Annons
Debatt
Centerkrönika

Vad har hänt med människors arbetsmoral?

Publicerad 27 juli 2023
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi har EU:s femte högsta arbetslöshet i Sverige, och över 1,2 miljoner personer i arbetsför ålder kan inte försörja sig själva. Samtidigt som både näringslivet och den offentliga sektorn skriker efter fler medarbetare. Frågan om hur Sverige ska lösa kompetensbristen när arbetskraften inte räcker till diskuterades under ett seminarium i Almedalen som arrangerades av Svenskt näringsliv, Arbetsgivarverket och SKR. Själv skulle jag vilja lägga till att det inte bara handlar om kompetensbrist. Om sanningen ska fram så har även arbetsmoralen gått käpprätt åt skogen. Vad är det som har hänt?

Provanställda som sjukanmäler sig flera gånger i månaden för att i samma sekund lägga ut på sociala medier när de dricker vin med vänner eller tapetserar om vardagsrummet. Som frekvent kommer för sent och endast skrattar bort respektlösheten med att de har försovit sig – nu igen. Arbetslösa som tackar nej till arbeten som ”inte är deras grej” även om de går på bidrag eller för att vinsten att gå från bidrag till arbete inte är tillräckligt hög. Inte nog med att arbetsmoralen har fallerat, det finns uppriktigt korkade personer med.

Annons

Innan du sätter morgonkaffet i halsen och anklagar mig för att vara en hemsk person som kastar skit på de som redan ligger ner så vill jag starkt poängtera. Jag är trött på de personer som utnyttjar systemet samtidigt som jag betalar skatt för deras faktiska bedrägeri. Det är en skymf mot de som inte kan arbeta, som verkligen är i behov av den välfärd som jag gladeligen betalar skatt till. Om det normaliseras att försörja sig själv med bidrag i stället för arbete så minskar sannolikheten att en stark arbetsnorm ärvs vidare av nästa generation. Hela välfärden är uppbyggd på att det ekonomiska kretsloppet fungerar.

Om ett företag går bra så skapar det arbete till fler personer vilket leder till fler som betalar skatt. Arbetsgivaren betalar i sin tur skatt för sina anställda i form av arbetsgivaravgifter. Företaget producerar och säljer varor där en del av priset går till entreprenören och en del går till skatt. Dessa skatter är den viktigaste inkomstkällan för den offentliga sektorn som finansierar välfärdstjänster och därmed lönen för de som arbetar inom den offentliga sektorn, som till exempel undersköterskor och lärare.

Den offentliga sektorn finansierar och producerar också trygghetstjänster som till exempel arbetslöshetsförsäkring om du blir arbetslös eller sjukpenning om du blir sjuk. Fungerar det ekonomiska kretsloppet så ger det tillväxt och då också förutsättningar till vår välfärd. Det som krävs är den självklara principen, att alla som kan arbeta ska arbeta.

Krönika av: Jenny Rydberg, Emmaboda kommun (C)

Annons
Annons
Annons
Annons