Barn med blommor hjälper andra barn

I tisdags gick startskottet för årets majblommeförsäljning. Två veckor framåt gör många barn och ungdomar nu insatser för att hjälpa utsatta barn.
Kalmar • Publicerad 25 april 2023
Carl-Bending Sörling och Kevin Haglund från FBC Kalmarsund hade bjudits in för att symbolisera startskottet av året majblommeförsäljning.
Carl-Bending Sörling och Kevin Haglund från FBC Kalmarsund hade bjudits in för att symbolisera startskottet av året majblommeförsäljning.Foto: Lina Watanen

Föreningar, skolklasser, scoutkårer, privatpersoner med flera är nu igång med årets majblommeförsäljning. Olivia Kazantzidou och August Bergenfeldt från Tallhagens scoutkår är två som packat väskorna och dragit igång försäljningen, som startade i tisdags klockan 12.00

– Mamma och pappa har redan köpt majblommor. Och nu direkt efter det här ska jag ge mig ut och sälja hos grannar i området, säger Olivia när vi träffas på tisdagseftermiddagen.

När vi frågar barnen varför de vill sälja majblommor kommer svaret snabbt.

– Vi vill hjälpa barn i fattigdom, säger både Olivia och August.

Olivia sålde för första gången i fjol, medan August började sälja för två år sedan, under ett coronaår.

– Då kunde vi inte gå runt men mamma hjälpte mig lite att sälja i min webbutik, säger han.

Han är glad att åter kunna gå runt och sälja som vanligt, och knacka dörr.

– Mitt mål är att sälja så mycket jag kan, säger August.

Olivia har satt upp ett mål om att sälja majblommor för 10 000 konor.

– Förra året sålde jag för 6 000 kronor. Jag kommer sälja varje dag. Jag brukar cykla runt så det är ett ganska stort område jag säljer på, säger Olivia.

Olivia Kazantzidou och August Bergenfeldt är två av många engagerade i Tallhagens scoutkår som ställer upp och säljer majblommor, som en del i att hjälpa utsatta barn.
Olivia Kazantzidou och August Bergenfeldt är två av många engagerade i Tallhagens scoutkår som ställer upp och säljer majblommor, som en del i att hjälpa utsatta barn.Foto: Lina Watanen

Scoutkåren hjälper till via Majblomman i Kalmar. Sistnämnda förening är nästan lika gammal som Majblommans riksförbund. De startade 1908, bara ett år efter riksförbundet. Majblomman är en barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Pengarna som kommer in från nu pågående försäljning är en viktig inkomst för att kunna hjälpa utsatta barn.

– Förra året såldes majblommor för 63 miljoner kronor i Sverige. Det kunde hjälpa 25 000 barn, berättar Eva Härdstedt Andersson, ordförande för Majblomman i Kalmar, och tillägger.

– Kalmarförening fick i fjol in 292 000 kronor, och för de pengarna häjlpte vi 274 barn.

Hon är glad och tacksam över alla som hjälper till att dra in pengar, men säger samtidigt att behovet är så mycket större än vad det finns pengar till.

– Behovet ökas dessutom, och det är så många, många fler ansökningar som kommer in än vi kan hjälpa till med.

Familjer kan ansöka om att få ett ekonomiskt bidrag, och varje vår och höst delar Majblomman i Kalmar ut stöd.

– Många ansöker om hjälp för att kunna köpa cyklar till barnen. Det kommer också mycket ansökningar om aktiviteter, som fotboll- eller scoutläger, säger Eva.

I år satsar Kalmarföreningen extra på att uppmärksamma försäljningen.

– Många orter och städer runt om i landet har majblommebakelser och vi har gått ut med en förfrågan om det till konditorier. Två stycken har valt att hänga på nu det här första året, säger Marian Andersson och tillägger.

– Det är Fiesta och Svenssons hembageri. De får fritt göra sin egen bakelse som de säljer för att uppmärksamma att vår försäljning är igång.

Marian säger att all hjälp och reklam som bidrar till att lyfta det viktiga arbetet som föreningen gör är tacksam. Nästa år hoppas de att ännu fler lokala caféer och konditorier hakar på idén om att sälja en majblommebakelser.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.