Annons

En praktisk dag med lek, lära och skapande

Det filas för fullt på tennkorsen, medan doften från nygräddat knäckebröd och röken från brasan sprider sig i området. Det är vikingatid och utanför Hagby kyrka är det full aktivitet.
Hagby • Publicerad 30 maj 2024

Sedan fyra, fem år tillbaka bjuder Södermöre pastorat in skolklasser till en vikingadag vid Hagby församlingshem och kyrka. Det är en grupp på ett 10-15-tal personer aktiva i Kristen vikingagrupp, som ordnar med dagen.

– En gång om året bjuder vi in tredjeklassare som läser och lär sig om vikingatiden i skolan. Vi ordnar med bussresan hit, och på plats får de ta på sig vikingakläder och vara med om olika aktiviteter, berättar Lars Nilsson.

Annons

När vår tidning gästar är det två tredjeklasser från Hagbyskolan som är på besök. Dagen efter kommer elever från Påryd, Halltorp samt Tvärskog.

– Barnen läser om vikingatiden nu och är väldigt intresserade. Det är roligt att få visa hur det kunde gå till en dag på vikingatiden. Så barnen får se och testa det i praktiken, säger Lars.

Lars Nilsson, Ingrid Jakobsson och Linnea Johansson hjälper skoleleverna med att gädda pannkakor och knäckebröd.
Lars Nilsson, Ingrid Jakobsson och Linnea Johansson hjälper skoleleverna med att gädda pannkakor och knäckebröd.Foto: Lina Watanen

Stationerna handlar bland annat om att baka knäckebröd och steka pannkakor, kärna smör, tillverka tennkors, skjuta pilbåge, kasta hästsko, lära sig sikta och kasta fisk. Vid sistnämnda aktivitet står Tina Claesson.

– På vikingatiden åt man mycket fisk. Man stod i vattnet, skulle snabbt ta fisken och sedan kasta den i land. Alla lekar gjordes av en anledning, att öva sin färdighet inför vuxenlivet. Det handlade förstås om styrka, teknik och koncentration, berättar hon.

Hon är en av de aktiva i Kristen vikingagrupp.

– Vi har regelbundna träffar där vi träffas, syr tält och kläder och tillverkar allt som vi använder. Vi åker även på medeltidsmarknader ibland för att lära oss mer och få inspiration. Det här är ett intresse som växer, säger Tina glatt.

På lördag väntar mer vikingaaktiviteter i Hagby, då även för allmänheten. Det arrangeras vikingamarknad vid kyrkan, med tillfälle för såväl barn och vuxna att testa på de olika stationerna. Dessutom väntar café, andakt, vandring i labyrinten, bokbord, guidning av kyrkan och marknad.

– Det blir försäljning av till exempel läder, trähantverk, honung och närproducerade grönsaker. Smultron har försäljarna sagt finns, och har vi tur hinner de även få fram sparris och jordgubbar, säger Mona Nilsson.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons