Lokala projekt får stöttning

Det var ett glatt gäng som samlades i Tallhagens scoutkårs klubbstuga. Där väntade nämligen utdelning av bidraget Lokal pott, som stöttar lokala föreningar och projekt i Kalmar län.
Kalmar • Publicerad 1 januari 2023
Representanter från Kalmar Nyckel, Tallhagens scoutkår, Lindsdals IF/Fritidskanalen, Kalmar brukshundsklubb och Södermöre hembygdsförening fick ta emot bidrag från Lokal pott.
Representanter från Kalmar Nyckel, Tallhagens scoutkår, Lindsdals IF/Fritidskanalen, Kalmar brukshundsklubb och Södermöre hembygdsförening fick ta emot bidrag från Lokal pott.Foto: Lina Watanen

Representanter från föreningen Kalmar Nyckel, Tallhagens scoutkår, Lindsdals IF/Fritidskanalen, Södermöre hembygdsförening samt Kalmar brukshundsklubb var i fredags förmiddag på plats i Tallhagens scoutkårs klubbhus. Och så förstås representanter från Sparbanksstiftelsen Kronan och Swedbank. Det är de två sistnämnda som i samarbete står bakom Lokal pott, ett ekonomiskt stöd till lokala projekt inom områdena forskning, idrott, kultur, utbildning och näringsliv. Anette Lingmerth, Peter Henningsson och Mattias Adolfsson, förtroendevalda i stiftelsen, var trion som delade ut höstens Lokal pott-bidrag.

Först att prisas vad föreningen Kalmar Nyckel, där Åke Fagelberg fick ta emot checken på 10 000 kronor. Föreningen har som syfte att sprida historien och kunskapen om skeppet Kalmar Nyckel.

30 000 kronor tilldelades Södermöre hembygdsförening för ett kommande kulturprojekt. Dagens värdar, Tallhagens scoutkår, fick 36 000 kronor.

– Ni engagerar både unga och vuxna, och vi vill bidra till ett bra ändamål, motiverade Annette Lingmerth.

Marie Stang, ordförande för Kalmar brukshundsklubb, fick å föreningens vägnar ta emot 40 000 kronor.

– Det är tacksamt, för vi har ett stort arrangemang framöver, med många engagerade. Det är Hundfesten 2023, som hålls den 20-21 april på Kalmartravet. Det blir agilitytävlingar, uppvisningar, prova på-aktiviteter med mera, berättade Marie Stang.

Bland höstens pristagare fanns även Lindsdals IF/Fritidsbanken som tilldelades 42 000 kronor för sitt cykelprojekt som riktar sig till personer med funktionsnedsättning.

Bosse Sagerfors och Karl Magnus Petersson, Södermöre hembygdsförening, fick ta emot bidrag för en kommande teaterföreställning om mystiska platsen Kanaberg.
Bosse Sagerfors och Karl Magnus Petersson, Södermöre hembygdsförening, fick ta emot bidrag för en kommande teaterföreställning om mystiska platsen Kanaberg.Foto: Lina Watanen

Karl Magnus Petersson, ledamot och Bosse Sagerfors, kassör, representerade Södermöre hembygdsförening. Karl Magnus är även konstnär, boende i Halltorp, och den som är anledningen till att föreningen får bidrag.

– Jag har under flera års tid, långt innan pandemin, spånat på en idé om att ha en föreställning i Kanaberg. Det är en plats med mystik i sig, och med många historier och myter kring sig. Bland annat historien om en flicka som blev bergtagen, säger Karl Magnus och tillägger.

– Fördelen när man jobbar med legender och det mytologiska än verkliga, historiska berättelser är att man har lite friare händer.

Karl Magnus säger att hans egen roll i projektet är att vara den igångsättande. Med tiden har han sedan kopplat in bland annat artisten Ida Adée Olsson som ska skriva specialkomponerad musik till föreställningen. Joakim Engstrand som till vardags arbetar på Byteatern ska regissera och teatergruppen Kompani Error är några av de medverkande.

– Vi blev eld och lågar när vi fick höra om Karl Magnus planer. Föreningen har gått på sparlåga några år under pandemin, och nu är det viktigt att vi lyfter fram föreningen igen. Och inte minst aktiverar de unga, menar Bosse Sagerfors.

Tanken är nämligen att engagera barn och ungdomar i föreställningen. Inte bara som publik, utan även i själva föreställningen.

– Föreningen har en historieklubb för barn i åldrarna 9-12 år. Det är ungefär ett tiotal barn som är med. Det är en härlig fantasirik ålder, säger Bosse.

Duon menar att det finns många historiska, mystiska platser väl värda att lyfta fram i Södermöre. Kanaberg, mellan Påryd och Söderåkra, är bara en av många exempel.

– Eftersom föreställningen blir utomhus är allt väldigt väderkänsligt. Planen är att spela en kväll under andra halvan i september. Då kan vi utnyttja ljuset för att skapa skuggor och ljuseffekter, säger Karl Magnus.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.