Annons

Ett äventyr till sjöss

När man skjuter ifrån sig kanadensaren eller kajaken från bryggan, tar de första paddeltagen och känner hur vattnet plötsligt omger en. Då uppstår en magisk känsla av lugn och frihet. Vad är en sommarupplevelse om inte att ge sig ut på en paddeltur.
Kalmar • Publicerad 22 juni 2023
Havskajakerna plockas ut från förrådet och diverse utrustning packas ned. Det är onsdag vilket betyder kajakpaddling för medlemmarna på Kalmar kanotklubb.
Havskajakerna plockas ut från förrådet och diverse utrustning packas ned. Det är onsdag vilket betyder kajakpaddling för medlemmarna på Kalmar kanotklubb.Foto: Lina Watanen

Det är onsdag kväll. Nere vid Kalmar kanotklubb är det full aktivitet. Denna veckodag arrangerar klubben alltid medlemspaddlingar med havskajak.

– Onsdagspaddlingen är vår största aktivitet, berättar Diane Balck, vice ordförande i klubben.

Annons

Hon är även ledare och håller grundkurser i kajak, tillsammans med Mattias Fransson, som också är engagerad ledare och styrelseledamot. Kalmar kanotklubbs slogan är ”en meter från land börjar äventyret”.

– Att paddla är så charmigt, säger Mattias.

– Ja, särskilt när det är helt stilla ute. Då är det magiskt, säger Diane.

Ett första hjälpen-kit, väl skyddat i en vattensäker förpackning, är viktigt att ha med sig.
Ett första hjälpen-kit, väl skyddat i en vattensäker förpackning, är viktigt att ha med sig.Foto: Lina Watanen

Hon får något i blicken och ett stort leende spricker upp. Det räcker med att duon pratar om känslan att paddla, så förmedlar de en härlig bild av vilket äventyr en tur på sjön bjuder på.

– Det är ett otroligt lugn. Man hämtar hem sig själv. Och man kopplar av och tänker inte på något annat. Det är nästan lite meditativt, säger Diane.

Fredrik Sernheim, också en av kvällens ledare, kommer förbi och hör vad vi pratar om.

– Ja, när man sätter sig ner i kajaken, skjuter bort sig från bryggan och kommer ut på vattnet. Det är en sådan härlig känsla, säger han.

– Många använder onsdagspaddlingen som ett verktyg för att stressa av i vardagen, säger Mattias.

Själv började han paddla kajak för fyra år sedan.

– När jag var ute och gick sommartid såg jag en massa kajaker överallt. Till sist kunde jag inte motstå, utan tänkte att jag måste pröva själv.

Mattias Fransson, till vänster, är ledare för bland annat onsdagspaddlingen. Men han håller även grundkurser för nybörjare som vill lära sig paddla havskajak.
Mattias Fransson, till vänster, är ledare för bland annat onsdagspaddlingen. Men han håller även grundkurser för nybörjare som vill lära sig paddla havskajak.Foto: Lina Watanen
Annons

Han fann Kalmar kanotklubb och såg på deras hemsida att de arrangerade kurser, varpå han anmälde sig till en nybörjarkurs i havskajak. Han blev fast direkt.

– Första gången jag kom ut på vatten var pirrig, då var man inte så tuff, ler han och tillägger.

– Ju mer man spänner sig i en kajak, ju mer obalans skapar man. Men det där bättrar man på ganska snabbt.

Det går att paddla året om, men varmare tider som nu, innebär att det ofta blir mer turer än vinterhalvåret.

– Den här tiden på året är jag ute nästan varje dag. Ibland paddlar jag i grupp, ibland själv, säger Mattias.

Foto: Lina Watanen

Klubbens kajaker hyrs endast ut till medlemmar. Däremot har de tolv kanadensare som allmänhet, företag, skolklasser etcetera kan hyra.

– Uthyrningen av kanadensare är klubbens stora inkomst, vårt levebröd, säger Diane och man förstår att intresset att hyra är stort.

Säkerheten är något man tar på största allvar. Exempelvis hyr de inte ut kanadensare om det blåser mer än tio sekundmeter.

– Att kolla vädret är det absolut viktigaste innan man ger sig ut på sjön, säger Diane.

Det gäller såväl nybörjare som erfarna paddlare.

Annons

– Flytväst på, och en extra paddel är bra att ha med sig. Liksom första hjälpen, en flottör och pump, tillägger Mattias.

– Och draglina, ifall man behöver dra en kompis. Man vet aldrig om det händer något eller snabbt blåser upp, tipsar Diane.

Grimskär, Stensö, Svinö, Norrlidsbadet eller Värsnäs. Platserna man kan paddla till är många. ”Jag har ett favoritställe, en liten ö på vägen upp till Rafshagen. Där bor bara fåglar och man kan sitta eller bada helt ifred. Det är att känna frihet”, säger Diane Balck.
Grimskär, Stensö, Svinö, Norrlidsbadet eller Värsnäs. Platserna man kan paddla till är många. ”Jag har ett favoritställe, en liten ö på vägen upp till Rafshagen. Där bor bara fåglar och man kan sitta eller bada helt ifred. Det är att känna frihet”, säger Diane Balck.Foto: Lina Watanen

Kalmarsund kan vara väldigt förrädiskt och snabbt skifta vad gäller vind- och vågförhållanden.

– Man ska aldrig ge sig ut i sundet om man inte är van paddlare. Har du inte så mycket padelvett, håll dig nära land, uppmanar Diane.

Hon nämner en gång förra sommaren då hon paddlade över sundet, från Kalmar till Färjestaden, för att hälsa på en kompis.

– På vägen dit var det bleke, underbart, toppen och sälar simmade nära oss. Vi gick iland i Färjestaden och käkade lunch.

När de återvände mot Kalmar igen var vädret lika fint, till en början.

– Plötsligt såg vi att det blåste upp och svarta moln närmare sig, och vädret förändrades snabbt. Vi tyckte det var lite roligt eftersom vi är vana vid tufft väder, men är man inte van är det inte lika kul att vara ute i en kajak eller kanadensare då.

Samtidigt ska det mycket till för att välta runt med just en kanadensare.

– Det är faktiskt väldigt svårt, och under mina sju år i klubben har jag aldrig sett någon som vält, säger Diane.

Fredrik Sernheim med sällskap av hunden Vilja. Det är fjärde gången vovven är med, och några plums har det blivit för hennes del under de turerna.
Fredrik Sernheim med sällskap av hunden Vilja. Det är fjärde gången vovven är med, och några plums har det blivit för hennes del under de turerna.Foto: Lina Watanen
Annons

Mattias nickar.

– Många har förutfattade meningar om kajaker också. De tror att man sitter fast i kapellet om man välter runt. Men snurrar man runt åker ut, det är lite som att man blir förlöst, skojar han.

Återigen betonar de ändå vikten av att bära flytväst.

– Vi skickar heller aldrig ut några medlemmar i kajak innan de gått en nybörjarkurs och lärt sig välta runt, säger Mattias.

Det närmar sig tid för gänget att ge sig iväg. Kajakerna görs iordning, flytvästar tas på, packning lyfts i. Först diskuteras att paddla till Bergaviksbadet, men det tänks om och målet blir istället Värsnäs.

Innan vi lämnar kanotklubben frågar en av deltagarna om vi testat på kajak. Vi svarar kanadensare ja, men aldrig kajak.

– Gör det. Men jag varnar dig, det är starkt beroendeframkallande, skrattar kvinnan glatt.

Det räcker att se gänget, som den här kvällen är ett 15-tal, ge sig iväg i kajakerna för att man själv ska känna suget att paddla.
Det räcker att se gänget, som den här kvällen är ett 15-tal, ge sig iväg i kajakerna för att man själv ska känna suget att paddla.Foto: Lina Watanen
Fakta

Värt att känna till

Kanot: är samlingsnamnet för olika mindre, smala vattenfarkoster.

Kanadensare: en öppen kanot med stor lastförmåga. Bäst i åar och mindre vattendrag.

Kajak: en täckt kanot. Finns exempelvis motionskajak, skärgårdskajak och havskajak.

Ståpaddling: (stand up paddle board = SUP) relativt ny brädtrend som har utvecklats från vågsurfing.

Surfski: en lekfull gren inom Svenska kanotförbundet. Åks på öppet vatten och gärna på stora vågor. Är stort i USA, Australien och Nya Zeeland.

Viktigt att tänka på

Innan du ens ger dig iväg - kolla vädret så att det inte riskerar att blåsa upp för mycket när du är ute på sjön.

Mat och dryck. Ha gärna med någon varm dricka, eftersom det är bra att värma sig med efter en incident, även under sommaren.

Kläder anpassade efter vattentemperatur. Mössa och vantar kan behövas även sommartid, särskilt för att värma sig om man har trillat i vattnet.

Använd gärna flera tunna lager och vindtät jacka och byxor. Då är det enkelt att justera antalet kläder på kroppen under turens gång.

Packa gärna extra kläder i dubbla plastpåsar eller i en vattentät säck.

En del av balansen sitter i paddeln. När man lärt sig hantera paddeln korrekt kan man bättre parera kanotens rörelser.

Andra viktiga saker att ha med med

Flytväst

Reservpaddel

Första hjälpen

Kompass och karta

Mobiltelefon (bäst att förvara i ett vattentätt fodral)

Bogserlina

Keps/solskydd

Den 6 juli arrangerar Kalmar kanotklubb en klubbdag där medlemmar får tillfälle ett prova de olika kanoter som finns. Motionskajak, havskajak, sup, surfski och kanadensare.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons