Annons
Kultur

Andras hemmiljöer inspirerade till Hemväg

Familjens vilja att flytta till en villa på landet ligger till stor grund i den konst som Felix Lönn nu ställer ut på galleri Svalan.
Kalmar • Publicerad 9 maj 2024

14 verk pryder väggarna när konstnären Felix Lönn på lördag har vernissage för sin första separatutställning på just galleri Svalan. Verken är helt nya, de senaste blev klara för bara 1,5, max två veckor sedan.

– Jag har haft en lång paus från konsten, men nu har jag tagit upp måleriet igen, säger Felix.

Felix Lönn är nu tillbaka med sin egen konst igen, efter flera års paus med småbarn. Den 10-19 maj visar han utställningen Hemväg på galleri Svalan.
Felix Lönn är nu tillbaka med sin egen konst igen, efter flera års paus med småbarn. Den 10-19 maj visar han utställningen Hemväg på galleri Svalan.Foto: Lina Watanen
Annons

2020 fick han barn, och två år senare kom ett syskon. Så han har haft fullt upp med att vara småbarnspappa. Han har visserligen inte släppt kontakten med konsten helt, då han arbetat på Teatergalleriet i Kalmar. Men tid för sitt eget skapande, det har inte riktigt funnits. Dock med några få undantag.

– Som gallerist har jag rutin att hänga utställningar, och i det sammanhanget är jag aldrig nervös inför en hängning eller att möta konstnären och besökare.

Felix säger att själv vara aktuell konstnär däremot är något helt annat.

Är det nervöst?

– Ja, absolut. Det är nervöst, småler han.

När Pelle Frylestam, Svalans gallerist, 2021 arrangerade utställningen Mörkerseende ställde Felix ut en tavla. Den kom att bli starten för hans nu aktuella utställning, Hemväg.

– Vår familj letar hus och vi vill gärna flytta ut på landet. Jag och min sambo sitter ofta på Hemnet och scrollar. Vi skickar screenshot till varandra på olika miljöer som vi fastnar för.

I samma veva som Felix skulle delta på Mörkerseende hittade de ett öde eternithus i Hultsfreds kommun, på en plats som hette Mörkret. Huset inspirerade honom och blev motivet för målningen han då ställde ut, 2021.

– Jag blev nöjd med målningen, och blev lite tänd på tanken att använda hus. Så det har jag utvecklat.

De över tusen screenshot från Hemnet som numera finns nedladdade på hans mobil, ligger till grund för Hemväg. Det handlar framför allt om villor på landsbygden, med placeringar runt om i hela Sverige. Från norr till söder.

Annons

– Målningarna är inte direkta avbilder av fotografierna, utan jag har ändrat en del. Till exempel vad gäller färger. Eller kanske satt dit ett bord, stolar eller flyttar runt blomkrukor.

Superspin av Felix Lönn.
Superspin av Felix Lönn.Foto: Lina Watanen

Felix målningar skiljer sig stort från de hemmiljöer vi är vana att se på Hemnet eller liknande sidor.

– Trenden nu är att mycket ska vara minimalt och stilrent. Allt ska gå i grått, svart och vitt. Det tycker jag inte så mycket om. Jag förstår att bilderna på Hemnet är till för att sälja, men jag tror inte det är så folk egentligen har det hemma.

Ett perfekt inrett hus skapar lätt en känsla av neutralitet, istället för att visa på ett levande liv.

– Det som tilltalar mig när är orenoverade miljöer. Det ska inte vara extremt, men inte heller för vackert, perfekt och genomarbetat. Det är mellanläget som fängslar mig, de lite undanskuffade, bedagade miljöerna.

De miljöerna väcker en fantasifullhet och spänning som Felix har tagit med sig in i skapandet. Och som präglar hela utställningen Hemväg.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons