Annons
Kultur

En fars med overkligt snabba byten, förvirringar och en massa skratt

Aj aj, det finns flera. Inte bara flera personer man trodde var just bara en, utan även flera lögner, missförstånd, förvirringar, hemligheter och oanade talanger. Oj då, en till? är ett passande namn med tanke på innehållet i årets Krusenstiernska teater.
Kalmar • Publicerad 1 juli 2024
Oj då, en till? har nu haft premiär på Krusenstiernska teatern, och spelas fram till och med den 28 juli.
Oj då, en till? har nu haft premiär på Krusenstiernska teatern, och spelas fram till och med den 28 juli.Foto: Lina Watanen

Det är något visst med premiärer. Publiken har höga förväntningar och är på spänn, ingen vet riktigt vad som kommer hända och skådespelarna på scen och alla inblandade bakom produktionen är om något på spänn. När årets uppsättning på Krusenstiernska teatern, Oj då, en till? i torsdags förra veckan hade premiär blev det en perfekt premiärkväll. Snarare att ensemblen kanske till och med önskat sig ett och annat moln, för värmen gick inte att klaga på. Med tanke på att Oj då, en till? är en fars med allmänt lite stillastående, och vissa extremsnabba byten, fick skådespelarna det extra hett om öronen.

När Ola Forssmed och Robert Gustafsson gör entré är det mitt i publikhavet. Det är bara den första av många överraskningar som just den här duon sedan står för under föreställningens gång.
När Ola Forssmed och Robert Gustafsson gör entré är det mitt i publikhavet. Det är bara den första av många överraskningar som just den här duon sedan står för under föreställningens gång.Foto: Lina Watanen

Men det var inget mot vad deras karaktärer hade, när vi pratar hett om öronen. Stressade situationer är förknippade med Oj då, en till? Allting börjar visserligen lugnt. En story om den framgångsrike företagaren Noppe Magnusson (Lars Väringer) som efter sin kompanjons bortgång vill skänka 100 000 kronor till den avlidne vännens son. Mycket pengar, då handlingen utspelar sig år 1959. Och pengar riskerar att locka till sig luriga personer och problem, vilket är precis vad som händer. För att sonen ska få pengarna finns nämligen ett krav, att det bara finns en enda efterlevande arvinge.

Vem som egentligen är vem, ja den frågan kan man ställa sig? En sak är i alla fall säker, och det är att skådespelarna på bilden är  Per Svensson och Robert Gustafsson.
Vem som egentligen är vem, ja den frågan kan man ställa sig? En sak är i alla fall säker, och det är att skådespelarna på bilden är Per Svensson och Robert Gustafsson.Foto: Lina Watanen
Annons

Inledningsbilden där Noppes dotter Tilly (Linda Olsson) lite fint, trevligt och under välordnade former ska fira sin födelsedag tillsammans med vänner har snart förvandlats till rena rama katastrofbild. Anledningen stavas Tjalle Nyman (Ola Forssmed) och Kalle Stolpe (Robert Gustafsson). Stackars Kalle är visserligen inte riktigt med på noterna, men Tjalle har siktet inställt på att ta hem de där 100 000 kronorna. Oavsett vad som händer. Och mycket blir det som händer. De får snabbt, mot betalning, hjälp av Noppes betjänt Frans (Anton Lundqvist). Givetvis finns även faster Henrietta Magnusson (Carina Lidbom), advokat Birger Berggren (Per Svensson), Kalles fästmö Majsan Melin (Martina Arbman Sundén) och konstexperten Oscar Sachs (Martin Rydell) med. Var och en har sina egna planer och tankar, och när allas tankar, planer och vägar korsas blir krockarna inte lätta att handskas med för någon av rollfigurerna. Att de får det hett om öronen är det minsta man kan säga.

De lätta vägarna visar sig vara allt annat än lätta. Stensäkra tips går åt skogen. Viktiga affärer skjuts fram. Folk som är på fel plats vid fel tillfällen. Galna idéer roar publiken och ”helt sanslöst” hinner man tänka flera gånger om. Flera gånger om kan man tro att det handlar om magi, med tanke på en del extremsnabba byten som Robert Gustafson står för. Det enda man säkert kan konstatera är att alla som beter sig underligt passar utmärkt in i Noppes hem, för innanför detta husets väggar är ingenting som det ska.

Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons