Annons
Debatt
Centerkrönika

Vi är skyldiga nästa generation att jobba mer med klimatfrågan

Publicerad tisdag 11:01
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sommaren är i sin fägring och början av juli är för många förknippat med semester. Själv är jag hemkommen från årets Almedalen. Ett evenemang som står sig år efter år. Veckan vänder sig till alla med samhällsengagemang och bjuder på tal, seminarium och samtal. Utbudet är stort och tillgängligt, det gäller att navigera i det som erbjuds. I ett eftersnack till dagarna hörde jag en detalj som jag faktiskt i efterhand verkligen reflekterat över. Efter ett antal år med stor närvaro av nazister via NMR som demonstrerat, satt sitt avtryck och obehag är det nu i stort fritt från detta inslag.

Samtidigt ser vi högernationalistiska partier göra stora framgångar ute i Europa, dels i det genomförda EU-valet och dels i valet i Frankrike. Sverigedemokraterna gjorde sitt första nedgångsval under EU-valet i Sverige, de skyller på medias bevakning. Kanske hade det varit bättre att istället hålla rent från troll och trollkonto i de egna leden. Att medveten jobba för att förvanska och sätta bilder tillhör inte ett demokratiskt samhälle.

Annons

Muharrem Demiroks tal i Almedalen var givetvis en aktivitet som jag deltog i. Att jag tyckte talet var bra kanske inte är så förvånande men jag vill gärna lyfta en del som är extra viktigt. Även om oron för säkerhet och beredskap i vår värld är stor måste också klimatfrågan vara det. Därför berördes jag särskilt av den här textdelen i talet; ”de tre systrarna sitter tätt intill varandra i den rangliga lilla båten. Mellan sig har de två plastkassar med kläder. Den yngsta flickan trycker en lila enhörning tätt mot kroppen. De ser mot huset de tvingats lämna i panik. Gatan, i den tyska byn, där de lärt sig cykla, hoppat hopprep och gått med ryggsäckarna till och från skolan, ligger nu helt under vatten. Källare och hus har svämmat över. Bilar, studsmattor och kaninburar har svepts bort av regnen. I natt får de sova i skolans gympasal. Hur framtiden ser ut är det ingen som vet. Också denna sommar sveper katastrofregnen över Europa. Byar ligger under vatten. Tiotusentals har förlorat sina hem, infrastruktur för miljarder förstörs. Människor har dött. Ta in de orden. Ta in allvaret. Människor dör av klimatförändringarna 2024".

Varför blev detta så starkt? Dels kanske för att bilderna över människor som flyr över medelhavet och hur desperat det är, kommer på näthinnan. Men för mig blir de starka bilderna på systrarna också en bild över att vi måste göra vårt yttersta för att jobba med klimatfrågan. Vi är skyldiga nästa generation detta. Omställningen måste ske på ett sätt så att det gör skillnad. När jag möter företag i länet är det oftast långt längre än det offentliga i sitt arbete med att ställa om, det prioriteras förnyelsebart energival, det är mätbara mål och så vidare. Nu måste den breda omställningen ske, något annat duger inte.

Krönika av: Karin Helmersson, regionråd Kalmar län (C)

Annons
Annons
Annons
Annons