Annons
Kultur

Barnidolerna Babblarna kommer till Kalmar

Snart är det dags för den fjärde musikalen med Babblarna som till hösten 2024 åker ut på en ny turné.
– Det ska bli otroligt roligt, vi är sjukt taggade! säger manusförfattaren My Blomqvist Olsberg.
Kalmar • Publicerad 14 april 2024

Den kommande musikalen Babblarna & tjingeling-affären, skriven av manusförfattaren My Blomqvist Olsberg, blir hennes fjärde musikal med Babblarna.

– Vi har haft 950 föreställningar hittills vilket är galet faktiskt.

Annons

I september 2024 startar musikalens turné, där Kalmar blir det tredje stoppet den 29 september. Turnén fortsätter sedan ända fram till slutet av maj 2025, då med sammanlagt 60 besökta städer. My berättar att den kommande turnén kommer ha nytt av allt vad gäller bland annat rekvisita, musik och kostymer.

– Det ska bli otroligt roligt, vi är sjukt taggade!

Manusförfattaren My Blomqvist Olsberg har själv erfarenhet av att stå på scen sedan nio års ålder.
Manusförfattaren My Blomqvist Olsberg har själv erfarenhet av att stå på scen sedan nio års ålder.Foto: Anja Callius

Musikalen riktar sig till barn i åldrarna två till fem år. My berättar att det vanligtvis kommer barn som är yngre och äldre också. När My får frågan om handlingen på musikalen berättar manusförfattaren att hon älskade att leka affär som liten. Det är nämligen det som är handlingen på musikalen som utspelar sig i en affär, som har allt mellan himmel och jord. Dessutom får publiken Babblarnas största hits när man handlar. De olika Babblarna kommer även ha olika karaktärsdrag som bidrar till handlingen.

My beskriver musikalen som en interaktiv svängig upplevelse där barnen blir en del av föreställningen. De yngsta musikalbesökarna kan nämligen påverka handlingen, genom att ropa till skådespelarna på scenen. Därigenom inleds både interaktivitet och improvisation. Manusförfattaren säger själv att hon vill att barnen ska vara interaktiva och inte sitta still. På scen kommer det även finnas en stor ringklocka, och barnen får vara med och tjingelingplinga.

– Barnen kommer älska det, hoppas, tror, vet jag.

När My ser folket som sitter ute i publiken är det roligaste för henne att se reaktionerna, som hon beskriver som underbara.

– Det blir en lycka för barnen att se sina idoler bli levande, det blir på riktigt.

Babblarna ligger etta på Spotifys maratonlista.
Babblarna ligger etta på Spotifys maratonlista.Foto: Anja Callius

Hon började som artist på scen, när hon var nio år, och höll på med det fram tills att hon var 40 år. Sedan dess har hon arbetat som producent, regissör och manusförfattare bakom scenen. Hon tycker att det är spännande att få skriva manus till musikalen, och att hon kan babblarna in- och utantill. Och förklarar att när hon ska skriva manus tar hon fram alla böcker som finns. Där kan hon fastna för en mening eller bild i någon av böckerna, och skriver sedan manus utifrån den bild hon får i huvudet.

– Grundidén går fort, nästan lite för fort, säger My och skrattar.

Hon berättar att hon har lätt för att sätta sig in i barnens tankesätt.

Annons

– Om det är något jag förstår är det det allra minsta barnet.

Babblarna har över en miljard visningar på Youtube och ligger etta på Spotifys maratonlista, men My menar att en musikal blir mer av en verklighet.

– Här blir babblarna levande. Det blir barnens allra första kulturupplevelse, och det är en uppgift som jag tar på väldigt stort allvar.

Efter föreställningen kommer det även finnas möjlighet för barnen att träffa Diddi och roboten Klonk. Det finns alltid barn som brukar vilja ge teckningar eller en napp till Babblarna.

– Det är nästan lika stor upplevelse som själva musikalen.

Hanna BergmarkSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons