Annons

”Vi vill få fler att säga att nu får det vara nog”

Kärlek ska inte göra ont, är ett av budskapen på filmen som visas i ett skyltfönster i centrala Kalmar. Under 16 dagar uppmärksammas Zontas says no, en kampanj för att motverka våld mot kvinnor.
Kalmar • Publicerad 2 december 2022
Carina Maxson, president för Kalmar Zontaklubb, som under 16 dagar uppmärksammar våld mot kvinnor och barnäktenskap.
Carina Maxson, president för Kalmar Zontaklubb, som under 16 dagar uppmärksammar våld mot kvinnor och barnäktenskap.Foto: Lina Watanen

Skyltfönstret på Storgatan, intill Kvasten, får nog de flesta att rygga tillbaka när man går förbi. Tafsande handavtryck på en kvinnokropp, en blodig vit klänning och affischer med budskap som ”frihet” visas bakom de stora glasfönsterna. Det är Kalmar Zontaklubb som under 16 dagar genomför kampanjen Zontas says no.

– Syftet är att uppmärksamma och stoppa våldet mot kvinnor och barnäktenskap, säger Carina Maxson.

Annons

Hon är president för Kalmar Zontaklubb, som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete. Kampanjen inleddes på Orange dag den 25 november, en dag då hela världen genomför manifestationer för att uppmärksamma problemet.

55 procent av alla 15-åriga kvinnor i EU:s 27 medlemsländer har utsatts för sexuella trakasserier någon gång under sin uppväxt. Tolv miljoner flickor blir bortgifta varje år, vilket innebär 33 000 flickor per dag, en flicka varannan sekund. Och årligen genomförs 32 miljoner osäkra aborter, varav 13.2 procent leder till mödradödsfall.

– Våldet mot kvinnor har inte minskat, snarare tvärtom, det ökar. Särskilt under pandemin är det många kvinnor som jobbat hemma, blivit slagna och inte fått den hjälp de annars kanske hade fått.

Carina Maxson har en bakgrund inom åklagarmyndigheten, bland annat som chefsåklagare.

– Min erfarenhet är att våldet sker i hemmet, där det inte finns några vittnen. Misshandeln är inget man berättar om i första taget. Det är en familjehemlighet som ingen nämner.

55 procent av alla 15-åriga kvinnor i EU:s 27 medlemsländer har utsatts för sexuella trakasserier någon gång under sin uppväxt.
55 procent av alla 15-åriga kvinnor i EU:s 27 medlemsländer har utsatts för sexuella trakasserier någon gång under sin uppväxt.Foto: Lina Watanen

I den mörka familjehemligheten dras tyvärr många barn in.

– 200 000 barn i Sverige lever i förhållanden där en kvinna misshandlas. Det är så många barn som ser, går emellan eller hör när det händer.

Carina Maxson ser ledsen ut när hon tillägger.

– Inte heller barnen brukar säga något till någon annan. Det är inte förrän misshandeln går för långt som det kommer fram.

Till sin hjälp har klubben tagit årskurs ett och tre på estetiska programmet på Jenny Nyström. Det är dessa elever som skapat affischerna, en film och allt annat som visas i skyltfönstret.

Annons

– Det är viktigt att tidigt lyfta frågorna med våra ungdomar, och bland annat därför har vi valt att samarbete med gymnasieklasser, säger Carina Maxson och tillägger.

– Det är inte Matti 45 som plötsligt börjar slå sin fru eller sambo. Det är viktigt att tidigt prata attityder och värderingar med unga.

I samband med kampanjen har Kalmarklubben också knutit 269 orange band på Fredriksskansbron.

– Ett band för varje kvinna i Kalmar kommun som under förra året anmälde att hon blivit utsatt för våld. Och då är mörkertalet stort. Man räknar med att 80 procent inte anmäler, så vi hade kunnat knyta många fler band om vi skulle spegla verkligheten.

Under kampanjdagarna finns även ett bokbord på Kalmar stadsbibliotek med relevanta böcker kring ämnet. Och nyligen hölls även en välgörenhetskväll med modevisning inför en fullsatt Kalmarsalen.

– Vi har fått ett så otrolig gensvar, och det är verkligen inspirerande att se hur engagerade folk blir över dessa frågor. Tanken är just att vi vill väcka uppmärksamhet och få fler att säga att nu får det vara nog. Stoppa våldet mot kvinnor, och barnäktenskap!

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons