Annons

”Jag talar för att bruka än att bara låta bilen stå i ett garage”

Årets stora Custom motor show på Elmia slutade i succé. Nytt publikrekord sattes under de fyra dagar som mässan pågick. 97 083 besökare besökte mässan för att ta del av nybyggda och omgjorda fordon, se motorshower och samlas kring motorintresset.
Jönköping / Kalmar län • Publicerad 6 april 2024

Om det brukar vara trångt på Custom motor show så var det om något ännu mer trängsel i år. Inte så konstigt heller, då arrangörerna Albinsson och Sjöberg efter mässans fyra avklarade dagar kunde konstatera nytt publikrekord.

– Detta visar på hur stort motorintresset är i landet och hur rätt i tiden mässan är, säger eventchefen Daniel Lindstedt på sociala medier.

Annons

Motormässan är numera en av Sveriges mest besökta årliga mässor.

– Extra roligt är att vi lyckats öka publiken på påskdagen och annandag påsk, eftersom framförallt påskafton varit på gränsen till maxad de senaste åren, säger projektledaren Hans-Ove Boberg.

Att rada upp utbudet på mässan är omöjligt. Variationen är riklig och bred. Det som förenar är som sagt motorintresset, även om det kan se väldigt olika ut. Stoltheten hos utställarna går i alla fall inte att ta miste på. Johan Järn, Färentuna, gjorde premiär som utställare, med en BMW E30 1990.

– Jag började göra iordning bilen i november förra året, och sedan dess har allt gjorts iordning. Tanken var att jag skulle bli klar för att kunna köra drifting i sommar.

Men Johans vänner tyckte bilen blev så fin att de pushade på honom att ställa ut den. Sagt och gjort, han ansökte till Elmia, och godkändes.

– Det känns väldigt bra att ställa ut, och det är roligt när man förstår att bilen väcker intresse. Jag har nog inte landat i det själv, småler Johan.

En hel grupp som såg till att roa besökarna var NBV nostalgiklubben i Jönköping.

– Vi är en ideell grupp med motorintresset som grund. Vi brukar ordna olika teman varje år, som vi röstar fram, och i år är det Ronny och Ragge, säger Johanna Svensk Corin.

Tidigare teman har varit bland annat Hawaii, Mel's drive in, Huskvarna 100 år men även filmtema som Grease och Cry-baby.

Gruppen bildades 2004, Johanna kom med 2009. Hon hade innan hjälpt till att bygga montrar på Elmia när hon fick tips om gruppen, och började engagera sig.

Annons

– Vi samlas runt jul och röstar fram ett tema. Sedan träffas vi veckovis och planerar inför mässan. Det är mycket med att låna bilar och leta rekvisita. Arbetsuppgifterna delas upp för en del vill hjälpa till och bygga, men är inte bekväma med att stå i montern. Men vi har väldigt roligt tillsammans.

”Målet är att använda bilen”, säger Hampus Svahn bestämt. Dagen innan Custom motor show började körde han de 22 milen från Kalmar till Jönköping. Han vill inte lägga pengar på en bil som bara står i garaget, han vill använda den.
”Målet är att använda bilen”, säger Hampus Svahn bestämt. Dagen innan Custom motor show började körde han de 22 milen från Kalmar till Jönköping. Han vill inte lägga pengar på en bil som bara står i garaget, han vill använda den.Foto: Lina Watanen

I en annan monter i en annan utställningshall hittade vi Hampus Svahn från Kalmar.

– Det har alltid varit min drömbil, den är bilen jag har kämpat för, säger han och blickar mot sin bil, en BMW en E46 M3 från 2001.

2001, strax efter att han fyllt 18 år, köpte han drömbilen som då såg helt annorlunda ut. Syftet var att köra på bana.

– Jag krockade efter bara en månad. Jag åkte till sjukhus för kontroll och allt gick bra med mig.

Bilden nedan visar hur BMW:n såg ut efter att Hampus krockat med den på bana.
Bilden nedan visar hur BMW:n såg ut efter att Hampus krockat med den på bana.Foto: Lina Watanen

Värre var det med bilen som blev kvaddad. Men Hampus ville inte släppa den, och istället för att skrota den valde han att rädda den. 1,5 års arbete senare var han i maj förra året klar och hade fått sin drömbil.

– Nu är bilen exakt så som jag har drömt om hela tiden.

Folierad utsida, kolfibertak, bur i bilen, riktiga sportstolar och varenda skruv utbytt, är en del av arbetet.

– Röd är min färg, så har det alltid varit. Jag ville knappt gå till skolan när jag var liten om jag inte hade röda kläder, skrattar Hampus.

Röd färg talar också för racing, vilket passar bra med tanke på att Hampus kör trackdays.

Annons

– Men jag kör även bilen till vardags, och till och från banor. Jag talar för att bruka än att bara låta bilen stå i ett garage. Jag vill inte bara lägga pengar på bilen, jag vill ha valuta för jobbet och njuta av att köra den också, säger han och tillägger med glimten i ögat.

– Kör man hårt får man bara polera lite mer.

Ola Katamso Ericson, bilbyggaren från Kalmar och med verkstad i Nybro, har byggt om bilar i över 20 år. Flera gånger har han visat sina verk på Elmia, och även fått ta emot priser. Bilarna han i år visade är en hyllning till Fast and furious-filmerna. Enligt Ola är detta hans sista stora projekt innan han lämnar över till yngre generationer.
Ola Katamso Ericson, bilbyggaren från Kalmar och med verkstad i Nybro, har byggt om bilar i över 20 år. Flera gånger har han visat sina verk på Elmia, och även fått ta emot priser. Bilarna han i år visade är en hyllning till Fast and furious-filmerna. Enligt Ola är detta hans sista stora projekt innan han lämnar över till yngre generationer.Foto: Lina Watanen
Hugo Elnå från Ljungbyholm gjorde premiär som utställare.
Hugo Elnå från Ljungbyholm gjorde premiär som utställare.Foto: Lina Watanen
bild 1/23
Klara Hallin besökte Elmia tillsammans med pojkvännen Albin Josefsson och svärfar Roland Josefsson.
En tradition är att NBV nostalgiklubben i Jönköping roar med ett tema, i år Ronny och Ragge. Gruppen består av cirka 15 personer, i åldrar från fem år upp till 67 år.
Flera av fordonsbyggarna har gått efter ett tema, som exempelvis här. En Harley Davidson byggd av Edwin Hasslekvist, Skövde, med inspiration från Matrixfilmerna.
Matt...
... och blankt om vartannat. Custom motor show bjuder verkligen på variation, och det finns verkligen något som faller alla besökare i smak.
Johan Järn körde gocart fram till cirka 20 års ålder. När han ville växla upp och känna mer adrenalin och hästkrafter lockade bankörning. Bilvalet föll på BMW E30, en kaross han alltid gillat starkt.
Mustangen, döpt till Iced, visades upp av Youtuberparet Doris och Cristian. Paret lockade lika mycket uppmärksamhet de som bilen, med fans som ville ta bilder. Christian med hjälp av flera andra påbörjade bilbygget i mars 2023, och tusentals timmar har sedan dess tillbringats med att ”blinga” bilen.
Syskonen Hannes, Tim och Simon besökte Elmia i sällskap med pappa Paul Keiski. Familjen har bland annat en hot rod 38:a, en Ford thunderbird 64 samt flera mc hemma på gården. Barnen fick under dagen inspiraton att se till så pappan får iordning på hot roden, så de också en dag kan ställa ut på motormässan.
En stylad Ford T-23 1985, ägd av Dan Johansson, Degerfors.
Som sagt, det fanns en hel del olika saker att kika på.
Johanna Svensk Corin, Elias Arvidsson, Arvid Eklund och Noah Svanström i äkta Ronny och Ragge-stuk.
Ford thames 1948, Anders Pålsson, Åhus.
Jonas Svendsén, företagslots på Kalmar kommun, var en av många besökare som syntes till i folkvimlet.
Joakim Sandberg, Vendelsö, ställde ut sin Ford thunderbird 1959.
Fredrik ”Frallan” Muhr, Alsterbro och Frida Naucler, Kalmar. ”Det brukar vara lastbilar som gäller när vi är på Elmia”, skojade Frallan, som är lastbilschaufför.
Antalet utställare från Kalmar län var i år inte särskilt många. Men en av de som åkt till Jönköping för att ställa ut var Alexander Linåker från Borgholm.
... eller som här, där en hyllning till filmerna Fast and furious. En identisk replika, ägd av Järruds bil i Säter. På skärmen bakom visades arbetet när bilen gjordes iordning.
Givetvis visades inte bara bilar, utan även andra fordon, som exempelvis mopeder.
För Kalmarborna Christer Karlsson och Leif Algö är det en tradition sedan 20 år tillbaka, att tillsammans åka på motorshowen på Elmia.
En av de större händelserna under årets motorshow var avtäckningen av bilbyggaren Lukas Koos nybygge...
... som visade sig se ut så här när det svarta skynket åkte av.
Och som från början i originalskick såg ut så här.
Klara Hallin besökte Elmia tillsammans med pojkvännen Albin Josefsson och svärfar Roland Josefsson.
En tradition är att NBV nostalgiklubben i Jönköping roar med ett tema, i år Ronny och Ragge. Gruppen består av cirka 15 personer, i åldrar från fem år upp till 67 år.
Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons