Annons

En livräddare i nöden

Femåriga cane corson Clara hoppar vant upp på bordet och sätter sig lugnt ner. Hon vet att det väntar jobb, och att det är dags att hjälpa till att rädda liv.
Läckeby • Publicerad 27 mars 2023
Innan blodgivningen tar Rebecca snabbprover på Clara för att kontrollera så alla hennes värden är okej för att kunna genomföra behandlingen.
Innan blodgivningen tar Rebecca snabbprover på Clara för att kontrollera så alla hennes värden är okej för att kunna genomföra behandlingen.Foto: Lina Watanen

En glatt viftande svans möter djurvårdaren Rebecca Bengtsson när hon hämtar Clara och matte Amelie Thörnqvist i väntrummet på Anicura Läckeby djursjukhus. Clara vet precis vad som väntar. Först jobb, sedan god belöning. Vi passerar den långa korridoren och går in i ett behandlingsrum.

– Det är femte gången vi lämnar blod på en bokad tid. Sedan har vi lämnat akut två gånger, berättar Amelie.

Annons

Clara är en av av djursjukhusets i dagsläget 19 blodgivarhundar.

– Vi började lämna blod när hon var tre år. Jag hörde något på radion om hundar som lämnade blod, blev nyfiken och läste mer om det på Anicuras hemsida, säger Amelie.

Clara uppfyllde kriterierna för att bli blodgivarhund och Amelie anmälde intresse.

– Vi kan bidra till att rädda andras hundars liv. Jag tänker själv om jag haft en hund som behövde blod, och enda anledningen att den inte skulle klara sig var för att det saknades blod. Därför vill jag hjälpa till, för Clara kan rädda livet på andra hundar.

”Puss på dig, du är verkligen en räddare”, säger matte Amelie.
”Puss på dig, du är verkligen en räddare”, säger matte Amelie.Foto: Lina Watanen

Amelie pussar på sin fyrbenta vän.

– Du är verkligen en räddare, säger hon.

Rebecca nickar och klappar Clara lika mycket som matte. Här är det en massa kärlek och uppskattning som gäller.

– Clara är verkligen jättecool och duktig. Hon säger aldrig ett ljud, utan hoppar direkt upp på bordet och sätter sig lugnt ner, säger Rebecca.

– Hon vet ju att hon får köttbullar efteråt, ler Amelie och skojar om att hon snarare är den som är nervös, eftersom hon hatar nålar.

Innan blodtappningen påbörjas tas prover för att kolla att Claras värden är bra. En veterinär kommer in för att lyssna på hjärtat, så det inte hörs några blåsljud. Efter en stund kommer svar på snabbproverna. Allt är okej, och arbetet kan sätta igång. Clara läggs ner på sidan. Rebecca rakar bort lite päls och tvättar området runt halsvenen, där hon ska sticka in nålen.

Annons

– Nu får du titta bort, skojar hon med Amelie och tar fram nålen som hon kopplat ihop med slangar, blodpåsen och maskinen som suger ut blodet.

Clara är lugn och avslappnad när Rebecca sticker nålen i halsvenen, det är nästan så hon somnar. Just att hunden kan ligga stilla under blodgivningen är a och o för att kunna bli blodgivarhund.
Clara är lugn och avslappnad när Rebecca sticker nålen i halsvenen, det är nästan så hon somnar. Just att hunden kan ligga stilla under blodgivningen är a och o för att kunna bli blodgivarhund.Foto: Lina Watanen

Ibland behövs två personal vid själva sticket, men Clara är så lugn och stilla att Rebecca klarar det på egen hand.

– Hon har alltid varit väldigt lugn och chill, även som valp. Cane corso kan vara lite avvaktande mot människor och vaktiga, men Clara är största fjantfian, småler matte.

Hunden avskyr nämligen dammsugaren, att klippa klorna och bada, ja det är fruktansvärt. Men att lämna blod går bra, där är inga konstigheter alls. Det är nästan så hon somnar när blodet pumpas ut i slangen.

Efter varje tappning får blodgivarhunden köttbullar, blötfoder och torrfoder innehållandes extra energi.

– De kan bli lite vingliga och få blodtrycksfall och för att undvika de får de ligga kvar på sidan en stund. Då passar vi på att belöna med köttbullar, säger Rebecca.

Och hemma, i Torsås, väntar sedan ännu mer belöning.

– Hon får alltid en färsk bit kött, som oxfilé eller entrecote, när vi lämnat blod.

Ibland även när Amelie får besked om att blodet eller plasman kommit till nytta.

– Jag blir glad i kroppen, glad i hjärtat, när jag får sms om att blodet har använts. Att veta vi har kunnat hjälpa till. Jag är jättestolt över Clara, ler Amelie.

Efter att påsen fått ligga cirka en timme, och värmts upp till rumstemperatur, placeras den i en maskin som separeras blodet i en påse med röda blodkroppar,  en påse med blodplasma.
Efter att påsen fått ligga cirka en timme, och värmts upp till rumstemperatur, placeras den i en maskin som separeras blodet i en påse med röda blodkroppar, en påse med blodplasma.Foto: Lina Watanen
Annons

Som tack för dagens blodgivning skickas duon med en stor säck hundmat.

– Så, nu ska vi hem och gosa och bara ta det lugnt, säger matte, greppar Claras koppel och hundmaten, och lämnar rummet.

Rebecca tar med oss in i ett annat behandlingsrum, för att berätta lite mer om arbetet med blodgivning. Ett område hon ansvarar för, då hon inte bara är djursjukvårdare utan även blodbanksansvarig.

– Innan hade en kollega hand om det, men jag var intresserad och ville lära mig. Eftersom jag också är djurvårdare på akutmottagningen kunde jag hjälpa till med akuta blodtappningar på kvällar.

När kollegan för 2, 5 år sedan sade upp sig föll det sig naturligt att Rebecca fick ta över. Idag arbetar hon 20 procent med blodgivningen, resterande del på akutmottagningen. Totalt har hon arbetat på sjukhuset i nio år.

– Jag har alltid haft ett stort djurintresse. Jag vill hjälpa djur som är akut dåliga och göra så mycket jag kan för att hjälpa dem.

Jens Stetter, veterinär och specialist i kirurgi, tittar in. Han om någon vet hur livsviktigt blodgivarhundarnas jobb är.

– Blod kan behövas när man genomgår en operation med högre blödningsrisk. Det kan vara en operation nära ett stort kärl, ibland till och med i ett stort kärl. Eller om en tumör som har växt in i ett kärl ska plockas ut, då finns risk för blödning, säger Jens och tillägger.

– Blodtransfusion kan också behövas vid icke väntade operationer, när det akut kommer in traumapatienter som förlorat mycket blod.

Påsen med blodkroppar sparas i ”blodkylen” i 42 dagar medan påsen med plasma fryses ner och lagras i max ett år.
Påsen med blodkroppar sparas i ”blodkylen” i 42 dagar medan påsen med plasma fryses ner och lagras i max ett år.Foto: Lina Watanen

Det finns även sjukdomar som gör att immunförsvaret attackeras och röda blodkroppar förstörs. Då behövs blod från blodgivare som ersättning.

Annons

Turligt nog upplever både Rebecca och Jens att förrådet med såväl blod som plasma är gott.

– Det är sällan vi har flera hundar åt gången som behöver blodtransfusioner, säger Jens.

Det är också lite säsongsbetonat.

– Under höst och vinter, när det är jaktsäsongen är det mycket vildsvinsskador. Då vet vi att fler hundar kan vara i behov av blod, säger Rebecca.

I väntrummet på Anicura Läckeby djursjukhus hänger fotografier på alla hjältar, det vill säga de livräddande blodgivarna.
I väntrummet på Anicura Läckeby djursjukhus hänger fotografier på alla hjältar, det vill säga de livräddande blodgivarna.Foto: Lina Watanen

En blodtappning ger två olika produkter. En påse röda blodkroppar, en påse blodplasma.

– Det färska blodet med röda blodkroppar förvaras i kylskåp i 42 dagar. Och plasman fryser vi ner och sparar i ett år, berättar Rebecca.

Skulle förrådet någon gång krisa känner hon sig inte orolig.

– Jag är säker på att alla blodgivare skulle ställa upp om jag så ringde klockan två på natten, de hade kommit hit. Det är vi så tacksamma för!

Jens telefon ringer och han kallas in på ett jobb. Rebecca fortsätter berätta att man tappar runt 370-440 gram blod, lite beroende på hundens vikt.

– Det är bra att ha lite olika mängd i påsarna, för man kan aldrig använda bara hälften. Det som blir över måste kasseras. Och en chihuahua till exempel behöver inte så mycket blod, då kan man använda en påse med lite mindre innehåll.

Annons

Förutom vissa fysiska kriterier som krävs för att bli blodgivarhund, måste hunden också kunna ligga stilla på sidan.

– Det är a och a att de kan vara lugna.

Rebecca ler och säger att det är häftigt hur hundar fungerar, och hur fort de lär sig. Hon har blodgivare med en massa hopp och spring i benen, men som direkt de kommer upp på bordet blir blickstilla.

– Vi är så glada och tacksamma till alla hussar och mattar som ställer upp med sina hundar och räddar liv. Jag brukar skicka sms eller ringa när blodet kommit till användning. Jag vet att hundägarna blir glada och uppskattar det, att de känner i hjärtat att de gjort något bra.

Fakta

Hundar som lämnar blod

Blodtransfusioner ges till hundar som behandlas för anemi (blodbrist), stora blodförluster vid exempelvis trafikskador eller svåra förlossningar samt vid sällsynta medicinska tillstånd som kräver påfyllning av röda blodkroppar. Plasma används bland annat vid förgiftningar, brännskador samt vid behandling av koagulationsrubbningar som exempelvis vid råttgiftsförgiftning eller leversjukdom.

För att godkännas som blodgivare måste hunden väga minst 27 kilo, vara i god form och fullt frisk, vara född i Sverige, inte stå på regelbunden medicinering, vara grundvaccinerad, inte ha varit utomlands, inte ha mottagit blodtransfusion och inte vara äldre än fyra år när den donerar för första gången.

En hund kan lämna blod max var tredje månad.

Blodgivningen tar cirka fem minuter och mängden blod som lämnas är 370-440 gram.

Efteråt separeras blodet i en påse med röda blodkroppar, en påse med blodplasma. Blodkropparna sparas i kylen 42 dagar. Plasman fryses ner och lagras i max ett år (används oftast inom ett år).

Samma dag samt dagen efter blodgivning, bör hunden ta det lite lugnt och inte leka eller springa för mycket.

Närmaste djursjukhus med blodbank för hundar ligger i Hässleholm, Jönköping och Stockholm. Så det är ett stort område som Läckeby har att täcka.

Läckeby djursjukhus har även katter som blodgivare, men de rings in vid behov, då Läckeby inte har någon blodbank för katter. Det finns endast i Stockholm och Göteborg.

Som tack för blodgivningen får matte/husse en tolvkilossäck med hundmat. Kommer man in på en akut blodgivning får man två säckar. En gång om året får hunden även en hälsokontroll och vaccinering.

Lina WatanenSkicka e-post
Så här jobbar KLT med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons