GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny matfestival ska bli något att bita i

Kött, grönsaker, honung, praliner, frukt. Lördagen den 4 juni hålls en ny matfestival på Skälby, och tanken är att det ska finnas något som faller alla i smak.
Kalmar • Publicerad 1 juni 2022

I måndags samlades några av utställarna som kommer medverka på matfestivalen den 4 juni, Smaka på Kalmar län. Bland deltagarna fanns köttbönder, pralintillverkare, biodlare, kryddodlare samt flera som driver gårdsbutiker. Måndagen blev lite en förberedelsedag där praktiska frågor lyftes. Toaletter, utställarnas placeringar, var man kan köra in sitt ekipage, ström eller inte ström i marknadsbodarna, marknadsföring och parkeringsmöjligheter var några frågor som diskuterades.

– Totalt blir det ett 35-, 40-tal utställare, säger Carina Hjalmarsson, företagscoach på Livsmedelsutveckling sydost, som är en av arrangörerna för mässan.

Livsmedelsutveckling sydost ligger under IUC, Industriellt utvecklingscentrum Kalmar län.

– Vi arbetar för att lyfta de matproducenter vi har i Kalmar län, både små och medelstora. Vi tänkte att en matfestival är ett ypperligt tillfälla att visa på den spännande bredd som faktiskt finns i vårt län, säger Carina Hjalmarsson och tillägger.

– Vi vill också sprida kunskap kring forskning och utveckling. Därför kopplar vi flera föreläsningar till festivalen.

Lördagen den 4 juni arrangeras nyheten med matfestivalen Smaka på Kalmar län. I måndags var några av de drygt 35-talet utställarna på plats för att planera inför kommande evenemang.
Lördagen den 4 juni arrangeras nyheten med matfestivalen Smaka på Kalmar län. I måndags var några av de drygt 35-talet utställarna på plats för att planera inför kommande evenemang.Foto: Lina Watanen

Exempelvis kommer Anders Karlsson, professor i köttvetenskap vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, prata grillning. Kerstin Fredlund, läkare och doktor i livsmedelsvetenskap, berättar om Ölandsvete. Anna Blücher, lektor i mikrobiologi vid Linnéuniversitetet, föreläser om "Hälsosam mat och fake news". Det blir även barnaktiviteter där yngre besökare ges tillfället att göra bivaxdukar, måla sin favoritmat och så en böna för att lära sig mer om baljväxter.

När det kommer till att visa på just bredden bland länets livsmedelsproducenter, tycker Carina Hjalmarsson att man lyckats bra.

– Vi har utställare som täcker i stort sett allt, från kött till grönsaker.

Några av områdena har redan nämnts i artikeln. Men utöver de tidigare nämna blir det även utställare som erbjuder konserver, must, senap, charkuteri, kaffe, knäckebröd, cider och ostkaka. Flera av utställarna kommer erbjuda smakprover.

– Christofer Johansson på Hotell Borgholm berättar om möjligheter med tacka-kött. Och han kommer även dela ut 200 smakportioner, säger Rose-Marie Winqvist på LRF, ännu en av arrangörerna.

För den som vågar blir det en chans att även provsmaka livsmedelsgodkända insekter.

– En vanlig lördag har Skälby runt 3 000 besökare, som hänger, leker och fikar här. Det är ett vardagsrum för många, Kalmars gröna rum. Samma dag som matfestivalen är det även Kalmar trädgårdsmässa i området, så vi hoppas på ett stort besöksantal, säger Rose-Marie Winqvist.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.