GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Feature

För Jannike är Halloween mer än bara en högtid

Det finns de som firar halloween med bus eller godis och så finns det en och annan som Jannike Karlsson i Flatehult i Grönskåra, som går all in och gör sig så vidriga som möjligt!
Flatehult • Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 8 oktober 2021
Jannike Karlsson i Flatehult, älskar halloween och pyntar varje år sin trädgård med massor av halloweenkompisar.
Jannike Karlsson i Flatehult, älskar halloween och pyntar varje år sin trädgård med massor av halloweenkompisar.
Foto: Ann-Heléne Thörning

Redan på avstånd ser jag det udda sällskapet en bit in i Jannikes trädgård. Jag stannar bilen och tittar in mot boningshuset och rycker till av förfäran. Vem är det som sitter på verandan med en tändare i hand, omgiven av tre stora hundar och en röd katt? En riktigt ruggig dam i lång fotsid klänning, hög hatt dåliga tänder och kritvitt ansikte vinkar åt mig och jag vinkar tillbaka. Det här är verkligen något jag kallar halloweenstämning på hög nivå!

Jag förstår ju att det är den annars så vackra Jannike som transformerats om till häxa, men det är omöjligt att se. Det svarta långa lockiga håret och den blodiga munnen visar någon helt annan. En tjej som går in för sitt intresse, så till den milda grad att hon verkligen blir den figur hon skapat.

Intresset för Halloween startade redan som ung när hon såg bästa kompisen gå all in. Jannike är 34 år och tillhör den generationen som började anamma den amerikanska traditionen att fira halloween, som har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland och via USA, tagit sig med de många irländska emigranter som kom under 1840-talets svält- och nödår. Halloween är inte synonymt med den i Sverige uppmärksammade allhelgonadagen och allhelgonahelgen, även om namnet och tidpunkten är liknande och båda högtiderna anknyter till döden och de döda. Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande den sekulära påsktraditionen med påskkärringar som så länge funnits i Sverige och Finland. I Sverige är det ett modernt fenomen, där det omnämndes första gången under 1950- och 1960-talen, men började firas först i början av 1990-talet, efter en satsning på Hard Rock Café i Stockholm som tillsammans med Buttericks firade halloween under en hel vecka . Efter det ökade försäljningen av halloweensaker och 1997 började firandet uppmärksammas av svenska tidningar och i övriga detaljhandeln. In på 2000-talet ökade fenomenet mer och mer i Sverige och anses numera vara väl etablerat. Dock kanske inte i de proportioner som Jannike och hennes kompis Malin gör det till.

– Visst hade jag tidigt ett intresse för det här, men det var först när jag förstod hur stort det här var för Malin, som jag hakade på och vi började bygga figurer hemma hos henne i Bölnegård. Sedan dess har vi varje år sett till att Halloween bara vuxit. Ibland turas vi om att göra en större grej av det och har då hyrt häst och vagn som vi kört runt med inne i Alstermo, vilket uppskattats mycket av invånarna som ser det som en folkfest. Så säger de att man inte kan köpa sina vänner. Vilket bullshit, skrockar Jannike förtjust.

Konstiga typer finns det gott om hemma hos Jannike Karlsson i Flatehult.
Konstiga typer finns det gott om hemma hos Jannike Karlsson i Flatehult.
Foto: Ann-Heléne Thörning

Numera har de oftast festerna hemma hos varandra och det har blivit en hobby att köpa in nya saker och göra egna nya. Själv jobbar Jannike natt på Amokabel i Alstermo och sover fram till eftermiddagarna. Men när hon väl vaknar är det under den här tiden, bara spöken, skelett och gastar som gäller.

För Jannike börjar pysslet med figurerna direkt efter sommarsemestern, även om själva firandet alltid hålls den 31 oktober, inte en dag före, eller efter det. Och det är förstås själva pysslandet och donandet med figurerna som är det roligaste för kreativa Jannike, som förutom alla figurerna i trädgården också inrett hela vardagsrummet i halloweentema.

– Är det halloween så ska man klä ut sig och då ska man också göra det rejält. Man ska verkligen sträva efter att se så vidrig ut som möjligt, säger Jannike och skrattar med sitt för dagen tandlösa leende och visar mig runt bland "kompisarna" i trädgården.

Här finns andar, spöken, häxor och benrangel och Jannike påpekar underfundigt hur bra det är med återbruk. Hon slänger sig ner i den härliga hängmattan och tar mig sedan till växthuset, där ett benrangel sitter och väntar på besök. Därefter bli det dags för en kopp kaffe och en liten rundtur till övervåningen där vardagsrummet förvandlats till ett riktigt tillhåll för diverse skumma individer. En stor spindel har lämnat efter sig jättelika spindelnät och runt soffan sitter och hänger olika individer som pockar på min uppmärksamhet.

Jag lämnar Jannike, skrattande och väntar bara på vad hon ska hitta på till nästa gång vi ses. Jag vet ju nämligen att hon är lika glad i att dekorera hus och trädgård till första advent. Men tills dess önskar jag henne en riktigt trevlig halloween.

”Ibland turas vi om att göra en större grej av det och har då hyrt häst och vagn som vi kört runt med inne i Alstermo”
Jannike Karlsson
Ann-Heléne ThörningSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.