GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

"Varje kvinna som inte har rättigheten till sin egen kropp är en tragedi"

Publicerad 21 juli 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För inte ens en månad sedan försvann den nationella rättigheten till abort i USA. Ett klubbslag var allt som behövdes och så var Roe v Wade ogiltigförklarat. Sedan dess har ett flertal delstater totalförbjudit abort och försök att skydda aborträtten genom lagstiftning har misslyckats. Trots det håller debatten om detta som uppstod i Sverige redan på att försvinna. Jag kan inte förstå hur vi låter denna debatt dö ut gång på gång. Vi såg det ske för något år sedan när det gällde Polen, och nu upprepar historien sig.

Varje kvinna som inte har rättigheten till sin egen kropp är en tragedi oavsett var i världen hon bor, men när en supermakt som USA inskränker dessa rättigheter riskerar det att skapa ringar på vattnet. Det går redan nu att se rörelser som går åt fel håll och rättigheter som kränks i länder som Indien, Polen, Afghanistan och många därtill. När detta sker har du och jag ett särskilt ansvar att reagera och fortsätta reagera för att påminna om att kampen för kvinnors rättigheter till sina liv och kroppar är långt ifrån över.

Massprotester och folkrörelser har besegrat förtryck förut. Man behöver inte se längre än till den svenska kampen mot HBTQ-personers sjukdomsstämpel eller rösträttsrörelserna världen över för att se hur brett, folkligt engagemang och hängiven kamp kan leda till förändringar i samhället. Nu är tiden för en ny sådan massrörelse, till stöd för kvinnors kamp om sina kroppar och sina liv. De gånger förändring har skett har det hänt för att vi inte har gett upp. Vi har inte lagt ner högafflarna och gått hem förrän förändringar har skett. Nu som då får inte kampen stagnera eller glömmas bort, även om läget ibland kan kännas hopplöst. Tack vare sociala medier har det dessutom aldrig varit lättare och mer tillgängligt att göra sin röst hörd och delta i kampen för allas rättigheter till liv och frihet. Så även om det känns som en piss i Mississippi - dela det där inlägget, gilla storyn, skriv kommentaren. Kanske kan inte just mitt eller ditt inlägg i sig själv ändra något. Men tillsammans kan vi visa en enad front mot förtrycken och inskränkningarna. Ge en röst till de som inte har en och visa att de som drabbas av ofrihet inte är ensamma.

Fortsätt ifrågasätta, fortsätt belysa, fortsätt höja din röst mot orättvisor och fortsätt engagera dig på de sätt du kan för alla människors frihet och rättigheter. Bara så kan kampen för alla kvinnors rätt att bestämma över sina egna liv och kroppar vinnas och säkras.

Krönika av: Evelina Strömberg, Distriktsordförande CUF Kalmar Län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.