Annons

Stor vilja att hjälpa utsatta kvinnor och barn

Det har varit bråda tider för Kalmar Zontaklubb. Överlämning av presentkort till våldsutsatta kvinnor, stipendieutdelning, presidentskifte och kampanjen Köp en extra är några av händelserna som genomförts, bara sista veckorna.
Kalmar • Publicerad 18 juni 2024

Första veckan i juni var representanter från Kalmar Zontaklubb på plats hos Stadsmissionen i Kalmar. Med sig hade de 45 presentkort. De skulle vidare i sin tur delas ut till våldsutsatta kvinnor. Det var för andra året som klubben genomförde kampanjen som passande nog fått namnet Guldkant.

– Vi är en internationell organisation som samlar in pengar till olika behövande länder. Men för något år sedan fördes en diskussion i klubben att det skulle vara roligt och meningsfullt att göra något lokalt projekt också, säger Pia Axeheim.

Annons

Efter mycket funderingar, idéer och flera möten landade man i ett samarbete med Kalmar stadsmission.

– Vi vill att våra pengar och den hjälp vi ger med projektet Guldkant ska rikta sig till utsatta kvinnor. Och om det är några som vet om behovet som finns så är det stadsmissionen.

Det kan handla om kvinnor i skyddat boende, eller kvinnor som på något sätt har utsatts för hot och våld.

– Vi träffar aldrig kvinnorna eftersom det handlar om mycket sekretess. Men stadsmissionen vet vilka de är och hur många de har inskrivna hos sig och i sin verksamhet, känner till deras läge och har hjälpt oss med vad som kan vara bra att erbjuda kvinnorna.

Carina Maxson och Pia Axeheim från Kalmar Zontaklubb lämnade över presentkort till våldustatta kvinnor, till Kalmar stadsmissions Katarina Borgemo.
Carina Maxson och Pia Axeheim från Kalmar Zontaklubb lämnade över presentkort till våldustatta kvinnor, till Kalmar stadsmissions Katarina Borgemo.Foto: Privat

Resultatet blev 45 presentkort hos exempelvis olika klädbutiker, frisörer och bio.

– Zonta har köpt presentkort för 30 000 kronor, och sedan har näringsidkarna själva växlat upp med 10 000 kronor. Så totalt överlämnade vi presentkort för 40 000 kronor.

Hon menar att det som är en självklarhet för många, exempelvis att gå till affären och köpa nya underkläder eller unna sig ett frisör- eller biobesök, inte är självklart för alla. Tyvärr.

En bonus blev att klubben i är vid utdelningen av Guldkant-presentkorten även kunde dela ut ytterligare 17 presentkort.

– I samband med att vi genomförde kampanjen En extra utanför Ica Maxi den 8 mars och 31 maj, fick vi även in lite pengadonationer. Totalt 1 750 kronor. För det köpte vi presentkort på Ica som vi också lämnade över till stadsmissionen. Så det blev extra mycket den här gången, säger en glad Pia.

Kampanjen En extra handlar även om att få allmänheten att skänka saker som ekonomiskt utsatta barnfamiljer kan tänkas behöva ha. Vid marskampanjen skänktes exempelvis totalt 148 fulla kassar med schampo, tandkräm, blöjor, trosskydd, tvättmedel med mera. Och i maj var det även lite extra fokus på att samla in sommarleksaker, så att även barn som lever i en tuff ekonomisk situation ges möjlighet till lek och glädje.

Annons

– Även nu i maj märkte vi hur fantastiskt givmilda folk är. De allra flesta kommer fram och säger att ”det är klart vi ska köpa något som vi kan skänka”. Det finns en stor vilja att hjälpa till, säger Pia och tillägger.

– Jag tror många känner att man har varit med och bidragit till att ge något till det lokala samhället. Även om man skänker pengar till behövande i Afrika eller Papua Nya Guinea, så kan det kännas väldigt långt bort. Att stötta våldsutsatta kvinnor och familjer i Kalmar blir oerhört konkret.

Gymnasiestudenten Ingrid Jersblad fick mottaga stipendium på 5 000 kronor, av Carina Maxson från Kalmar Zontaklubbs stipendiekommitté.
Gymnasiestudenten Ingrid Jersblad fick mottaga stipendium på 5 000 kronor, av Carina Maxson från Kalmar Zontaklubbs stipendiekommitté.Foto: Privat

Utdelningen av presentkort var Pias första uppdrag som ny president i Kalmar Zontaklubb. Nyligen tog hon över ordföranderollen efter Carina Maxson.

I veckan var klubben även aktuell med att dela ut stipendiet Young women in public affairs award, på 5 000 kronor. Det gick till Ingrid Jersblad som nu tar studenten från estetiska programmet på Jenny Nyströmskolan. Motiveringen löd” för stort engagemang och ledarskap och som uppmuntran och stöd för gott fortsatt arbete för att förbättra kvinnors situation i världen”. Syftet med stipendiet är att uppmuntra kvinnor på gymnasienivå att delta i offentlig verksamhet och ideella organisationer.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons