GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En vecka som belyser vikten av kultur och läsning

Årets Ljus på kultur erbjuder runt 250 olika programpunkter. Det är inte fullt så många som det brukar vara ett vanlig festival, då det kan handla om drygt 400 punkter. Men arrangörerna är glada att med tanke på rådande tider kunna locka med 250 program.
Kalmar län • Publicerad 28 oktober 2021
Ett program för alla, från "sjung med gung" för bebisar till "smått och gott" med Lyran. Kulturarbetarna i kommunerna Kalmar, Borgholm och Mörbylånga, Kristina Jeppsson, Maria Johanson och Annika Nerfont Zadig har fått ihop ett variationsrikt program för Ljus på kultur 2021.
Ett program för alla, från "sjung med gung" för bebisar till "smått och gott" med Lyran. Kulturarbetarna i kommunerna Kalmar, Borgholm och Mörbylånga, Kristina Jeppsson, Maria Johanson och Annika Nerfont Zadig har fått ihop ett variationsrikt program för Ljus på kultur 2021.
Foto: Lina Watanen

– Förra året ställdes ju själva Ljus på kultur in, och det erbjuds bara enstaka programpunkter, som vi kallade ljusglimtar, säger Kristina Jeppsson, kulturutvecklare i Kalmar kommun.

Alla programpunkter hann inte komma med i det tryckta programmet, men på evenemangets hemsida finns programmet i sin helhet, samt eventuella ändringar.

– Jag tycker vi har ett bra program och spridningen i kommunerna är stor. Det handlar om ett stort område, inte bara centrala Kalmar, Mörbylånga och Borgholm. Utan allt från Ottenby och Tvärskog till Störlinge och Rockneby, säger Kristina Jeppsson.

– Ja, vi brukar säga att det här är de små evenemangens stora festival, säger Maria Johanson, samordnare för kultur och fritid i Borgholms kommun.

Det är sjunde gången som kommunerna Kalmar, Borgholm och Mörbylånga samarbetar kring Ljus på kultur. 2021 års invigning sker på lördag i Mörbylånga kommun, på Eketorps borg.

– Mörbylånga firade 200-årsjubileum förra året och därför skulle vi haft invigningen på torget i Mörbylånga. Då blev det ingenting, så därför kör vi istället i år, säger Annika Nerfont Zadig, kulturutvecklare i Mörbylånga kommun.

Invigningen kommer bjuda på fackeltåg, musikunderhållning, invigningstal och värmande soppa.

– Det blir musik av Rackartyg och EMB, Ensemble mare balticum. EMB är Musik i syds ensemble och de spelar på tidstypiska instrument, säger Annika Nerfont Zadig.

Med start imorgon, den 29 oktober, och fram till den 7 november väntar ett varierat utbud.

– Det finns verkligen något för alla, och det vi tycker är roligt är att många mor- och farföräldrar åker runt med sina barnbarn. Vi har märkt att många åker till Öland en sista helg och stänga sina stugor den här tiden, och då passar de på att ta med sig barnbarnen och ha lite trevligt ihop, säger Maria Johanson.

Ett nytt evenemang är gallerihelg i Kalmar, med medverkande Galleri Svalan, Galleri 28, Persona galleri, Teatergalleriet och Kalmar konstmuseum. Bland annat genomför konstvetaren Fred Johansson en guidad vandring mellan de olika gallerierna. Anda händelser är författarbesök, teaterföreställningar, uppträdanden med kulturskolor, spökvandringar, teckningskurser, konstsamtal, bio för stora som små, musik, eldshow, konserter och öppna ateljéer.

– Det är blandningen som gör Ljus på kultur så kul. Att det är allt från författarbesök, öppna slott i Kalmar och Borgholm, till pyssel, öppna kyrkor, clowner och aktiviteter på Naturum Ottenby och Naturum Trollskogen,, säger Maria Johanson.

Med tanke på att höstlovsveckan 44 är känt som läslov, innehåller programmet också många läsfrämjande aktiviteter.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.