GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hjältehunden Fia belönades stort

När Årets blodgivarhund för tredje året utsågs, blev det en glad hund och stolt hundägare från Kalmar län som uppmärksammades.
Läckeby • Publicerad 20 juni 2022

Åttaåriga Fia, en cano corso från Oskarshamn, är en riktig hjälte. I alla fall om veterinärkedjan Anicura får bestämma. Sedan två år tillbaka utser de Årets blodgivarhund. Hundar över hela Sverige kan nomineras till titeln, och vinnaren avslöjas passande nog på internationella blodgivardagen som årligen infall den 14 juni. När priset för tredje året delades ut fick Anicura Läckeby djursjukhus anledning att ordna med festligheter. Fia från Oskarshamn var nämligen den hund av samtliga nominerade hundar i Sverige, som utsetts till en värdig vinnare. Hon har under sju års tid varit blodgivarhund.

– Fia har lämnat blod 19 gånger, och räddat livet på 15 hundar, berättar matte Maria Erikson.

Bland de slutliga sju finalisterna var det Fia som utsågs till vinnaren av titeln Årets blodgivarhund. Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige, Rebecca Bengtsson, djurvårdare och blodbanksansvarig i Läckeby, Camilla Ifwarson, djursjukhuschef i Läckeby delade ut diplom och priser till Fia och matte Maria Eriksson.
Bland de slutliga sju finalisterna var det Fia som utsågs till vinnaren av titeln Årets blodgivarhund. Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige, Rebecca Bengtsson, djurvårdare och blodbanksansvarig i Läckeby, Camilla Ifwarson, djursjukhuschef i Läckeby delade ut diplom och priser till Fia och matte Maria Eriksson.

När Fia var valp och ätit något olämpligt, fick Maria Eriksson åka in akut med henne till djursjukhuset. Det var då hon såg en lapp om att man sökte hundar för blodgivning.

– Både jag och min man är blodgivare och för oss känns det självklart att hjälpa till med det man kan. Vår hjälp leder förhoppningsvis till att någon annan hundägare kan få gå med sin hund, istället för att förlora den.

Den 24 maj fick hon veta att Fia vunnit, men allt var tvunget att hållas hemligt fram tills i tisdags. Då var duon med i Nyhetsmorgon på TV4, avslöjades och hyllades.

– Jag blev rörd bara när jag nominerades, för nomineringen var vrålgullig. Men jag trodde aldrig vi skulle vinna, så jag känner mig verkligen jättehedrad, glad och stolt.

I mars tidigare i år lämnade Fia blod för sista gången. Nu är hon pensionerad, och istället fortsätter nu hennes lillebror Gurkan att lämna blod.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.