GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fortsatt stöd gynnar vilda pollinatörer

Kalmar län får ta del av bidrag från Naturvårdsverket, när nya pengar satsas på att rädda vilda pollinatörer.
Kalmar län • Publicerad 22 februari 2022
Att anlägga blomrika miljöer som i sin tur innebär föda för bilda bin, men även andra djur som exempelvis fjärilar, är en av åtgärderna som i Kalmar län har gjorts inom Åtgärdsprogram för hotade arter.
Att anlägga blomrika miljöer som i sin tur innebär föda för bilda bin, men även andra djur som exempelvis fjärilar, är en av åtgärderna som i Kalmar län har gjorts inom Åtgärdsprogram för hotade arter.Foto: Lina Watanen

Naturvårdsverket delar för tredje året i rad ut pengar till åtgärder som ska rädda landets mest utrotningshotade vilda bin. Åtta län i södra Sverige får ta del av tillsammans totalt 11,66 miljoner kronor. Kalmar län är ett av länen.

– Genom denna riktade och långsiktiga satsning har länsstyrelsen Kalmar län kunnat ta ett helhetsgrepp på arbetet i utvalda områden, där det finns många hotade arter av vilda bin. Satsningen har gjort att vi har kunnat göra många olika åtgärder. Och det har gett effekt - de vilda pollinatörerna har svarat snabbt och vi har också sett att andra artgrupper gynnats, berättar, Helena Lager, koordinator Åtgärdsprogram för hotade arter, ÅGP, på länsstyrelsen Kalmar län.

Flera länsstyrelser i landet påbörjade 2020 arbetet med ÅGP, som pågår till och med i år. Bland åtgärder som gjorts kan nämnas grävning för att skapa sandlotter, stängsling för att kunna återinföra bete, sådd och utplantering av nektar- och pollenrika växter, slåtter samt röjning av igenväxning. Sverige har idag runt 300 arter av vildvin. Av dessa är en tredjedel hotad. En stor anledning till hotet är bristen på mat- och boplatser. Det finns för få sandiga miljöer där djuren kan anlägga bon, samt blomrika miljöer där djuren finner föda.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.