GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ett val är demokratins grundbult"

Att upprätthålla förtroendet för det svenska val, och därmed den svenska demokratin. En fråga som är högst aktuell inte bara inför valet, utan framför allt under och efter valet.
– Vi ser till att det blir säkra val i en osäker tid, säger landshövding Peter Sandwall.
Kalmar län • Publicerad 9 september 2022

Landets länsstyrelser gör den slutliga rösträkningen i valet vi nu har framför oss. Inför valet har det inte bara diskuterat och debatterat politik, som sig bör, utan även lyfts frågor kring desinformation och informationspåverkan.

– Säkra val är alltid viktiga. Men kanske ännu viktigare med säkra val nu, i en osäker omvärld, säger Kalmar läns landshövding, Peter Sandwall.

Han nämner internationell statistik som visar att tre gånger fler länder rör sig bort från demokratin, än närmar sig demokratin. Demokratin är på många olika vis ifrågasatt runt om i världen.

– Det är sällan det svenska valsystemet ifrågasätts, eftersom det är så robust och bygger på tre säkra grunder. Systemet är manuellt, transparent och decentraliserat. Men viktigt är att se till så att förtroendet för systemet och demokratin fortsätter vara starkt, menar Peter Sandwall.

I det arbetet lägger länsstyrelsen inte bara fokus på själva valdagen, utan ett stort säkerhetsarbete pågår både före och efter valet. En viktig del rör desinformation och informationspåverkan.

– Inför ett val är det normalt att det sker en ökad aktivitet med risk för otillbörlig påverkan av både inhemska och främmande röster. Vi ser inga tydliga avvikande händelser i Kalmar län, men det kan ändras snabbt, menar Peter Sandwall och tillägger.

– Informationspåverkan och ryktesspridning av olika slag kan även förekomma efter ett val. Särskilt stor risk är det om det blir ett väldigt jämnt val.

Länsstyrelserna är de som gör den slutliga rösträkningen av kommande val. David Nordin, säkerhetsskyddschef på länsstyrelsen i Kalmar län, Peter Sandwall, landshövding och Dastit Sheremeti, valansvarig och länsjurist, betonar vikten av att säkerställa demokratiska val och upprätthålla förtroendet för det svenska valsystemet.
Länsstyrelserna är de som gör den slutliga rösträkningen av kommande val. David Nordin, säkerhetsskyddschef på länsstyrelsen i Kalmar län, Peter Sandwall, landshövding och Dastit Sheremeti, valansvarig och länsjurist, betonar vikten av att säkerställa demokratiska val och upprätthålla förtroendet för det svenska valsystemet.

För att säkerställa demokratiska val i länet, och Sverige, nämns vikten av exempelvis samverkan med säkerhetsmyndigheter, granskande och oberoende medier, en kontrollerad Valmyndighet men även välinformerade, källkritiska medborgare.

– I vårt arbete ingår inte bara att se till att valsystemet är säkert, utan även se till att förtroendet för demokratin inte skadas. Det arbetet handlar mycket om vad folk tänker, tycker och tror, säger David Nordin, säkerhetsskyddschef på länsstyrelsen i Kalmar län.

Ordning, reda och kontroll är det som gäller runt ett val. Själva rösträkningen sker metodiskt och noggrant utifrån metoder som ska förhindra förstörelse eller manipulation.

– Det vi håller i vår hand är den svenska demokratin, och den ska skyddas, säger David Nordin och syftar på röstsedlarna.

1,5 år innan valrörelsens start börjar de arbetet med att bland annat utbilda och informera personer som kommer ha med valet att göra, såväl extern som internet. Dessutom fastställs valdistrikt och rösträknare rekryteras.

– När valet närmar sig utökas länsstyrelsens valorganisation på ordinarie tre personer till ett 50-tal personer, både intern och extern personal, berättar Dastit Sheremeti, valansvarig och länsjurist.

Alla inblandade har genomgått enskilda samtal och lämplighetsbedömningar, innan de godkändes att hjälpa till.

I Kalmar län finns 85 lokaler för förtidsröstning och 162 vallokaler, där röstning sker under självaste valdagen. Dagen efter valet påbörjar länsstyrelsen den slutliga rösträkningen. Runt en halv miljon röstsedlar kontrollräknas totalt tre gånger.

– Riksdagsrösterna räkans först, där är målet att vara klara på fredagen efter valet. Sedan tar det ungefär två veckor innan alla röster i valen till kommunfullmäktige och region är färdigräknade, säger Dastit Sheremeti.

En del av transparensen i det svenska valsystemet handlar om att alla har möjlighet att komma och titta hur rösträkningen går till. Det kan handla om skolklasser på studiebesök, privatpersoner och politiker nyfikna på personröstningen.

– I vårt säkerhetsarbete ingår att se över säkerheten som besöksmottagning. Vi tar inte in för stora grupper, och besökarna får aldrig komma i kontakt med de som räknar eller valsedlarna, och inte störa de som räknar, säger David Nordin.

Bland de vanligaste frågorna kring valet, är varför vårt valsystemet är så gammaldags istället för att bli digitalt.

– Samhället är digitaliserat och idag gör vi mycket med mobiltelefonen. Men just att vi har ett helt manuellt system, som inte går att påverka eller störs av it-störningar eller elavbrott, gör det säkrare än många andra länder med digitala system, säger landshövdingen och tillägger betonande.

– Ett val är demokratins grundbult. När länsborna lägger sin röst i lådan, ska de vara trygga med att allting kring rösträkningen går rätt till.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.