GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

60-tal deltagare lockar med godsaker

Fjolårets satsning på att vid ett samlat tillfälle visa upp de matupplevelser som finns i Kalmar län blev ett lyckat försök. Nu i helgen är Matrundan tillbaka igen, och i år är det ännu fler deltagare än i fjol. 61 stycken.
Kalmar län • Publicerad 16 september 2022

Nu i helgen, lördagen den 17 september till söndagen den 18 september, arrangeras för andra gången Matrundan. Länsstyrelsen Kalmar län är de som står för samordningen, som i år omfattar 61 deltagare. Som är allt från gårdsbutiker och restauranger till mathantverkare och caféer. Syftet med Matrundan är att fler ska upptäcka den lokala maten.

– För de som är nyfikna på den lokala maten finns det goda möjligheter att besöka sina favoritställen och att upptäcka nya pärlor när över 60 gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och restauranger runt om på landsbygden i länet håller öppet hela helgen, berättar projektledare Anna Carin Pålsson.

Helgens matbud omfattar såväl råvaror som förädlade produkter. Grönsaker, drycker, kött, honung, sylter, chutneys, ostar och andra mejeriprodukter, bröd och bakverk är en del av utbudet.
Helgens matbud omfattar såväl råvaror som förädlade produkter. Grönsaker, drycker, kött, honung, sylter, chutneys, ostar och andra mejeriprodukter, bröd och bakverk är en del av utbudet.

Det handlar inte bara om att upptäcka nya pärlor och njuta av godsaker. Att handla lokalt innebär även möjlighet till fler arbetstillfällen och en hållbar livsmedelsförsörjning.

En nyhet i år är att Länsstyrelsen Kalmar län samarbetar med Kronobergs och Jönköpings län, som samma helg genomför sina respektive mat- och gårdsrundor.

– Detta innebär att det är 200 verksamheter i Småland och på Öland som håller öppet för besökare under helgen, säger Anna Carin Pålsson.

För att veta vilka som deltar har länsstyrelsen tagit fram en tyckt karta, men även en digital karta som kan öppnas såväl på webben som med QR-kod i mobiltelefonen.

Fjolårets premiär av Matrundan blev lyckad, och 95 procent av deltagarna uppgav efteråt att de var nöjda med aktiviteten. Två tredjedelar hade fler besökare än förväntat.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.