Annons
Kultur

Hyllor från Virserum framtida dyrgripar

Innan antikexperten Knut Knutson hade besökt Virserum med Antikrundan var han rätt iskall inför möblerna som tillverkats på den lilla orten. Men i programmet blev han så rörd att ögonen tårades. Frågan är vad möblerna från Virserum är värda idag? Retrojournalisten Lotta Reberg med rötter i Virserum har spanat in vad Virserums-möbler klubbas för idag.
Virserum • Publicerad 23 februari 2023
Dagbädd. Från Holms fabriker AB, 1960-tal. Utrop 1 500 kronor, såld för 1 501 kronor hos Gomér & Andersson.
Dagbädd. Från Holms fabriker AB, 1960-tal. Utrop 1 500 kronor, såld för 1 501 kronor hos Gomér & Andersson.

Kamprad möblerade folkhemmet, men innan dess gjorde Virserum det. Redan i slutet av 1800-talet startades de första möbelföretagen. Det var svårt att odla i bygden på grund av de stora skogarna och all sten. Men virket från träden gav nya möjligheter - möbeltillverkning. Under 1940-talet blomstrade Virserum och möbeltillverkningen som bäst. Då fanns det över 40 företag. Bolaget var störst med över 260 anställda, där fanns också bröderna Gustafsson, Holms, Sternells med flera. Man var till exempel först i landet med att göra stilmöbler i ek som borgerskapet föll för i början av 1900-talet. Därefter kom träslag som björk och alm.

Djävulsk kvalité, men ack så omoderna, säger Knut Knutson när han besöker Virserum med Antikrundan.

Knut Knutsson, ett välkänt ansikte från Antikrundan.
Knut Knutsson, ett välkänt ansikte från Antikrundan.
Annons

Han menar att de varit så omoderna så att de näst intill är osäljbara. Så har det varit de senaste decennierna, men i framtiden kan det bli annorlunda. Nu är trä, kvalité och återbruk inne igen. Det märks på auktionspriserna. Dessutom är det inne med föremål och möbler som har en historia.

Själv skulle jag gärna ha en möbel från Virserum där jag tillbringade stora delar av min barndom. Det var många lyckliga lov och somrar. Mormor och morfar bodde nere vid idrottsplatsen. Mormor jobbade hos möbeltillverkare som Holms och Strömbergs där hon var den bästa tillskäraren. Minns hur hon talade om att skära till klädslarna till soffor som sedan såldes hos Ikea. Och hur ledsen och upprörd hon var då Kamprad flyttade produktionen till Tjeckoslovakien i slutet av 1960-talet. När 1970-talet kom hörde jag för första gången ordet konkurs vid middagsbordet hemma hos morföräldrarna. Varslen och nedläggningarna duggade tätt.

Oscar Edv. Ekelunds (Bolaget) 1899-1971.
Oscar Edv. Ekelunds (Bolaget) 1899-1971.

Idag är jag glad att åtminstone ett Möbelindustrimuseum finns kvar och att Antikrundan tog sig tid att besöka just Virserum – som en gång i tiden möblerade folkhemmet.

P.S. Ikväll, den 23 februari, sänds den första delen från Antikrundans besök i Virserum. Den 13 april kommer del 2 från Virserum. D.S.

bild 1/8
Retrojournalisten Lotta Reberg.
Möbler nystilar tillverkades ofta i Virserum. Här är dock ett skåp i gustaviansk stil från Oscar Ekelunds Snickerifabrik, 1900-tal. Utrop hos Gomér & Andersson, sålt för 2 550 kronor.
Fåtölj. Från Sternells vilmöbler, 1940/50-tal. Utrop 800 kronor hos Gomér & Andersson, klubbad för 1 550 kronor. Sternells startades 1936 av Torsten Sternell. Tillverkade soffor, fåtöljer och speciellt dubbelbäddsoffor. Gick i konkurs 1969.
Prydno hyllan. En härlig hylla i teak och stål från Premo (tidigare bröderna Gustafssons möbelfabrik). Kom i mitten av 1950-talet. Idag har hyllan fått en revival. Just denna hade ett utrop på 4 500 kronor men såldes för 18 000 kronor hos Stockholm auktionsverk Globen.
Skyltdockor. Det var inte bara möbler som producerades i Virserum, utan även skyltdockor i polyesterglasfiber. Det var ett nytt och modernt material som gjorde skyltdockorna mer rörliga. Företaget hette JPN och kom till Virserum 1961 och fanns där till 1982 då fabriken brann ner. Idag brukar skyltdockorna gå på auktion för mellan 500 och 2 000 kronor.
Bokskåp. Från Aktiebolaget Ekmöbler, Virserum, 1930-tal. Ek. Tre glasade dörrar framför hyllinredning. Utrop 4 000 kronor hos Bukowskis, sålt för 2 400 kronor.
Stolar. Fyra stolar, nationalromantik, ek, 1900-talets början. Etikettmärkta: "A. Johansson's Snickerifabrik Tynshult & Wirserum." Utrop 1 500 kronor, sålda för 3 397 kronor i februari hos Stockholm auktionsverk Globen.
Sideboard. Underbart och tidlöst. Fanerat med teak. Tre lådor och tre skåp med hyllinredning. Brickmärkt. Swedish Modern, tillverkat hos Oscar Edv Ekelunds Snickerifabriks AB, Virserum, 1940-tal. Utrop 3 000 kronor hos Bukowskis, sålt för 1 800 kronor.
Retrojournalisten Lotta Reberg.
Möbler nystilar tillverkades ofta i Virserum. Här är dock ett skåp i gustaviansk stil från Oscar Ekelunds Snickerifabrik, 1900-tal. Utrop hos Gomér & Andersson, sålt för 2 550 kronor.
Lotta Reberg
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons