Annons
Debatt
Centerkrönika

Vem vågar bli politiker?

Publicerad 9 februari 2023
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag sitter på tåget hem från Helsingborg där jag bevistat Centerpartiets extrastämma och kommundagar. I torsdags valde vi en ny partiledare, Muharrem Demirok och tackade samtidigt Annie Lööf för hennes otroliga arbete de senaste elva åren. Annie har varit en stark röst för vårt parti i arbetet för en medmänskligare, grönare och liberalare värld där allas lika värde ska vara en självklarhet.

Muharrem fick en fråga av en journalist om han skulle fortsätta Annies arbete, svaret han gav var att det inte är Annies arbete, hon har varit megafonen som spridit hela centerpartiets vilja och arbete. Det är ju så, det som förs fram av vår partiledare är ju inte en röst utan den samlade rösten för en stor rörelse som sträcker sig över hela landet.

Annons

Från alla våra medlemmar, engagerade, kommunpolitiker, regionpolitiker och hela vägen upp i riksdagen skapas politiken vi driver. Vi har tankar om lösningar för att förbättra, vi motionerar, debatterar och söker stöd för det vi tror på, som man gör i demokrati. Det förslag med mest stöd vinner och vi jobbar efter det.

Här kommer respekten in, respekten för att vi tycker olika och det är ok. Att skilja på sak och person. Annie Lööf har gjort just detta, drivit det Centerpartiet vill hårt och envist, men bortom tv-debatten respekterar hon människan trots att de politiska viljorna skiljer.

Detta är något hon tyvärr inte fått tillbaka, hon har fått utstå så mycket hat, hot och elakheter många gånger från människor som inte är insatta i de politiska frågorna alls utan bara hatar en annan människa. Frågan jag ställer mig nu är om Muharrem kommer behöva utstå samma hat. Är respekten förlorad för alltid?

För att demokratin ska fungera måste människor engagera sig, ju fler vi är desto mer idéer och lösningar kommer fram, men hur ska någon våga eller vilja i det klimat vi har nu? De flesta politiker är som jag, fritidspolitiker med heltidsjobb, hem och familj att hinna med. Trots detta väljer man att lägga sin fritid på det politiska arbetet för man vill göra landet och livet för de som bor här bättre.

Under de år jag varit aktiv har klimatet hårdnat och respekten bleknat, alla partier tappar i antalet engagerade och det är inte konstigt då det tar mycket tid och kraft, men vi behöver vända utvecklingen.

Stort tack Annie Lööf för din otroliga ryggrad, din vägran att vika dig för hatet och ditt fantastiska arbete för att föra ut vår politik. Muharrem Demirok, stort grattis! Jag ser verkligen fram emot att få se hur du tillsammans med alla oss andra kommer att driva Centerpolitiken vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons