Hyllor från Virserum framtida dyrgripar
Kamprad möblerade folkhemmet, men innan dess gjorde Virserum det. Redan i slutet av 1800-talet startades de första möbelföretagen. Det var svårt att odla i bygden på grund av de stora skogarna och all sten. Men virket från träden gav nya möjligheter - möbeltillverkning. Under 1940-talet blomstrade Virserum och möbeltillverkningen som bäst. Då fanns det över 40 företag. Bolaget var störst med över 260 anställda, där fanns också bröderna Gustafsson, Holms, Sternells med flera. Man var till exempel först i landet med att göra stilmöbler i ek som borgerskapet föll för i början av 1900-talet. Därefter kom träslag som björk och alm.
Djävulsk kvalité, men ack så omoderna, säger Knut Knutson när han besöker Virserum med Antikrundan.
Han menar att de varit så omoderna så att de näst intill är osäljbara. Så har det varit de senaste decennierna, men i framtiden kan det bli annorlunda. Nu är trä, kvalité och återbruk inne igen. Det märks på auktionspriserna. Dessutom är det inne med föremål och möbler som har en historia.
Själv skulle jag gärna ha en möbel från Virserum där jag tillbringade stora delar av min barndom. Det var många lyckliga lov och somrar. Mormor och morfar bodde nere vid idrottsplatsen. Mormor jobbade hos möbeltillverkare som Holms och Strömbergs där hon var den bästa tillskäraren. Minns hur hon talade om att skära till klädslarna till soffor som sedan såldes hos Ikea. Och hur ledsen och upprörd hon var då Kamprad flyttade produktionen till Tjeckoslovakien i slutet av 1960-talet. När 1970-talet kom hörde jag för första gången ordet konkurs vid middagsbordet hemma hos morföräldrarna. Varslen och nedläggningarna duggade tätt.
Idag är jag glad att åtminstone ett Möbelindustrimuseum finns kvar och att Antikrundan tog sig tid att besöka just Virserum – som en gång i tiden möblerade folkhemmet.
P.S. Ikväll, den 23 februari, sänds den första delen från Antikrundans besök i Virserum. Den 13 april kommer del 2 från Virserum. D.S.