GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cirkelträningen gör gott för reumatiker

Den 12 oktober var det Internationella reumatikerdagen. Ett 15-tal medlemmar från Reumatikerförbundets lokalavdelning i Kalmar samlades då för cirkelträning på Wellness gym i centrala Kalmar.
– Två gånger i veckan samlas vi här och tränar, säger Eva Fransson.
Kalmar • Publicerad 23 oktober 2021 • Uppdaterad 24 oktober 2021

Ebba från Wellness leder träningspasset, som inleds med några minuters uppvärmning. Därefter drar cirkelträningen igång och till tonerna av slagdängor från tidiga 60-talet alternerar deltagarna mellan några olika stationer där de tränar styrka, balans, smidighet, koordination och kondition. Glädjen är påtaglig och medan gruppen kämpar på får de uppmuntran av Ebba.

Det finns idag många vetenskapliga studier som visar att fysisk aktivitet och träning ger positiva effekter vid reumatisk sjukdom, såsom ökad kondition, styrka och ofta minskad smärta.

– Vi tränar här två gånger i veckan och två gånger i veckan promenerar vi tillsammans, det är på Skälby. Träningen betyder väldigt mycket för mig, jag orkar mer, känner mig starkare och har mindre smärta. Så jag har inga problem att motivera mig till träningen. Jag har varit på cirkelträningen sedan 2013, året då jag fick veta att jag drabbats av reumatism, säger Eva Fransson när gruppen tar en kort paus för att hämta andan och dricka vatten.

Anita Johansson började träna 2009. "Flera här är stelopererade i knän och handleder, det tror man knappt när man ser dem träna", säger hon.
Anita Johansson började träna 2009. "Flera här är stelopererade i knän och handleder, det tror man knappt när man ser dem träna", säger hon.
Foto: Janne Adeen

Kåge Johnson är ordförande i Reumatikerförbundets lokalavdelning i Kalmar.

– Lederna och musklerna behöver träningen, men jag och många med mig i föreningen saknar träningen i bassängen. Att simma gör gott och är mycket skonsamt. Men på grund av smittorisken under pandemin har bassängträningen ställts in, säger Kåge.

Anita Johansson har gått på gym sedan 2004.

– Det är roligt att träna i grupp, den sociala samvaron är också viktig, poängterar hon.

Under veckan genomför Reumatikerförbundet aktiviteter över hela landet för att öka kunskaperna om reumatisk sjukdom och för att samla in pengar till forskningen så art behandlingen kan bli mer effektiv.

– Det finns ett stort engagemang bland medlemmarna i Kalmar att bidra till forskningen och visa upp vår förening, hur vi bidrar till bättre hälso- och sjukvård för reumatiker i regionen, säger Kåge Johnson,

Janne AdeenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.