GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fakta

Labrador retrievern fortsatt i topp

Labrador retriever, schäfer och golden retriever fortsätter att ligga i topp bland de tre mest populära hundraserna.
Publicerad 20 januari 2022
På bilden sexmånaders labrador retrievervalpen Teta, en av de rekordmånga 78 000 hundar som nyregistrerades hos Jordbruksverket under fjolåret.
På bilden sexmånaders labrador retrievervalpen Teta, en av de rekordmånga 78 000 hundar som nyregistrerades hos Jordbruksverket under fjolåret.Foto: Lina Watanen

2020, under det första pandemiåret, valde rekordmånga att skaffa hund. Det var en trend som fortsatte hålla i sig även i fjol. Det visar siffror från Jordbruksverkets hundregister, där alla hundar enligt lag ska registreras. Pandemins hemarbete och isolering tros vara förklaringen till det ökade hundintresset, enligt Jordbruksverket.

Under fjolåret gjordes 78 000 nyregistreringar, vilket är 25 procent fler än under 2019 och nio procent fler än 2020. Även Svenska kennelklubben märker i sitt egna register rekordhöga siffror. Inte på nästan 50 år har liknande siffror som under 2021 noterats. 2021 registrerades hos kennelklubben 62 894 hundar. För att toppa det får man gå tillbaka ända till år 1973, med 63 310 nyregistreringar.

Tre klassiska raser är de som fortsätter att ligga i topp tre när det kommer till mest populära hundraser. Labrador retrievern toppar, men är inte långt före schäfern, som intar en andraplats. Det rör sig om 35 876 registrerade labrador retriever, mot 32 410 registrerade schäfrar. Tredjeplatsen håller golden retriever sitt grepp om, med totalt 27 813 registrerade hundar.

I sin statistikför 2021 presenterar Jordbruksverket även de vanligaste hundnamnen. Molly är mest populärt, följt av Bella och Charlie. Bland fjolårets nyregistreringar var Luna det namn som flest nyblivna hundägare valde att döpa sitt husdjur till.

En baksida av det kraftigt ökade intresset för att skaffa hund har varit svårigheter med att få tag på en valp. De senaste åren har det blivit vanligare med smuggelhundar som säljs på nätet. Jordbruksverket uppmanar därför att noga undersöka en hund innan köp görs.

– Begär till exempel att få träffa valpen tillsammans med sin mamma i hemmet och kolla upp så att mamman är registrerad i hundregistret. Begär också att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats, köp den i dess hem, säger Simon Löfgren på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet i ett pressmeddelande.

Mest populära hundraser 2021

1. Labrador retriever, 35 876 registrerade hundar.

2. Schäfer, 32 410 registrerade hundar.

3. Golden retriever, 27 813 registrerade hundar.

4. Jack russell terrier, 23 467 registrerade hundar.

5. Jämthund, 19 194 registrerade hundar.

6. Rottweiler, 15 235 registrerade hundar.

7. Fransk bulldogg, 14 290 registrerade hundar.

8. Border collie, 14 075 registrerade hundar.

9. Chihuahua, långhårig, 13 715 registrerade hundar.

10. Chihuahua, korthårig, 13 407 registrerade hundar.

Topp tio vanligaste hundnamn

Molly

Bella

Charlie

Doris

Sigge

Ludde

Bosse

Elsa

Wilma

Bamse

Källa: Jordbruksverket

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.