Annons

Filmer lyfter fram länets lokala och unika matkultur

Bridgeblandning från Nordchoklad. Isterband från Gullabo. Vimmerby välkänd för sina ostkakor. Och kroppkakor på Öland. Kalmar län har en lång historia när det kommer till mathantverk, och detta är något som lyfts fram i nya satsningen Kalmar läns matmirakel.
Kalmar län • Publicerad 30 september 2022

Tolv filmer med speciell matkultur från tio olika kommuner i Kalmar län. Det är vad Youtube-kanalen Kalmar läns matmirakel bjuder på, en satsning som är en del av projektet Unika historiska Kalmar. Tolv torsdagar i rad, med start förra veckan, läggs nya avsnitt ut.

– Tanken är att lyfta mathistorien i Kalmar län, och vi jobbar utifrån olika teman, berättar projektledaren Madeleine Petersson.

Annons

Hon är kreativ chef och projektledare på Social stories, byrån som vann upphandlingen om att göra filmerna.

– Första avsnittet handlar om Kalmar och har tema choklad. Vi träffade Åke Kristiansson som var produktchef på Nordchoklad och bridgeblandningens urfader. Han är idag 91 år och pratade gärna om sitt jobb och vad han åstadkommit på Nordchoklad, och om historien som lever vidare idag på olika sätt.

I Kalmaravsnittet besöks även Johannas choklad, där ägaren Johanna Elmqvist berättar om hur hon idag för arvet vidare.

– Tittarna får följa med från en storskalig produktion till det småskaliga hantverket. Det är roligt att visa kontrasterna som finns, säger Madeleine Petersson.

Tittarna kommer få veta mer om verksamheten på Kyrkeby bränneri i Vissefjärda. Just det besöket minns Madeleine Petersson lite extra. "Det är något unikt de sysslar med, att göra potatisbrännvinn precis på samma sätt som man gjorde förr i tiden".
Tittarna kommer få veta mer om verksamheten på Kyrkeby bränneri i Vissefjärda. Just det besöket minns Madeleine Petersson lite extra. "Det är något unikt de sysslar med, att göra potatisbrännvinn precis på samma sätt som man gjorde förr i tiden".Foto: Pressbild/Boel Ferm

Hon nämner även Mörbylångafilmen som ett exempel, där man först besöker storsakliga Arontorps kroppkakor, för att sedan stå hemma hos privatpersonen Ingrid Ljungholm Dal som gör kroppkakor i sitt kök i Hulterstad.

Temat för de tio medverkande länskommunerna skiljer sig som sagt åt. Ostkaka i Vimmerby, potatis i Hultsfred, fisk och fiske i Västervik, kroppkakor i Mörbylånga kroppkakor, korv i Torsås, bränneri i Emmaboda, bröd i Högsby, choklad i Kalmar, fika och kondis i Oskarshamn samt mejeri i Nybro.

– I de två sista filmerna besöker vi landshövdingen i residenset och så pratar vi med vår expert Anna K Sjögren, känd matskribent och kostvetare som bor på Öland, säger Madeleine Petersson och tillägger.

– Anna är även med i slutet på varje film och kommenterar temat, för att tittarna ska få med sig ännu mer kunskap och historia. Men också lära sig mer om hållbarhet och hur framtidsutsikterna ser ut för respektive tema.

Målet har varit att skapa lärorika, intressanta och roliga filmer för att på så sätt lyfta Kalmar läns unika matkultur.

– Vi har så mycket härlig mat. Ta ostkakan till exempel, med anor från 1400-talet. Det är fantastiskt när man tänker all lokal mat som har förts vidare från generation till generation.

Madeleine Petersson, längst bak är projektledare tillika programledare.
Madeleine Petersson, längst bak är projektledare tillika programledare.Foto: Pressbild
Annons

Madeleine Petersson är inte bara projektledare för Kalmar läns matmirakel, utan även programledare.

– Det blir intervjuer med nyckelpersoner, fakta, gamla fotografier, historia men också lite action. När vi är i Västervik fångar och röker jag fisk tillsammans med kökschefen på Gränsö slott. Och i Torsås får jag vara med och tillverka isterband.

I Torsås besöks Magdegärde bondgård och Glosebo hjortgård, två verksamheter som båda tillverkar korv. Även i Nybro sätts programledaren i arbete. Den gången handlar det om osttillverkning, då hon besöker Rugstorps lantgård och Brokagärde ekogård.

Är det något särskilt du tar med dig från projektet?

– Det var väldigt roligt att träffa Åke Kristiansson, han är verkligen en stjärna. Alla gillar ju bridgeblandning, och det var kul att träffa någon som har skapat något så stort, som slog igenom i hela Sverige och som finns än idag.

– Sedan var det häftigt att besöka Kyrkeby bränneri i Vissefjärda, och se hur man gjorde brännvin förr i tiden. Vilka eldsjälar som jobbar ideellt där.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons