GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konst som skapar nya inblickar

Verken som pryder säsongsöppningens stora utställning på Ölands museum Himmelsberga är bokstavligt talat stora. Den stora, höga utställningshallen möjliggör nämligen att låta konstverk av större slag ta plats.
Himmelsberga • Publicerad 25 april 2022
Marlene Lindmark är den som valt ut de fem konstnärer som nu visar verk i stora konsthallen på Ölands museum Himmelsberga. Hon har även hängt själva utställningen. På bilden syns ett keramikfat av Linda Jansson Lothe. Konstnären har tidigare studerat på Capellagården, och en av keramikserierna hon nu visar består av fridlysta blommor på Öland.
Marlene Lindmark är den som valt ut de fem konstnärer som nu visar verk i stora konsthallen på Ölands museum Himmelsberga. Hon har även hängt själva utställningen. På bilden syns ett keramikfat av Linda Jansson Lothe. Konstnären har tidigare studerat på Capellagården, och en av keramikserierna hon nu visar består av fridlysta blommor på Öland.Foto: Lina Watanen

– Utställningen var planerad till 2020, men har blivit inställd och framflyttad. Nu är det tredje gången gillt, säger Marlene Lindmark.

Hon är den som valt ut konstnärerna och hängt utställningen. Allt har sin grund i att en studiekamrat från Oslo hörde av sig till Marlene Lindmark, då han visste att hon drev galleri i Borgholm.

– Det var stora verk som jag inte hade plats för i galleriet, men det fick mig att tänka på Himmelsberga. Här finns plats, säger Marlene Lindmark.

Hon fick ja från museets sida, bjöd in ytterligare konstnärer och när allt var klart satte pandemin stopp för planerna. Istället landar allt nu i den påskutställning som hade vernissage på långfredagen. Lite ironiskt nog kunde studiekamraten från Oslo inte medverka då utställningen krockade med annat. Aktuella utställare är CatDogville, Norge/Sverige, Elins Aasheim, Norge, Cissi Svärdström, Sverige, Angelica Kristenson Aurelius, Sverige och Linda Jansson Lothe, Sverige/Norge.

– Det är ett spännande möte mellan lokalt förankrade konstnärer och två från Norge samt Nederländerna.

Marlene Lindmark säger att gemensamma nämnare är att samtliga fem kvinnor arbetar stort, färgstarkt och med kraftfulla uttryck.

– Annars är det en stor blandning vad gäller tekniker och material. Som måleri, framför allt oljemålningar, digitalt måleri som printas ut, keramik och sten.

Påskutställningen består av närmare 100 verk.

– På vårsalonger eller samlingsutställningar ges ofta möjlighet att visa ett eller två verk. Här får konstnärerna presentera sig i dubbel bemärkelse, med många verk och framför allt stora verk. För besökarna tror jag också det ger ett nytt perspektiv med blandningen och mixen av konstnärerna från olika delar som möts, och där motiven skiljer sig väldigt åt.

En ögonöppnare och inblick i andra människors liv är även vad fotojournalisten Benjamin Nørskov bjuder på. Fotoutställningen baseras på hans projekt EPA Sverige, som han drog igång 2018. Han föddes i småländska Skogsryd, men flyttade som nioåring till Danmark med sin danska mamma, efter att föräldrarna skilt sig.

– För ett tag sedan ville jag återuppleva landet som jag lämnat, Sverige. Jag intresserade mig speciellt för hur det är att vara ung i Sverige, säger Benjamin Nørskov.

Han fastnade för epa-kulturen, ett för Sverige ganska unikt fenomen.

– Jag har rest runt stora delar av Sverige och träffat ungdomar med epor. Det är en fascinerande, spännande kultur och jag imponeras av de ungdomarnas kreativitet och speciella byggen.

En 5 X 2,3 meter stor väggdekor föreställande en epakille skulle upp på väggen, inför vernissagen av Benjamin Nørskovs fotoutställning.
En 5 X 2,3 meter stor väggdekor föreställande en epakille skulle upp på väggen, inför vernissagen av Benjamin Nørskovs fotoutställning.Foto: Lina Watanen

Mötena har resulterat i hundratals porträttbilder, nu senast med motiv från Öland. Ett 40-tal kommer visas i den nu aktuella utställningen på Himmelsberga.

– Jag vill ge en inblick i och berätta om ungdomskulturen. Dokumentera en tid på tre, fyra år med ungdomar på väg mot vuxenlivet.

Epa-traktorer är, inte minst på Öland, ett omdiskuterat ämne som väcker många åsikter.

– Jag vill ge en glimt av en värld som jag tycker är magisk. Visa nya perspektiv, och inte bara den orangea triangeln som många förknippar med epor.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.