GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En vänskap som stärks av kärleken för djur

Det finns nästan otäckt många likheter mellan Karolina Lindgren Sandbäck och Carolina Ramberg. De har likadana förnamn, föddes samma år, gemensamt djurintresse, gifte sig samtidigt och umgås så gott som dagligen.
– Vi är mer som syskon, än vänner. Eller nästan som ett gift par, skrattar bästa vännerna.
Gummebo • Publicerad 23 juni 2022

Det lilla fölet Luna har precis fått gå in i stallet med mamma Natti-Freyja, för att få lite skydd från den starka solen. Innan struttade fölet glatt runt i trädgården, hos familjen Ramberg. Lösa djur i trädgården är ingen ovanlig syn hos denna familjen. Det är just djuren som är anledningen till att vi träffar vännerna Carolina Ramberg och Karolina Lindgren Sandbäck.

– Ja, vad vore livet utan djur, ler kompisarna.

Första gången de blivande bästa vännerna träffades minns inte Carolina. Hon var bara fyra månader. Men mötet finns bevarat på ett fotografi.

– Jag är sex månader äldre än Carolina, och står och tittar ner på henne där hon ligger i sin vagn, säger Karolina och tillägger.

– Min mamma köpte ägg av din mamma. Det var väl den kontakten som fanns.

Tjejerna skulle så småningom skapa en nära och god kontakt med varandra. De gick i samma skola som små, men de började umgås först under tonåren.

– Intresset för hästar och ridning fick oss att börja träffas. Jag bodde praktiskt taget här på gården och vi gjorde allt tillsammans, säger Karolina.

För vännerna Carolina Ramberg och Karolina Lindgren Sandbäck finns det ingen tanke på att leva ett liv utan djur. "Jag hade uppehåll från hästar ett år på gymnasiet, sedan kunde jag inte hålla mig borta längre. Och aldrig mer att jag har ett liv utan häst", säger Karolina.
För vännerna Carolina Ramberg och Karolina Lindgren Sandbäck finns det ingen tanke på att leva ett liv utan djur. "Jag hade uppehåll från hästar ett år på gymnasiet, sedan kunde jag inte hålla mig borta längre. Och aldrig mer att jag har ett liv utan häst", säger Karolina.

Gården hon syftar på är Carolinas föräldragård.

– Mina föräldrar hade mjölkkor när jag växte upp. Idag är det min man Daniel, och hans bror Kristian, som driver gården, med 80 mjölkande kor. Jag är glad varje år de vill försöka och kan fortsätta, för det är en del av mig.

Carolinas pappa, Yngve Ramberg, hade även ardenneruppfödning. Han arrangerade häst- och vagnkörning på Bubbetorps julmarknader och var något av en lokalprofil. 2010 omkom fadern tragisk nog i en olycka med häst och vagn, och familjen Rambergs liv vändes upp och ner.

– Vi bestämde oss ändå för att fortsätta med uppfödningen. Och 2011 arrangerade vi julmarknaden. Vi ville i alla fall göra det ett år, lite som ett minne till pappa, säger Carolina.

Karolina fanns med i arbetet och de bägge vännerna jobbade vidare i Yngves anda, sida vid sida.

Enda gången duons vägar skilts något åt, var under gymnasietiden.

– Jag visste att jag inte ville jobba med hästar och tröttna på att mocka skit hela dagarna. Jag är inte intresserad av att träna eller tävla, jag vill ha hästar som hobby, rida ut i skogen och ha det mysigt, säger Karolin och tillägger leende.

– Jag valde att gå industri på Mjölnerskolan. Industri var ett snabbt sätt att få jobb efter gymnasiet, så jag kunde finansiera mina hästar.

Carolina däremot siktade in sig på djur, och valde Ingelstorpsskolan, nuvarande Naturbruksgymnasium Kalmar.

– Jag var inne på att ta över hela biten med gården, mjölkkor och hästar.

Livet kom däremot att vilja lite annat. Karolina slog in på sin bana att arbeta inom industrin, och jobbar sedan 2002 som maskinoperatör på Spinova i Torsås. Det gör också Carolina, sedan 2007.

– På jobbet är jag din chef, och när vi kommer hit till gården är det obytta roller, då är du min chef, säger Karolina med glimten i ögat.

Att var vänner, umgås så mycket som de gör och dessutom arbeta ihop är aldrig något som stört duon.

– Vi har alltid jobbat jättebra ihop. Vi behöver ofta bara titta på varandra för att förstå vad den andre menar, säger Karolina.

Sista året har hon däremot tillbringat lite mindre tid i Gummebo, efter att det blev möjligt att flytta sina hästar till sitt eget hem, i Strömby.

– Det är lite skönt att efter nästan 15 års tid så gott som varje morgon kört iväg för att ta hand om hästarna. Man sparar mycket tid. Och särskilt idag är det bra för bensinpengen också, menar hon.

Endast tre, fyra veckor men så gulliga, och en blandning mellan hönsarterna brahma och lohmann.
Endast tre, fyra veckor men så gulliga, och en blandning mellan hönsarterna brahma och lohmann.

Vännerna skrattar och säger att de idag "bara" har sju respektive fem hästar vardera.

– När vi hade som mest med aveln mockade vi åt 23 hästar. Vi betäckte vi tre, fyra hästar varje år, så det var mycket fler hästar förut, säger Carolina.

För åtta år sedan blev Karolina mamma, och året efter var det Carolinas tur.

– Vi kämpade på med hästuppfödningen länge och väl efter att barnen kommit, men för några år sedan fick vi lov att ta en paus, säger Karolina.

Familjelivet kom lite emellan själva avelsdelen. Men inte själva hästarna.

– Barnen har tidigt fått vara med i stallet, de var inte många dagar när de satt i bärsele och var med första gången, säger Karolina.

Eftersom vännerna själva älskar djur så mycket, och vet vad närheten till djur ger oss människor, vill de givetvis dela det med sina barn.

– Jag älskar att barnen får uppleva den känsla som jag fick växa upp med. Det gör mig glad, definitivt! säger Carolina.

Vad gäller avelsdelen har duon nu även återupptagit den biten igen. Fyra föl har nyligen fötts, och fler planeras framöver.

För Karolinas äldsta barn, åttaåriga sonen Theo, har djuren kommit att bli extra viktiga och betydelsefulla.

– När Theo var lite över 2,5 år fick han diagnosen autismspektrumtillstånd, det som tidigare kallades Aspergers. Vi har varit mycket på habiliteringen i Kalmar för att få lära oss hur man bäst tacklar ett barn med autism.

När The var tre, fyra år fick han en egen shetlandsponny.

– När Theo är med djuren blir det ett lugn för honom. Han älskar att rida, han är så avslappnad då, och kan sitta på hästryggen i timmar, ler Karolina.

Och djur, ja det finns det gott om hos bägge familjerna. Hästarna är bara en del. På listan kan även läggas till höns, getter, vaktlar, hundar, katter, kaniner och akvariefiskar.

– Ja, de afrikanska dvärggetterna fick du ju av mig. De rymde bara hela tiden och åt upp mina äppelträd, då fick det vara nog, skrattar Carolina.

– Och just det, två av våra hundar är syskon, och snart 14 år. Zack är min, och Mollys är Carros, säger Karolina.

Det blir plötsligt en massa skratt mitt i meningen, när det blir påtagligt hur många likheter som faktiskt finns mellan de båda bästa vännerna.

Fakta

Karolina Lindgren Sandbäck / Carolina Ramberg

Karolina Lindgren Sandbäck

Bor: Strömby Sörgården.

Ålder: 38 år.

Yrke: Maskinoperatör på Spinova.

Familj: Mannen Henrik, barnen Theo, 8 år och tvillingarna Felicia och Nellie, 6 år.

Kuriosa: Karolina gifte sig med sin Henrik, samtidigt som Carolina gifte sig med sin Daniel. "Carolina och Daniel hade varit tillsammans i 20 år, och Daniel fyllde 40 år. Då bestämde vi oss för att ordna bröllop. Det var en borgerlig vigsel och allt hölls hemligt. När folk kom för att fira Daniels 40-årsdag väntade också överraskningen med en bröllopsfest".

Djur på gården: Åtta hästar varav två föl, två hundar, två kaniner, fem getter, två katter, 9 vaktlar och akvariefiskar.

Intressen: Hästar, ja djur över lag. Och barnen förstås. Det är där jag lägger min tid.

Detta betyder djuren för mig: De betyder allt. De är sällskap, kärlek och värme. Jag hade aldrig kunnat klara mig utan djur.

Så kopplar jag av: När jag rider. En lång, härlig skogstur är som balsam för själen.

Carolina Ramberg

Bor: Gummebo.

Ålder: 37 år.

Yrke: Maskinoperatör på Spinova.

Familj: Mannen Daniel, barnen Hugo, 7 år, Alice, 3 år.

Kuriosa: Som 14 år blev Carolina kär i gårdens dräng, den då 19-åriga Daniel. "Jag var dökär i honom länge, men han fattade inte det. Men så en midsommar cyklade vi till Dalskär och efter det blev vi tillsammans".

Djur på gården: Åtta hästar, varav två föl, två hundar, fem katter, 20-tal höns, tre kaniner och akvariefiskar.

Intressen: Djur och natur, definitivt.

Så kopplar jag av: I trädgården. Jag kan gå och prata med blommorna. Jag gillar att odla men älskar också att bara se vad som händer med växterna från år till år.

Detta betyder djuren för mig: Allt. De räddar mig. Utan djuren och mina barn är jag ingenting. Jag skulle aldrig kunna se mig i en lägenhet i Kalmar, det går bara inte.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.