Annons
Kultur

Jubileumsföreställning som lever upp till förväntningarna

Det är lite svårt att sätta fingret på vad det är, men årets Torsåsrevy, Tio i tupp, har något lite speciellt. Något som utmärker sig, och får en att känna att ”det här är riktigt bra”.
Torsås • Publicerad 2 februari 2024
Givetvis krävs det en varmkorv på scenen och man framför ett hyllningsnummer till artisten Owe Thörnqvist. Den som fick äran att spel varmkorv var Dan Lindgren.
Givetvis krävs det en varmkorv på scenen och man framför ett hyllningsnummer till artisten Owe Thörnqvist. Den som fick äran att spel varmkorv var Dan Lindgren.Foto: Lina Watanen

2024 års revy handlar om en jubileumsföreställning, då det är Revyarna i Torsås tionde uppsättning. Det i sig kan man tänka sig har inneburit en viss press på regissör, ensemble, textförfattare med flera som är inblandade. Givetvis vill man att ett tioårsjubileum är något publiken ska komma ihåg som något riktigt bra, som något lite extra. Det lyckas Revyarna i Torsås med. Tio i tupp är något i topp. Innehållet känns nytt, även om ett och annat skämt hörs förut. Tajmingen sitter där den ska. Liveorkestern gör sitt till. De lokala skämten, händelserna och inslagen är många men samtidigt något som även går hem hos de som inte är Torsås kommuninvånare. Och kanske är det ensemblens många gånger direktkontakt med publiken som ramar in allt på ett genuint vis. I nummer två i akt ett, som döpt till just nummer två, har en nervöst spelad Fredrik Magnusson dragit nitlotten att kliva in efter det storslagna, pampiga öppningsnumret. Han vänder sig till publiken, letar febrilt efter rätta lappar, pratar och undrar. Men han löser det galant, vilket märks tydligt på publikens höga skratt. Och just sättet numret läggs upp på är lite annorlunda, och väldigt kul.

Samuel Nilsson, till vänster, fick göra revypremiär med ett och annat inhopp på scen. Bland annat i numret Curling, där morsan Ann Milesson hade fullt upp med att hjälpa sin vuxna son, spelad av Dan Lindgren.
Samuel Nilsson, till vänster, fick göra revypremiär med ett och annat inhopp på scen. Bland annat i numret Curling, där morsan Ann Milesson hade fullt upp med att hjälpa sin vuxna son, spelad av Dan Lindgren.Foto: Lina Watanen

Tio i tupps ensemble består av Linda Magnusson, Fredrik Magnusson, Ann Milesson, Caroline Ekström, Tina Qvist, Dan Lindgren och årets nytillskott Christian Hammar. Bakom sig har de en erfaren regissör, Ingemar Bernthsson. Han har även varit med och skrivit flera nummer, ihop med andra välbekanta namn som bland annat Olle Schönbeck och Owe Martinsson.

Annons

Variationen av nummer är stor. Publiken får ta del av allt från hembränning, bynamn, curlande morsor, tjat om kaffe, matallergier och cyberattacker till sånghyllningar, bibliotekarier utan gränser, en snapsdrickande älg, ägglossning och invecklade familjeförhållande. Och givetvis återkommer de populära karaktärerna Vivi och Vickan. Totalt handlar det om 26 nummer och i hela åtta nummer får vi se alla i ensemblen på scen. Överlag är det en bra blandning mellan många personer och en ensam person på scen. Det blir liksom aldrig enformigt. Inte heller var gäller ämnena. Sång och dans varvas med finurligheter, kvickheter och oväntade avslut. Numret Yberattacken med Caroline Ekström, Linda Magnusson och Christian Hammar är inte bara riktigt rolig, utan även skickligt framfört. Christian Hammar lyckas med den svåra uppgiften att hoppa över vissa bokstäver i ord, vilket skapar frustration och kaos hos Caroline och Lindas karaktärer.

Givetvis skojas och drivs det en hel del. Men i år är det inte så mycket skämt kring särskilda personer, snarare kring olika fenomen. Exempelvis beteendet i en lokalgrupp på Facebook. Eller matallergier. För att inte tala om dejting. När det kommer till personer som lyfts fram är det snarare att revygänget väljer att hylla, än dissa.

Ett verkligt gott betyg är när man kommer på sig själv efter revyns slut, att inte en enda gång ha kollat på klockan. Och för att citera tre snabba kommentarer som hördes efter att publikens applåder upphört och salongens lampor tändes - ”ja då vet jag vad vi gör nästa fredagskväll”, ”det här var riktigt, riktigt bra” och ”den här måste vi gå och sen en gång till”.

Revyarna i Torsås inleder akt ett med numret Tupileét och avslutar med Tio i tupp-final.
Revyarna i Torsås inleder akt ett med numret Tupileét och avslutar med Tio i tupp-final.Foto: Lina Watanen
bild 1/13
Kan Emil i Lönneberga växt upp och blivit kommunalråd, mån tro? Jodå, i Torsåsrevyn kan allting hända. Emil 60 år är en fin hyllning till såväl Katthults-karaktärerna som dess skapare, Astrid Lindgren.
Oscar Svensson, dotter och far Wilma och Benny Nilsson och Vivi Karlsson var fyra av premiärkvällens besökare.
Årets nytillskott på scenen, Christian Hammar, minglade runt i pausen. Han har tidigare varit med i Skrävle teatergrupp och arbetar till vardags som cnc-fräsare.
Sömmerskan Margareta Granholm, cafévärdinnorna Bodil Briggsjö och Gudrun Andersson samt påklädare Mariska Toder är fyra av många engagerade bakom scen.
Paret Lars och Åsa Rasmussen var lite extra nyfikna på vad som skulle ske under kvällen. Åsa är nämligen ny textförfattare för året, med tre egna nummer och flera där hon hjälpt till med bearbetning.
Producent Christina Kronmar Engdahl är stolt över det stora gäng som arbetar runt revyn, bland annat Samuel Nilsson, Jennifer Briggsjö och Elsa Nilsson.
Bella Hallin och Ebba Andersson är bägge elever på kulturskolan, och går bland annat kursen teater/showskola. Under årets revy gör de premiär som publikvärdar, som även hjälper till i caféet och kiosken.
Nina Nätbring, Kalmar samt paret Gith och Jan Åkerman, Bergkvara utgjorde hälften av sitt gäng. Ytterligare tre personer satt redan och väntade i salongen.
Anita och Ingemar Bernthsson hann med en pratstund med ljudteknikern Ola Fransson. Regissören Ingemar skojade om att han hade gjort sitt, och att han i och med premiären lämnade över till ensemblen.
Tre bekanta som stötte ihop i pausen var Margareta Strågesjö, Louise Berg och Anett Magnusson.
SecondhandRut, spelad av Tina Qvist, bjuder på modevisning med skänkta kläder från välkända Torsåsbor. Ja, allt med glimten i ögat, givetvis.
Över ett 30-tal olika ortsnamn tas upp när Christian Hammar framför Byanamn. Numrets textförfattare, Owe Martinsson, har tänkt till kring roliga och annorlunda ortsnamn.
Linda Magnusson framför en hyllning till Tina Turner, med låten The best. En lugn tolkning av originalet, men som framför på ett mäktigt, inlevelsefyllt sätt.
Kan Emil i Lönneberga växt upp och blivit kommunalråd, mån tro? Jodå, i Torsåsrevyn kan allting hända. Emil 60 år är en fin hyllning till såväl Katthults-karaktärerna som dess skapare, Astrid Lindgren.
Oscar Svensson, dotter och far Wilma och Benny Nilsson och Vivi Karlsson var fyra av premiärkvällens besökare.
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons