskolans två härliga och mycket välkomna tillskott.

– Jag har fått frågan hur kulturen i Nybro jobbar med HBTQ frågor och jämställdhet och jag tycker nog att vi gör ganska mycket. Men frågan är vad vi kan göra bättre? säger Thomas Björklund Svensson som nu ser med stor tillförsikt på framtiden.

Ann-Heléne ThörningSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.