Annons

Välkänd profil pratade om utmaningar och ålderism

Lenitha Petersson är anhörigsamordnare i Nybro kommun och den som hade bjudit in Arne Sjöberg att gästa Jutegården i Nybro.
Nybro • Publicerad 14 oktober 2021

Arne Sjöberg är vice ordförande i Svensk geriatrisk förening, verksamhetschef för Geriatriken i Kalmar och verksamhetsansvarig för Palliativ vård i Kalmar Län. Han är en vanligt sedd föredragshållare och geriatriker på socialstyrelsens tillsynsenhet i sydöstra regionen och har skrivit böcker om de systemfel som finns inom vården och omsorgen och som fram för allt påverkar de äldsta och mest sjuka.

Ålderism kan beskrivas som en skev syn på äldre, som oftast visas genom att äldre behandlas diskriminerande och med stereotypa föreställningar. En statlig utredning från 2012 visar att åldersdiskrimineringen i arbetslivet är omfattande och till och med värre än etnisk diskriminering. Ålderismen kryper dessutom allt längre ner i åldrarna, vilket är förödande på alla nivåer. Både för samhället och för oss som människor. För hundra år sedan var det bara två procent som levde till 65 och ändå har vi samma pensionsgräns idag som vi hade på 1910-talet. Nuförtiden lever vi 20-30 år längre samtidigt som det föds färre barn.

Anhörigsamordnaren Lenitha Petersson hälsade geriatrikern Arne Sjöberg välkommen till Anhörigveckan och Jutegården.
Anhörigsamordnaren Lenitha Petersson hälsade geriatrikern Arne Sjöberg välkommen till Anhörigveckan och Jutegården.Foto: Ann-Heléne Thörning
Annons

– Det är så roligt att få komma ut och träffa folk igen, så jag tänkte att den här stunden ska bli så lustfylld som möjligt, därför tänkte jag att ni får ta makten själva och ställa vilka frågor som helst till mig. Det stod i programmet att det skulle handla om ålderism och covid, men covid tycker jag vi hör tillräckligt om från det vi vaknar tills vi lägger oss. Så fråga ni om sådant som ligger er varmt om hjärtat, så får jag samtidigt lära mig vad ni är mest intresserade av, sa Arne Sjöberg, som ändå inledde att prata om bägge teman.

– Ålderism är ett riktigt oskick. Vi är två miljoner som är över 65 år i det här landet och många yngre har förutfattade meningar om äldre, trots att den biologiska åldern kan skilja sig åt med plus-minus 20 år. Det är en utmaning att få ungdomar att förstå hur det är att åldras och hur det är att vara gammal, menade Arne Sjöberg, som själv ingått ett vad med ett av sina barnbarn. Därav långt hår uppsatt i hästsvans och blommönstrad skjorta!

Han pratade också om sjukhus och längden på vistelsen där. Lite skämtsamt menade han att ett sjukhus inte är ett ställe man ska vara på länge, för det är ett livsfarligt ställe! Däremot tycker han att det borde finnas mer vårdplatser, även om allt fler tycker det är tryggast att vårdas i sina hem när de är sjuka. Många prover kan i dag tas i hemmen och skickas iväg digitalt.

Om att vara anhörig och anhörigvårdare, pratades det förstås en hel del. En anhörigvårdare är en person som vårdar och tar hand om en släkting eller närstående som på grund av sjukdom, ålder eller funktionshinder behöver hjälp att klara vardagen. Exempel på det kan vara en förälder som vårdar ett barn, en livspartner som vårdar sina sjuka partner, eller ett vuxet barn som stöttar eller vårdar en äldre förälder eller släkting.

Det finns 1,3 miljoner anhörigvårdare i Sverige i dag. Vilket betyder att var tredje anhörig gör insatser genom att stödja eller regelbundet hjälper en närstående. De flesta av dem är i yrkesverksam ålder och deras insatser sparar samhället 177 miljarder kronor varje år.

Ann-Heléne ThörningSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons