Annons

En trygg chans att möta faror och känna på verkligheten

En del av framtiden har flyttat in på Gustafssons trafikskola i Kalmar. En körsimulator med fyra skärmar som ger en verklighetstrogen upplevelse av hur det är att köra bil.
Kalmar • Publicerad 19 december 2022

Gustafssons trafikskola är först ut bland trafikskolorna i Kalmar med att införskaffa sig en simulator. Den närmaste finns annars i Karlskrona. När man sätter sig i stolen bakom ratten och de fyra skärmarna, knäpper bältet, startar och lägger i back eller växel, ja då är meningen att ”föraren” ska få känslan av att vara ute på en riktig väg.

– Det finns bordssimulatorer också, men vi kände att det inte blir lika realistiskt, säger Rikard Petersson, trafiklärare tillika ägare till Gustafssons trafikskola.

Rikard Petersson, ägare till Gustafssons trafikskola, och Åsa Stockhaus, receptionist och teoristöd, säger att simulatorn ger en realistisk körupplevelse.
Rikard Petersson, ägare till Gustafssons trafikskola, och Åsa Stockhaus, receptionist och teoristöd, säger att simulatorn ger en realistisk körupplevelse.Foto: Lina Watanen
Annons

Simulatorn kom i mitten av oktober, och efter en vecka, den 19 oktober, var den ihopsatt och redo att tas i bruk.

Rikard Petersson nämner framför allt miljöaspekten och tror att satsningen ligger helt rätt i tiden. Trafikskolan är en del av Klimatneutrala Kalmar 2030, som arbetar för en hållbar stad.

– Att använda simulatorn är mer miljövänligt än att köra bil. Den drar inget bränsle, bara ström.

Givetvis gynnas även eleverna av satsningen.

– Det blir mer kostnadseffektivt, särskilt för de som inte kan övningsköra hemma. Just nu hör vi även en del elever som säger att föräldrarna inte har råd att tanka bilen lika ofta. Folk har helt enkelt inte råd att köra lika mycket idag, och då är det perfekt att kunna kombinera med att köra simulatorn.

– Precis, mängdträningen kan de verkligen få i simulatorn, säger Åsa Stockhaus, receptionist och teoristöd.

Cirka 300 000 kronor har investerats i nyheten. Ungefär motsvarande en bil, fast till skillnad att simulatorn inte kan köras på riktigt ute på vägen. Annars är det mesta väldigt likt vanlig bilkörning.

– Simulatorn är pedagogisk och förklarar med bild, ljud och video. Den påminner dig att justera stol och backspeglar och att använda blinkers, lär dig växla och när man ska blända av med helljusen. Det finns olika övningsprogram och du kan till exempel träna dragläge och backa med släp, säger Rikard Petersson.

Det finns en mängd olika övningsprogram att välja bland, bland annat kan man träna på att köra i mörker eller vinterväglag, samt backa med släp.
Det finns en mängd olika övningsprogram att välja bland, bland annat kan man träna på att köra i mörker eller vinterväglag, samt backa med släp.Foto: Lina Watanen

Övningar som är svåra att träna i verkligheten, till exempel vattenplaning, ishalka eller vilt som hoppar fram framför bilen, ges man tillfälle att träna på i maskinen.

– För de som till exempel tar sitt körkort sommartid blir det ingen mörkerkörning, eftersom det aldrig är riktigt mörkt sommartid. Men nu har de chansen att träna på det ändå, säger Åsa Stockhaus och tillägger.

Annons

– Simulatorn är en bra start för den som ska lära sig köra från början. Då har man redan innan man kommer ut på vägarna fått in en vana, och lärt sig vad man ska ha ordning och koll på

Elever som provat nyheten upplever de har blivit mer uppmärksamma men också något mer trygga när de väl sätter sig bakom en riktig ratt. Kanske just för att de fått möjlighet att på ett säkert sätt testa olika moment, utan att riskera att människor, djur eller bilar kommer till skada.

Både Rikard Petersson och Åsa Stockhaus, och även trafikskolans andra lärare, Homa Jafi, tror som ovan nämns att körsimulatorer är framtiden. Att det är något man kommer se på många trafikskolor framöver.

– Jag kan till och med tänka mig att man bakar in det i utbildningen framöver, säger Rikard Petersson.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons