Annons
Kultur

En utmaning att på bild fånga en kropp i rörelse

40 minuter återstår tills dagens krokipass ska starta. Platsen är källarlokalen där Grafik 99/Bildverket håller till. Det är tyst och tomt på deltagare, men de kommer snart att börja att dyka upp. Tystnaden däremot kommer att bestå. Att teckna kroki är nämligen en aktivitet som kräver både tystnad och hög koncentration.
Kalmar • Publicerad 16 mars 2024

Solvig Carlsson och Gun Frank är de enda två som befinner sig i källarlokalen när vår tidning dyker upp. De är dagens två ledare för krokin, som ska snart ska börja. Både Solvig och Gun är medlemmar i Grafik 99/Bildverket, den förening som arrangerar träffarna.

– Vi har kroki på tisdagseftermiddagar och torsdagskvällar, och vi är alltid två medlemmar varje gång som hjälps åt, säger Solvig.

Annons

Hon har ”passat” krokipassen sedan tio år tillbaka. Gun kom med för cirka ett år sedan.

– När vi har gjort iordning allt och fixat fika, då brukar vi ledare också hinna teckna. Det är även lite beroende på om modellen själv håller koll på tiden och olika positioner, eller om han eller hon vill ha hjälp, säger Gun.

Dagens modell håller själv koll på tiden och de olika positionerna. De snabbaste positionerna kan vara så lite som 30 sekunder, och de längsta tio minuter.
Dagens modell håller själv koll på tiden och de olika positionerna. De snabbaste positionerna kan vara så lite som 30 sekunder, och de längsta tio minuter.Foto: Lina Watanen

Krokin brukar arrangeras från skördefesten och till och med november. Sedan väntar en paus, och så kör man en ny omgång igen från jul och fram till påsk. Träffarna lockar vanligtvis runt tio deltagare. En del är ständigt återkommande, andra går någon gång och och då. Eftersom det inte krävs någon föranmälan och betalning sker direkt på plats, är det bara för alla intresserade att dyka upp.

– Vi är väldigt noga med tiden och på tisdagar kör vi igång klockan 13.00. Sedan håller vi på i två timmar. Allt löper på under tystnad, med en liten fikapaus, säger Solvig.

På bordet ligger ett förslag på krokitider till dagens pass. Det är noga planerade tider, vilket märks på exempelvis tidpunkten ”rast kl. 13.27 till kl. 13.30”.

– Det är mycket olika positioner. Den kortaste är 30 sekunder och den längsta tio minuter. Beroende på tiden kan modellen stå upp eller ligga ner. Kroki handlar om olika rörelser och snabba studier av kroppen, säger Gun och tillägger.

– Det gäller att snabbt försöka fånga rörelsen och hitta var man ska börja teckna, för man hinner inte göra om något. Man måste teckna med lätt hand och mycket handlar om att få mellanrummen rätt, då blir allt annat rätt på något sätt.

Kroki hjälper till att öva upp förmågan att se och uppleva form, volym, rörelse och balans. Kristina Nilsson, Michael Fenn och Paul Bayard var tre av deltagarna som fick öva på just det, dagen då vår tidning var på reportagebesök.
Kroki hjälper till att öva upp förmågan att se och uppleva form, volym, rörelse och balans. Kristina Nilsson, Michael Fenn och Paul Bayard var tre av deltagarna som fick öva på just det, dagen då vår tidning var på reportagebesök.Foto: Lina Watanen

Kroki innebär en skissartad teckning som görs efter en levande modell.

– När jag tecknar ser jag människokroppen som en volym där man tänker mycket på proportioner, förklarar Gun och tar fram ett papper.

Pappret föreställer en skiss som tipsar om lodlinjen och kroppens viktigaste delar. En hjälp för den som vill få tips på hur kroppen kan ses med ”krokiögon”.

Annons

– Man hinner inte fördjupa sig i detaljer, vill man göra det är man fel ute, småler både Gun och Solvig.

Utövarna får träna på att tänka och avbilda kroppen som geometriska former, kuber och cylindrar.

– Kroki är bra på många sätt. Själv kopplar jag bort allt när jag koncentrerar mig. Jag tänker inte, utan hjärnan får vila och så låter jag handen och ögat styra allt. Man övar verkligen sitt seende, menar Solvig.

Kroki är något av grunden för allt tecknande, och handlar om att teckna en naken kropp i rörelse.
Kroki är något av grunden för allt tecknande, och handlar om att teckna en naken kropp i rörelse.Foto: Lina Watanen

Kroki är något av grunden för allt tecknande, men både Solvig och Gun upplever att många i Sverige har dålig koll på vad det egentligen handlar om. Ja, det är så gott som alltid nakna modeller, men konsten har inget sexuellt i sig.

– Kroki handlar om att teckna en naken kropp i rörelse. Till skillnad från modellmålning, där modellen hela tiden står stilla, säger Solvig.

– Att avbilda människokroppen har man gjort sedan antiken, i alla tider. Det är inget nytt, menar Gun.

Medan vårt samtal pågår ansluter en efter en av deltagarna som är tecknarivriga just den här tisdagseftermiddagen. Solvig tar betalt från två personer, som sedan slår sig ner vid borden. En del vill sitta och teckna, andra föredrar att stå upp vid staffli.

– De flesta deltagarna har tecknat innan och är tränade tecknare. Var och en sköter sig själva, det är självständigt arbete, säger Solvig.

En bild som visar på hur man lätt och snabbt kan lära sig att se kroppens olika delar med helt nya ögon.
En bild som visar på hur man lätt och snabbt kan lära sig att se kroppens olika delar med helt nya ögon.Foto: Lina Watanen

Klockan närmar sig 13.00 och det är som ovan nämnt ordning och reda och noggrant med tider. Dagens modell intar plats och lägger fram sin telefon, hon har själv koll på tiden och positionerna. Först väntar en femminuters-position, därefter åtta snabba enminuters-positioner. Med ens från första sekund blir det stilla i lokalen, och alldeles tyst. Det enda som hörs är en fläkt, och vatten som spolas i rören längs med taket. Med jämna, olika mellanrum hörs modellens alarm pipa, som ett tecken på att det är dags att byta ställning. Emellanåt är det som sagt snabba ryck, och koncentrationen är verkligen på topp.

Fakta

Kroki

Konstmetoden kroki innebär en skissartad teckning efter levande modell.

Kroki kommer från franska ordet croquis, som betyder just skiss.

Med kroki övar man upp förmågan att se och uppleva form, volym, rörelse och balans. Det handlar om att utveckla sitt seende genom att låta öga och hand mötas.

Positionerna som modellen intar kan omfatta så lite tid som 30 sekunder, upp till tio minuter. Det kan handla om att stå upp, sitta på huk eller ligga ner. Vid de längre tiderna gäller det för modellen att hitta en bekväm position, eftersom det är viktigt att personen inte rör på sig.

Modellerna är vanligtvis helt nakna, för att tecknarna ska kunna fånga volym, balans och rörelse. Men det förekommer även kroki där modellerna har kläder på sig.

Modellen behöver nödvändigtvis inte vara en människa. Eftersom teckningsformens fokus är att fånga linjer och former kan man lika gärna utöva kroki på djur.

Eftersom man måste teckna snabbt kan man inte gå in i några direkta detaljer. Grunden är att göra en snabb studie av kroppen, och fånga de viktigaste detaljerna i en ställning eller en rörelse.

Om Grafik99/Bildverket

Konstnärskollektivet firar i år 25 år. Gruppen bildades 1999 kring intresset för grafik, men breddades efter några år till andra konstformer.

Idag har man ett 20-tal medlemmar och är medlem i Riksförbundet Sveriges konstföreningar. Skapande personer är välkomna att söka medlemskap.

Föreningen bedriver kroki, ibland modellmålning och har en målargrupp där allmänheten är välkommen. Minst tre gånger per år genomförs gemensamma utställningar.

Föreningen består i dag av cirka 20 medlemmar. Nuvarande ordföranden är Solvig Carlsson.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons