Annons
Kultur

Fantasifullt och unikt med Marlene Lindmark

Masker och unika karaktärer är något av ett återkommande tema för målningarna som Marlene Lindmark nu ställer ut på Galleri Svalan.
Kalmar • Publicerad 13 april 2023
Till och med nästa vecka, den 23 april, är Marlene Lindmark aktuell utställare på Galleri Svalan.
Till och med nästa vecka, den 23 april, är Marlene Lindmark aktuell utställare på Galleri Svalan.Foto: Lina Watanen

– Det är karaktärer som på något sätt har fått masker och försöker passa in. Passa in till andra arter, eller passa in i en miljö, förklarar konstnären.

Totalt handlar det om 19 verk. Majoriteten är skapade i år, med några undantag från slutet av 2022 samt en målning från 2018. Alla är blyertsteckningar, plus en som dessutom även har lite akryl i sig. Marlene har tidigare ställt ut på Svalan i samlingsutställningar, men nu är första gången hon ensam får tillgång till galleriets alla väggar.

Annons

– Det har varit skönt att få jobba mot en helhet, istället för endast med ett enskilt verk. Nu har jag jobbat riktat till en hel utställning där målningarna kan förhålla sig till varandra, säger Marlene och tillägger att det ena har genererat det andra.

Motiven hon bjuder på är fantasifulla sådana.

– Jag utgår inte från någon verklig individ, allt är intuitivt. Jag har ofta en ganska klar bild, men vill inte planera för mycket och från början känna att ”det här ska motivet handla om”. Jag vill jobba mig fram rent intuitivt, och utifrån stämningen som blir i bilden.

Marlene Lindmarks verk bjuder på ett möte mellan fiktiva och naturalistiska karaktärer. När man tittar på målningarna får man en känsla av att befinna sig i en illustrerad sagobok som inte har någon text. Här är det bara målningarna som gäller, så vad själva sagan skulle kunna handla om får åskådarna själva fundera ut.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons