GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Energiknippet Eva-Lena sätter färg på tillvaron

Intresset för att måla växte gradvis fram hos Eva-Lena Almquist Erman, som nu medverkat på Skördefesten 21 år i rad.
– Jag har alltid tyckt om att teckna och en dag kände jag att det är dags att få färg på det jag gör, säger den 58-åriga målaren, barnskötaren, reseledaren och guiden från Kalmar.
Kalmar • Publicerad 15 oktober 2021

Kalmar. Eva-Lena läste hälso- och sjukvårdslinjen och tänkte då utbilda sig till barnmorska, men efter en praktikperiod på sjukhuset bestämde hon sig för slå in på en annan yrkesbana.

– Jag praktiserade på en avdelning för cancersjuka och det var tungt med patienterna som avled. Jag utbildade mig istället till barnskötare, men det var svårt att hitta jobb här i Kalmar så jag flyttade till Stockholm och jobbade där i 5,5 år. Min dotter föddes då, men min son är född i Kalmar. Då hade vi flyttat hem igen, det är bara ett år mellan mina barn.

Att måla är avkopplande, säger Eva-Lena Almquist Erman som helst målar natur- eller djurmotiv.
Att måla är avkopplande, säger Eva-Lena Almquist Erman som helst målar natur- eller djurmotiv.
Foto: Janne Adeen

När kommunen drog in barnskötartjänster 2007 sa Eva-Lena upp sig i protest och passade på att läsa turismlinjen. Sedan dess har hon vikarierat inom förskolan.

Det var år 1996 som lusten att börja måla infann sig hos henne och några år senare ställde hon för första gången ut på Skördefesten. I år visade Eva-Lena Almquist Erman tavlor i Kårehamn, tidigare har hon ställt ut i Eriksöre, på Eksgården i Gårdby i Färjestadens hamn och vid matbutiken i Skogsby.

– Dessutom har jag ställt ut på sjukhus och i banklokaler. Jag jobbar heltid på förskola. Att måla är min hobby, en mycket rolig hobby där jag försökt förkovra mig efter hand. Jag har gått kurser hos konstnären Bengt Ågren, pluggat bild och form på Komvux och gått bild- och formlinjen på Högalids folkhögskola, säger hon där hon står i begrepp att lasta in sina tavlor i bilen och sätta kurs mot Kårehamn.

– Med åren har det också blivit mer att jag sitter ute i naturen och målar. Annars fotograferar jag med mobilen när jag är ute i det fria och målar sedan av motiven när jag kommer hem. Naturen är en stor inspirationskälla för mig, djur likaså. Eftersom vi har underbara Öland så nära är många av mina motiv därifrån.

Eva-Lena säger att när hon betraktar naturen ser hon skapelsen och får en vördnad för hur fantastisk naturen är.

– Jag har en gudstro och tänker att någon måste ha skapat alla dessa färger och vackra djur. Tyvärr förstör vi människor för varandra och även vår fantastiska planet. Jag tror vi behöver en högre makt som kan hjälpa oss, säger Eva-Lena Almquist-Erman som företrädelsevis målar i olja, men har även börjat med kakelmålning som hon kommit att gilla skarpt.

Hon målar också mot beställning, helst avbildar hon då djur.

– För mig är målandet ett sätt att fokusera. Jag älskar verkligen djur, men det är svårare och inte alls lika roligt att måla av människor, säger Eva-Lena som är ett energiknippe av sällan skådat slag. Hon tycks ständigt befinna i rörelse, på väg mot något nytt. I det avseendet påminner hon en aning om den norska skiddrottningen Therese Johaug och följaktligen nöjer hon sig inte med en hobby utan hon är också reseledare och guide och ägnar sig åt att rida till unghästar, windsurfing och styrketräning.

– Jag gillar skidåkning också, både utför och på tvären, försöker komma iväg på en skidresa då och då. Klättring började jag med tack vare min dotter, som ägnar sig åt det. Ja, det är också hon inspirerat mig att övningsköra för mc-kort. Sedan pluggar jag spanska härhemma. Att kunna språk är alltid bra, inte sant.

När pandemin nu är på tillbakagång tänker hon också återuppta simträningen. Joggingturerna ligger däremot nere nu på grund av värk i fötterna, innan brukade det bli tre rundor i veckan.

– Jag vill ta vara på livet. Det gäller att försöka leva i nuet. Man vill hinna med mycket, men tiden går så fort. Jag tycker om att resa och har varit guide och reseledare för flera olika resebolag med resor till bland annat Tyskland, Österrike och Kroatien. Ett sommar, 2016, ledde jag ELE spa- och upplevelseresor som arrangerade träningsresor till den kroatisk ön Losinj. På programmet stod tabata, yoga och vandringar. Det var ett samarbete med Scandjet, men tyvärr varade det bara i ett år.

Ett av Eva-Lenas starkaste reseminnen är från en safari i Kenya. Och Costa Ricas slående vackra natur återser hon gärna.

– Annars är jag en person som hellre vill hitta nya resmål än återvänder till platser jag redan besökt. Östra sidan av Malaysia vore spännande att komma till. Jag skulle vilja dyka vid korallreven och se regnskogen där.

Vad har du för drömmar?

– Jag skulle vilja ha en liten ateljé där jag kunde arrangera utställningar. Och jag skulle gärna ägna mer tid åt att måla och åt guidning. Sedan skulle jag också vilja driva en resebyrå med äventyrsresor på programmet.

Fakta

Eva-Lena Almquist Erman

Ålder: 58 år

Bor: Kalmar

Familj: En dotter som är ambulansförare och en son som är arkitekt .Två barnbarn som jag älskar väldigt mycket.

Kuriosa: Eva-Lenas farfars bror hette Bertil Almqvist, som skrev de populära böckerna om Barnen Hedenhös. Hennes pappas kusin var tungviktsboxare och hette Otto von Porat. Vid spelen i Paris 1924 tog han Norges hittills enda OS-guld i boxning.

Bra på: Flexibel, hitta på saker att göra

Mindre bra på: Jag är tidsoptimist, vilket beror på att jag alltid har många bollar i luften.

Janne AdeenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.