GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny damm ska rena åvatten från fosfor

Fredagsmorgonens tidiga studiebesök för centerpolitikerna Anders Åkesson och Erik Ciardi gick till lantbrukaren Per-Göran Sigfridsson i Stora Vångerslät. Besöksmålet som stod i centrum var lantbrukarens nybyggda fosfordamm.
Läckeby • Publicerad 22 oktober 2021
Centerpolitikerna Erik Ciardi och Anders Åkesson besökte nyligen lantbrukaren Per-Göran Sigfridsson, till vänster. Syftet med besöket var att få tal del av arbetet kring gårdens nybyggda fosfordamm.
Centerpolitikerna Erik Ciardi och Anders Åkesson besökte nyligen lantbrukaren Per-Göran Sigfridsson, till vänster. Syftet med besöket var att få tal del av arbetet kring gårdens nybyggda fosfordamm.
Foto: Lina Watanen

Bara dagen innan fredagens politikerbesöket hade grävmaskinerna lämnat platsen där den nya fosfordammen byggts. Men vi möts vid grisstallet, där lantbrukaren Per-Göran Sigfridsson berättar för riksdagsledamoten Anders Åkesson och kommunalrådet Erik Ciardi om hans verksamhet.

– Vi har precis ändrat om i produktionen och får nu djur från en suggring. Arbetet började i april och är nu inne i slutfasen, berättar lantbrukaren.

Verksamheten har utökats med cirka 3 000 smågrisar, till idag totalt 6 800 smågrisar. Vilket inneburit en hel del ombyggnationer och anpassningar. På gården finns även en hel del slaktgrisar. Per-Göran Sigfridsson kom till gården 2001 och tog över grisarna 2004.

– Det finns alltid nya vägar att hantera saker och ting, men jag har alltid haft en tydlig inriktning när det kommer till miljöåtgärder.

En stor miljösatsning han varit involverad i är Möre biogasanläggning. Bland annat satt han som styrelseordföranden under åren 2015-2019.

Något Per-Göran Sigfridsson vill skicka med centerpolitikerna är att vikten av att inte tvinga på lantbrukare en massa miljöåtgärder.

– Givetvis ska det finnas regler och krav, men en viktig del för att man ska kunna satsa är att det finns en lönsamhet i det man gör, menar han.

Vi vandrar ner över en lerig åker, till fosfordammen nära Torsbäcken. Investeringen på den cirka 3 000 kvadratmeter stora och två meter djupa dammen beräknas landa på 350 000 kronor. En del av investeringen har täckts med bidrag i form av ett slags riktat stöd från staten för miljöarbeten i jordbruket.

– Det var första oktober för ett år sedan som jag började skissa på dammen, säger Per-Göran Sigfridsson.

Via ett rör, som går att vinkla uppåt om man inte vill fylla på dammen mer, leds vatten från Torsbäcken till dammen. Nu är det ganska lågt flöde i bäcken, vilket innebär lite vatten i dammen.

– När vi har de högsta flödena, på vårkanten, eller vid ett rejält regn, då kommer det bli annat, menar Per-Göran Sigfridsson.

Första steget i dammen är att vattnet stillas och fosfor sedimenteras. Vattnet rinner senare lite fortare till en ny del där grön växtlighet binder upp kväve, innan vattnet slutligen når en brunn för att släppas vidare ut i ån.

– Det handlar om kanske tio, fem procent fosfor som vi kan rena åvattnet på. Jag kan inte axla det stora ansvaret för miljön själv, men gör ändå samhällsnytta med att hantera åflödet, säger Per-Göran Sigfridsson och tillägger.

– Det är inte alltid de stora projekten som löser problemen. Vi kan komma långt med flertalet småprojekt också.

Hans satsningar kan komma att inspirera andra att också börja tänka till, och tänka nytt. Fosforsedimentet som lagras på botten kommer i sin tur plockas upp för att användas som närig i hans jordbruk. Både en resurseffektivisering och en miljöåtgärd, med andra ord.

– Ja alla åtgärder är viktiga. Torsbäckens utlopp är i Norra Dragsviken och fosfor hör verkligen inte hemma där. Norra Dragsviken är redan plågat av va-vatten och gamla förstörelser, säger Anders Åkesson.

På sikt finns planer på att använda fosfordammen till dränering av åkermarken intill. Och skulle det behövas kan den användas som bevattningsdamm.

– Men det är inte huvudsyftet. Dammen är för liten för det, vi skulle köra ut allt vatten på bara några dagar, säger Per-Göran Sigfridsson, betonar att det är en fosfordamm och tillägger.

– Huvudsyftet är att skapa bättre förutsättningar för att göra åkermarken mer produktiv, för i slutändan handlar allt om att få goda skördar. Livsmedelsproduktionen är a och o.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.