Annons

En hjälp till kvinnor i en tuff och utsatt situation

Projekt Guldkant har Kalmar Zontaklubb döpts sitt första, lokala projekt till. I tisdags delades 40 000 kronor ut i form av presentkort till Kalmar stadsmission. De kommer i sin tur lämna över presenterna till våldsutsatta kvinnor.
Kalmar • Publicerad 1 juni 2023

Zonta är en global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete.

– Vi jobbar med att ingen kvinna ska vara rädd för våld, och de flesta projekt vi stödjer är FN-projekt. Vårt största projekt handlar om att stoppa barnäktenskap, berättar Carina Maxson, president i Kalmar Zontaklubb.

Annons

Kalmarklubben har ett 40-tal medlemmar och för ett tag sedan bestämdes att man för första gången skulle satsa på ett lokalt projekt.

– Vi valde ett område som vi visste att ingen annan stödjer, men där behovet är stort. Vi vill ge lite guldkant till våldsutsatta kvinnor, säger Carina.

Pia Axeheim och Carina Maxson, Kalmar Zontklubb, överlämnade presentkort till Kalmar stadsmissions representanter, Jenny Jansson, Malin Engelholm och Katarina Borgemo.
Pia Axeheim och Carina Maxson, Kalmar Zontklubb, överlämnade presentkort till Kalmar stadsmissions representanter, Jenny Jansson, Malin Engelholm och Katarina Borgemo.Foto: Lina Watanen

Projektet har passande nog döpts till just Guldkant.

– Det är många våldsutsatta kvinnor som kanske tvingas flytta runt eller leva på skyddade boenden och som inte kommer ut på arbetsmarknaden. Många är långtidssjukskrivna på grund av psykisk ohälsa orsakad av psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld och lever på små marginaler, säger Carina och tillägger.

– De har inte råd att gå på restaurang, köpa nya kläder, klippa sig eller gå på bio. Dessa kvinnor vill vi nu stötta lite.

Zontaklubben har köpt in presentkort för 30 000 kronor. Utöver det har företag som sålt korten gått in med ytterligare 10 000 kronor i sponsorspengar. Det resulterade i 51 presentkort till ett värde av 40 000 kronor. Det är presentkort på klädbutiker, bio, frisörer och restauranger men även inom hälsa och friskvård.

– Vi vända oss till Kalmar stadsmission för de kommer i kontakt med kvinnorna, via sina utåtriktade verksamheten. De blev vår ingång för att hitta dessa kvinnor som har svårt att få pengarna att räcka till, säger Pia Axeheim, vice president i Kalmar Zontaklubb.

Projekt Guldkant möjliggörs bland annat tack vare pengar som kom in på höstens modevisning på Kalmarsalen, som drog fullpublik.

– Den 20 november ordnar vi med en ny modevisning, och hoppas på lika stort intresse i år, så vi får in nya pengar till vårt lokala projekt. För vi vet att behovet att hjälpa våldsutsatta kvinnor är stort, säger Carina.

51 presentkort, till ett värde av 40 000 kronor, ska nu delas ut till behövande. Zontas medlemmar har skrivit en personlig hälsning som skickas med respektive gåva.
51 presentkort, till ett värde av 40 000 kronor, ska nu delas ut till behövande. Zontas medlemmar har skrivit en personlig hälsning som skickas med respektive gåva.Foto: Lina Watanen
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons