GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

24 nya språkombud ska stödja och utveckla

Ytterligare 24 språkombud ska utbildas inom Kalmar kommuns äldreomsorg.
Kalmar • Publicerad måndag 10:40

Idag finns ett 20-tal undersköterskor som utbildats till språkombud i Kalmar kommuns äldreomsorg. Språkombudets uppdrag handlar om att stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Nu gör kommunen nya satsningar, då ytterligare 24 undersköterskor ska utbildas till språkombud.

– Fler språkombud är en strategiskt viktig satsning för att klara kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen. Vi kommer att behöva rekrytera många nya medarbetare i framtiden för att kunna ge omsorgstagarna en trygg och säker äldreomsorg. Då är det också oerhört centralt att vi arbetar med ett inkluderande, språkstödjande och kunskapsbaserat arbetssätt som gör detta möjligt, säger omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S).

Utbildningen består av en fyrdagarskurs där deltagarna får kunskap kring språk och vad som kan vara svårt, hur man kan stötta varandra samt tips på hur man kan utveckla och förbättra olika typer av skriftligt material. Utbildningen omfattar även att få en djupare förståelse kring sitt eget språk och kunskap kring kulturella skillnader och språkliga missförstånd.

Omsorgsförvaltningen satsar runt 125 000 kronor på utbildningen av de nya 24 språkombuden. Delvis finansieras utbildningen av Äldreomsorgslyftet, en statlig satsning.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.