GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

31 livsöden tar dig med på en resa genom Kalmar län

Nya utställningen Stig på, på Kalmar läns museum, berättar historier och fakta från hela Kalmar län. Från stenåldern via nutiden till framtiden. Till grund ligger 31 livsberättelser, som också nu finns samlade i en bok.
Kalmar • Publicerad 5 juli 2022

Nyligen var det vernissage för utställningen, men också boksläpp, för Stig på. Nyheter som kommit till tack vare samarbete mellan Kalmar läns museum och Kalmar läns hembygdsförbund.

– Det står på vår önskelista att kunna göra en basutställning som handlar om hela vårt län. Men som det är nu har vi varken yta eller resurser till det. Vi har i alla fall fått till en tillfällig utställning i minformat, säger museichefen Örjan Molander.

Leif Larsson, ordförande i regionfullmäktige Region Kalmar län (C) tog tillsammans med utställningsansvarige Tina Lindström med alla på en resa i länet, från norr till söder, från öst till väst. Duon kom att prata om bland annat Döderhultarn, "kåv", Kalmar slott, Ölands skördefest, kroppkakor, Glasriket, Hultsfredsfestivalen, Astrid Lindgren, danskvällar på Blomstermåla Folkets hus samt ishockeylagen i Nybro och Oskarshamn.

– Hur inviger man då det här bäst? Jo, inte genom att klippa något band eller slå sönder glas. Utan vi säger bara, stig på! sade Leif Larsson och välkomnade alla nyfikna till den kulturhistoriska nyheten.

Fram till den 30 september kan man nu, på länsmuseet, ta del av Stig på! - Länet runt på 20 minuter, som bjuder på en såväl historisk och geografisk, som kulturell resa.
Fram till den 30 september kan man nu, på länsmuseet, ta del av Stig på! - Länet runt på 20 minuter, som bjuder på en såväl historisk och geografisk, som kulturell resa.

I utställningen berättas om olika länsplatser historia, om personer, olika tidsepoker, föremål och teknologier. Lite här och var finns QR-koder som kan ge mer fördjupad fakta och längre berättelser. Och på en vägg berättas det om länet genom 31 livsberättelser. Allt har sin grund i berättelserna.

– Länsmuseet gjorde ett upprop där alla hembygdsföreningar fick chansen att skicka in berättelser om olika livsöden. Det finns 120 föreningar i Kalmar län, vi finns verkligen överallt och det sprudlar av energi, kraft, styrka och aktiviteter, säger Lisbeth Svensson, ordförande för Kalmar läns hembygdsförbund samt styrelseledamot i stiftelsen Kalmar läns museum.

31 livsberättelser kom in. Man insåg att hela berättelserna inte kunde få rum i kommande utställning.

– Det var då Tina Lindström kom på den utmärkta idén att göra en bok. Det resulterade i årsboken, Stig på! Det är jätteroligt att alla berättelser kan spridas i sin helhet, menar Lisbeth Svensson.

Kalmar läns museum har över en miljon föremål i sina samlingar, och ett urval från samlingen lyfts nu fram i nya utställningen. Som de här snusdosorna med ursprung i Nybro kommun.
Kalmar läns museum har över en miljon föremål i sina samlingar, och ett urval från samlingen lyfts nu fram i nya utställningen. Som de här snusdosorna med ursprung i Nybro kommun.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.