GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

Våga stå upp för demokrati och medmänsklighet

Publicerad 2 september 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förra veckan landande röstkortet i brevlådan. På utsidan ser det ut som ett helt vanligt brev, men det är det inte. I brevet ligger årets kanske viktigaste papper - röstkortet, grunden i vår demokrati. Även om vi bara haft allmän rösträtt relativt kort period, så är tre generationer bort tillräckligt mycket för att vi ska börja ta vår frihet och rättighet för given.

Jag och många i min generation har tidigare kunnat lita på att vår demokrati står stark, men de senaste åren har demokratin i världen försvagats. Endast 14 procent av de länder som rankas i demokratiindex räknas som fullvärdiga demokratier. Vi kan se att grundläggande rättigheter undergrävs i tidigare starka liberala demokratier, såväl i Europa som runt om i världen. Vi har sett att kvinnor förvägras rätten till sina egna kroppar, minoriteters rättigheter hotas och inskränks och regimkritiker tystas. Den liberala demokratin måste ständigt försvaras och stärkas för att säkerställa alla människors rätt till frihet och värdighet.

Sveriges demokrati står fortfarande stark, men våra demokratiska och rättsstatliga institutioner, och därmed de rättigheter de skyddar, är sårbara mot illiberala och auktoritära krafter. Hoten från terrorism och våldsbejakande extremism kommer både utifrån och inifrån Sveriges gränser. I somras var jag och många andra på Almedalsveckan för att lyssna på seminarier och möta människor. Att mötas och skapa en förståelse för varandra lägger en grund till demokratin. Men den trygghet och öppenhet som fanns rycktes plötsligt bort i samband med ännu ett fruktansvärt terroristdåd.

Jag kan fortfarande inte förstå varför starka kvinnliga ledare, som står upp för medmänsklighet och allas lika rätt och värde, får ta emot så mycket hot och hat. Samhället har förändrats. Jag tanker ofta på Michelle Obama's citat ”When they go low, we go high”. Michelle Obamas tal handlade om hur man skulle hantera presidentkandidat Hillery Clintons mobbare. Citatet har blivit populärt för att det är en tydlig påminnelse om hur vi beter oss i det offentliga rummet, men också i vardagen. Under de senaste åren har vi sett en förflyttning inom svensk politik och i samtalsklimatet. Att gå lågt är lätt. Det är lätt att ledas av rädsla och det är lätt att ställa grupper mot varandra. Att gå högt är att alltid stå upp för vad som är rätt och att ta ansvar för lösningen. Det är lätt att följa med strömmen, göra populistiska uttalanden och ta beslut som ger rubriker, men inte verkliga resultat. Men ganska snart innebär det att det inte finns någon grund att stå kvar på.

En ljusare framtid är möjlig. Det har vi sett när människor i svåra stunder sluter upp med hopp och medmänsklighet, både under pandemin och för att ta emot människor som flyr från krig. I en orolig värld och i ett samhällsklimat där vår demokrati är hotad måste vi fortsätta stå starka i våra värderingar och våga stå upp för jämställdhet, öppenhet och medmänsklighet. Vi måste tro på människans förmåga att bestämma över sitt eget liv och skapa sin egen framtid.

Krönika av: Anna Östberg, kretsordförande Kalmar (C)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.