GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

It-café ska minska den digitala klyftan

Att hänga med i all ny teknik är inte det lättaste. Mobiltelefonerna och läsplattor utvecklas snabbt, finesserna går framåt och allt fler tjänster kan skötas digitalt. Under pandemin har det digitala användandet ökat och nu startar SPF seniorerna Kalmar it-café för medlemmar som vill lära sig mer om det digitala.
Kalmar • Publicerad 8 februari 2022
Bosse Lind, kurledare och Karin Hjort, ordföranden SPF seniorerna Kalmar hoppas i mitten av februari kunna köra igång it-café för seniorföreningens medlemmar. En satsning som av Sparbanksstiftelsen Kronan tilldelats 20 000 kronor i bidraget Lokal pott.
Bosse Lind, kurledare och Karin Hjort, ordföranden SPF seniorerna Kalmar hoppas i mitten av februari kunna köra igång it-café för seniorföreningens medlemmar. En satsning som av Sparbanksstiftelsen Kronan tilldelats 20 000 kronor i bidraget Lokal pott.Foto: Lina Watanen

Att minska den digitala klyftan genom att öka kunskapen om hur man använder sin mobiltelefon. Det är grundtanken när SPF seniorerna Kalmar snart drar igång sitt it-café.

– Vi vill att fler seniorer ska bli bekväma med internet och mobiltelefonen. Det är många som inte känner till de finesser som finns i en smartphone, säger Karin Hjort.

Hon är ordföranden för SPF seniorerna Kalmar, föreningen som står bakom kommande it-café.

– Tanken var att vi skulle träffas i Tic-huset, men intresset var stort och nu har vi fått anmälningar till en förmiddags- och en eftermiddagsgrupp. Då får vi inte ihop tiderna med att vara i Tic-huset, säger Karin Hjort.

Istället kommer kurstillfällena att genomföras på Studieförbundet vuxenskolans lokaler på Polhemsgatan i Kalmar.

– Under pandemitiden har vi känt att många är väldigt duktiga och kunniga digitalt, men det finns också de som behöver och vill lära sig mer. Mobilen är idag som en liten dator, med en massa olika finesser, säger Karin Hjort.

Seniorföreningens styrelse funderade och resonerade hur de skulle gå tillväga för att lära ut om det digitala. En tanke var först att ha ett it-café där alla som ville kunde komma och prata, få tips och råd och fika.

– Men sedan insåg vi att för att det ska bli riktigt bra, och man verkligen får chansen att lära sig något, behöver vi någon som guidar och kan svara på frågor.

Karin Hjort kontaktade samarbetspartnern Studieförbundet vuxenskolan, som i sin tur tipsade om sin grundkurs om hur man kommer igång med den smarta telefonen. Det var också här som Bosse Lind, kursledaren, kopplades in.

– Jag fick frågan om jag kunde hålla en grundkurs och hade tid nu, så jag sade ja, säger Bosse Lind.

Han gick själv en grunddatakurs när han för sju år sedan fick förfrågan om han kunde tänka sig att bli kursledare för Studieförbundet. Vanligtvis håller han flera kurser varje vår och höst, i Windows 10.

– Jag har en brokig bakgrund men de sista 25 åren jobbade jag med återvinning, på Stena recycling. Där använde jag datorer, annars hade jag inte kunnat göra mitt jobb.

En mobiltelefon har numera så många användningsområden. "Känner man till funktionerna, och känner sig säker med hur man använder mobilen, kan vardagen underlättas" menar duon.
En mobiltelefon har numera så många användningsområden. "Känner man till funktionerna, och känner sig säker med hur man använder mobilen, kan vardagen underlättas" menar duon.Foto: Lina Watanen

Att det dessutom i hans arbetsuppgifter ingick delar som rörde utbildning av personal, i kombination med ett allmänt stort teknikintresse, gjorde att han gärna hoppade på tåget som kursledare.

Om allt nu går som planerat är planen att dra igång it-caféet i mitten av februari. Det blir två olika grupper, en för android och en för iPhone.

– I vanliga fall brukar Vuxenskolan ha tre kursträffar. Vi tänker ha fem tillfällen, för det kanske tar lite längre tid att få in allt. Det viktigaste är att vi inte stressar, utan att deltagarna hinner lära sig, menar Karin Hjort.

– Ja, och det är viktigt att alla hinner bli sedda. Man lär sig olika snabbt, tillägger Bosse Lind.

Grupperna är inte heller så stora, det blir max sju till åtta deltagare i varje grupp.

– Vi har fått ihop fyra kursgrupper nu. Om intresset är stort och fler vill gå, så får vi kolla på möjligheten med nya grupper framöver, säger Karin Hjort.

En mobiltelefon kan idag användas till så mycket mer än att bara ringa och sms med.

– Vi kommer helt enkelt gå igenom hur man använder sin telefon. Allt från funktioner som ficklampan till hur man kan använda rösten för att skriva sms, säger Bosse Lind och tillägger.

– Det finns många inbyggda hjälpredor och finesser som man kan hantera, om man bara känner till det.

Ladda hem appar och använda dem, ta bilder och skicka vidare, swish och mobilt bank-id, lagring, säkerhet vid köp på internet, wifi och mobildata är ämnen som kommer beröras.

– Det är så mycket vi kan göra med våra telefoner idag. Söka information, köpa biljetter som bussbiljetter och inte minst nu är det aktuellt med vaccinpass. Det ena leder till det andra och kan vi hjälpa till så vardagen fungerar enklare och smidigare, har vi gjort något bra, säger Karin Hjort.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.