Annons
Kultur

Debutroman som utspelar sig på norra Öland

Mickel Grönroos är nu aktuell med sin nyligen utgivna feelgood-roman Echte Liebe.
– Jag har gått i decennier och velat skriva berättelser. Jag kan liksom gå ute på stan, se en gubbe med rullator och skapa en historia om hans liv.
Bromma/Öland • Publicerad 10 mars 2024

Mickel Grönroos, 48 år, är född och uppväxt i Helsingfors, men flyttade som vuxen till Sverige och är numera bosatt i Bromma, Stockholm. Mickel har alltid haft ett intresse för att skriva och har alltid haft en tanke om att skriva något. På 90-talet tänkte Mickel att han skulle bli journalist, eftersom han ville att en publik skulle få ta del av hans historier samt vara intresserade av det han hade att säga. Detta gick dock inte som planerat, och intresset för att skriva fick läggas åt sidan för att kunna skapa sig ett levebröd. Han har därför de senaste 25 åren arbetat med it.

– Jag har gått i decennier och velat skriva berättelser. Jag kan liksom gå ute på stan, se en gubbe med rullator och skapa en historia om hans liv, säger Mickel.

Annons

Mickel berättar att hans nya bok till 99 procent är påhittad, men att han fick tanken om att skriva den när han själv var sist kvar i sommarstugan på Öland.

– Jag kom att tänka på filmen Sliding doors och vilka sätt det fanns att stänga dörren till fritidshuset på. Liksom, vad ska jag göra när jag är här själv? Jag skulle kunna spela poker online, dricka öl eller åka och bada, men det är hyfsat ointressant.

Efter lite funderande fick Mickel en synopsis, en handling som skulle resultera i Echte Liebe.

– Samma ställe kan vara så olika beroende på när du är där. Vad händer när det blir en plötslig invasion för de fastboende, som tänker kan de inte åka hem snart? Vad händer då när man blandar ihop de två grupperna, fastboende och sommargäster?

Mickels stora passion för att skriva fick läggas på hyllan för 25 år sedan. Nu är han aktuell med sin debutroman Echte Liebe.
Mickels stora passion för att skriva fick läggas på hyllan för 25 år sedan. Nu är han aktuell med sin debutroman Echte Liebe.Foto: Privat

Mickel beskriver sig själv som en outsider med koppling till Öland genom ingift släkt, då hans svärfar är från Öland. Det är detta som ger honom ett perspektiv, som någon som inte har fast boende på Öland men spenderar mycket tid där.

–Jag har mer eller mindre vid olika tillfällen spenderat 25 år på Öland, men det blir främst under sommaren.

När Mickel under sommaren år 2023 spenderade sin semester i sommarstugan på Öland började han skriva på Echte Liebe.

– Jag behöver alltid ha något att göra, men det fanns inget att bygga. Altanen var färdig och ungarna är tillräckligt stora för att hitta på eget. Så jag började skriva.

Mickel berättar att 70 procent av boken är skriven vid sommarstugan. När hösten rullade in var det bara finslipningen kvar.

”Jag skulle nog aldrig kunna skriva en pjäs för Dramaten. Det blir snarare till föreställningarna på Krusenstiernska på sommaren.”
Mickel Grönroos

Han beskriver själv den nyutgivna boken som en enkel historia folk kan ta till sig. Han menar att den är tillräckligt udda att den blir småhumoristisk också.

Annons

– Jag skulle nog aldrig kunna skriva en pjäs för Dramaten. Det blir snarare till föreställningarna på Krusenstiernska på sommaren.

Enligt Mickel är tanken med boken att den ska vara för folk i åldrarna 40 år och uppåt, samt för de som nödvändigtvis inte läser mycket. Det eftersom den är lagom enkel och inte för lång. Eftersom boken nyligen är utgiven blir det dock svårt att i förhand veta vilken målgrupp den kommer hitta sig till, men Mickel hoppas på att hitta en nisch med boken för att nå ut till sin publik. Han undrar även om den bara kommer bli en i mängden eller om den blir omtalad.

Foto: Pressbild

Mickel har alltid haft en stark passion för att skriva och berättar om hur han hittat ett häfte med egenskrivna texter från när han var omkring 13 år. Till skillnad från Echte Liebe, innehöll detta häfte berättelser inom fantasy-genren med historier om bland annat tomtar och troll.

– Jag kan tänka mig att jag precis har läst J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen och skrivit historier om Hobbits när jag legat hemma med vattkoppor.

När Mickel i början av förra året rensade ur garaget hittade han en novell som han skrev i 20-års åldern, innan hans karriär inom it hade tagit fart. Han beskriver själv denna novell som hyfsat pretentiös och att det fanns en tanke om att skriva om den efter att han hittade den. Det var alltså denna novell som blev katalysatorn för den nyligen utgivna boken.

Echte Liebe, en skönlitterär feelgood-roman, är hans första, bok. Boken handlar om brytpunkten mellan sommar och höst på norra Öland och vad som händer när en sommargäst blir kvar och umgås med fastboende. Huvudpersonen Niklas, tillsammans med hunden Våfflan, har stannat kvar på norra Öland för att ställa i ordning familjens fritidshus inför hösten. Niklas inser dock ganska fort att det kommer bli långtråkigt, och han beger sig därför ut för att se vad Öland har att erbjuda. Sommargästerna har börjat åka hem och byn vaknar till liv. Under bokens gång träffar huvudpersonen nya karaktärer med unika berättelser, och genom dessa möten vävs en berättelse fylld av värme, humor och oväntade vänskapsband.

Hanna BergmarkSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons