Annons
Debatt
Centerkrönika

Väljarna bestämmer

Publicerad 15 september 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi får vara glada att vi lever i en demokrati där alla människors lika värde och rätt gäller, alla har en röst. Tyvärr utnyttjar inte alla väljarna den möjligheten, för det ser ut som vi får ett lägre valdeltagande i år.

Valet blev som bekant en framgång för Sverigedemokraterna, där nog alla andra övriga partiet, utom Miljöpartiet, är missnöjda. En paradox är att Ulf Kristersson (M) i början av valkvällen var ute som partiledare men i slutet av räkningen var statsminister. Normalt är det annars så i politiken att det största partiet i samverkan tillsätter statsministerposten. Nu blir det inte så, men Sverigedemokraterna kommer att ha ett avgörande inflytande på regeringen där Liberalerna sitter som gisslan. I Kalmar län gjorde Centerpartiet sitt sämsta riksdagsval någonsin. Centerpartiet förlorade stort på landsbygden och partiet ser för Kalmar läns del ut att bli utan riksdagsplats, vilket aldrig hänt tidigare. Partiet måste nu göra ett omtag för att få tillbaka sina kärnväljare. Partiet har fortfarande hygglig organisation, bra ekonomi nu gäller det att skapa en framtidspolitik fram till 2026 om det inte blir nyval innan dess, vilket är mer sannolikt. Narkotika, gängen, brottsligheten och invandringen avgjorde valet. Men tror någon att vi får ett bättre samhälle om vi sparkar ut alla med utländsk bakgrund. Ett sätt att komma till rätta med problemen är att ha mycket hårdare straff för dom som köper drogerna.

Annons

I Nybro kommun gjorde också Centerpartiet ett skitval, även om partiet har två till tre gånger fler röster i alla valdistrikt vid jämförelse med riksvalet. Centern har i åtta år styrt Nybro kommun efter kanonvalet 2014 och 2018. Nu drabbades partiet av rikstrenden och att väljarna i större utsträckning röstade på Sverigedemokraterna och Moderaterna även i kommunvalet. Centerpartiet gjorde sina bästa kommunval i Alsterbro och Bäckebo där vi fortfarande är största parti. Det är länge sedan jag gick med i Centerpartiets ungdomsförbund, jag har varit med om stora framgångar för mitt parti men också motgångar och man är ganska luttrade. Det kommer alltid nya val.

Sverigedemokraterna gjorde ett bra kommunval trots att man är det parti som sakpolitiskt gjort minst av alla partier i Nybro kommun. Som till exempel har man inte gjort en budget i Nybro på åtta år. I kommunen är den tidigare alliansen klart större än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men detta samarbete saboterade Moderaterna genom att även denna valperiod lämna alliansen och köra ett eget race. Nu är det oklart hur Nybro kommun ska styras denna valperiod.

Vi gratulerar också Centerpartiet i Emmaboda och Hultsfred till bra kommunval.

Krönika av: Stig Davidson, Nybro (C)

Annons
Annons
Annons
Annons