Annons
Kultur

”Det känns väldigt speciellt och jag är supertacksam”

Drömmen om att en dag stå på scen, som artist, har funnit hos Kiana sedan hon var liten. Att genombrottet skulle ske så pass stort och i så unga år, hade hon däremot aldrig kunnat drömma om.
Kalmar • Publicerad 28 juni 2024 • Uppdaterad 28 juni 2024

Kiana Jade Blanckert är hennes fullständiga namn, men hon är mest känd under sitt tilltalsnamn, tillika artistnamn, Kiana. Vår tidning får en pratstund med artisten en kväll.

Det är musikalen som är anledningen till att vi får en pratstund med Kiana. I mars i år var det premiär för Den lilla sjöjungfrun, med Kiana i huvudrollen. Föreställningen blev snabbt publikhyllad och kommer därför få en fortsättning till hösten. Den 9 november gästar den 21 man stora ensemblen Kalmar.

Annons

– Inför premiären i mars var jag inte i skolan under hela repperioden, men det fungerade ganska bra ändå att jag kunde plugga på mitt håll. Jag har en bra kommunikation med mina lärare och alla är väldigt förestående. Och när jag kom tillbaka i skolan igen kunde jag ta igen en del som jag har missat.

Kiana gick nyligen ut första gymnasieåret på en danslinje.

– Jag försöker att inte sätta för stor press på mig själv med att få högsta betyg. Jag vill ta studenten, för det känns viktigt att avsluta en sådan stor del av sitt liv.

Samtidigt ville hon inte säga nej till storjobbet hon erbjöds i musikalen.

– Ibland får man bara kasta om lite, och anpassa livet efter det man håller på med, säger hon och man kan ana ett stort leende i andra änden av luren.

När Kiana ombads komma till audition till musikalen Den lilla sjöjungfrun kunde hon aldrig drömma om att hon skulle få rollen som självaste sjöjungfrun.
När Kiana ombads komma till audition till musikalen Den lilla sjöjungfrun kunde hon aldrig drömma om att hon skulle få rollen som självaste sjöjungfrun.Foto: Pressbild

Hon menar förstås livet som artist. Kiana var bara 13 år när hon spelade huvudrollen i musikalen Pippi Långstrump. Det stora genombrottet kom 2021 då hon tävlade i Talang, och kom på en delad andraplats. Ännu fler fick nys om henne när hon i fjol tävlade i Melodifestivalen med låten Where did you go.

– I början av maj förra året fick jag en fråga av producent Anna Norberg om jag ville komma på en audition. Hon hade sett mig på Mellon men ville se mig uppträda på ett lite annat sätt, i en annan miljö.

Kiana tackade ja, och då visste hon i stort sett bara att det handlade om en kommande satsning med en musikal om Den lilla sjöjungfrun.

– När jag kom dit var det en stor audition med jättemycket folk. Jag fick sjunga med flera andra killar och tjejer. Jag var personligen inte inställd på någon särskild roll, utan var mest glad över att ha fått frågan att komma dit.

Slutligen landade allt i att hon tilldelades huvudrollen som sjöjungfrun.

Annons

– Det var magiskt. Jag blev superglad och överraskad, och kände mig bara så taggad. Jag har aldrig varit med i en sådan här stor produktion innan.

Kiana småskrattar och säger att hon själv växte upp med Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun.

– När jag var liten var jag väldigt ”prinsessig” av mig, jag älskade hela Disneyvärlden. Om mitt lilla, unga jag fick veta att jag skulle spela karaktären som sjöjungfru tror jag hon skulle dö av exiting. Det är en riktig prinsessdröm.

Musikalen bjuder på en välkänd, klassisk berättelse men givetvis med en del nya inslag, udda karaktärer och överraskningar.

– Många går kanske in och sätter sig i salongen och tror de ska få se musikalen utifrån filmen. Men vi kör våra egna småtwistar. Det är helt ny musik, som är lite mer poppig, modern, vilket jag tycker är superkul.

– Och det är väldigt pampigt, kraftfullt, färgglatt med alla otroliga kostymer. Det är härligt, roligt och festligt.

Om vi backar tillbaka, till din medverkan i Talang 2021. Hade du kunnat ana vad som skulle hända då, inom bara några år framåt?

– Nej, aldrig. Det är sjukt att det har gått så himla snabbt allt. Nu när det har blivit lite lugnare så har jag kunnat se helheten lite mer. Jag har utvecklats så mycket, och fått göra så många saker som jag tycker är superkul. Det är egentligen bara helt otroligt, och jag kan fortfarande inte riktigt fatta det.

Kiana säger att hon sedan hon var liten haft drömmar om att stå på scen.

– Men jag har aldrig satt någon tidspress på mig själv, utan bara att jag som vuxen vill hålla på som artist. Att det skulle bli så här snabbt är bara ren tur, och jag är tacksam för att jag lyckats åstadkomma det mesta jag velat göra under så kort tid. Det känns väldigt speciellt och jag är supertacksam.

Annons

När vi säger att Kianas framgångar måste bero på lite mer än tur, småfnissar hon.

– Det är en svår fråga, jag vet verkligen inte vad som har boostat upp mig till där jag är just nu. Det är så olika för alla, men jag har upplevt att jag har hamnat på en bra plats med bra personer, som vill mitt bästa. Jag har under hela resan haft stöd från flera olika personer. Och jag har fått utveckla mig själv i min egen bubbla, utan att någon tvingat mig till att göra något.

Från den 2 juni väntar ett turnéstopp och lite musikalledigt för Kiana, innan höstturnén drar igång den 21 september.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons