GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

Vad får SD:s politik för faktiska konsekvenser?

Publicerad 7 november 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Så har då den nya regeringen flyttat in i Rosenbad och i andra hus i regeringskvarteren. Det är ju fortfarande lite oklart hur mycket inflytande Sverigedemokraterna har i praktiken. Men redan på presskonferensen när Tidöavtalet presenterades såg man tydligt vem som höll i taktpinnen - ingen mindre än Jimmie Åkesson. Dessutom så har Sverigedemokraterna, SD, en rad tjänstemän inne i regeringskansliet och alla fyra partiledarna ska ha gemensamma avstämningar regelbundet. Nu återstår att se om SD får bära skulden för misslyckade politiska beslut eller om det blir statsminister Kristersson, Busch och Persson som utsätts för väljarnas dom.

I olika eftervalsanalyser kommer det fram att många tycker att Centerpartiet bara pratade om SD. Jag vet inte om det är så, däremot så säger alla att det var det enda vi pratade om. Själv tycker jag att vi allt som oftast lyfte fram vår egen politik och vilka idéer vi har för att göra Sverige och Kalmar bättre. Men det är inte alltid lätt nå fram i bruset med sitt eget budskap, och ibland måste man relatera till någon annans för att förklara vad man vill, för att visa på olikheter. Det är bara att konstatera att många av de farhågor om en skadlig politik i mitt tycke nu blivit verklighet.

Det gick inte många dagar innan den nya regeringen kommit med en hel del oroväckande beslut. På miljöområdet ser vi en hel del försämringar. Bara det faktum att man lägger ner miljödepartementet är en illavarslande signal i sig. Dessutom visar man på bristande ambitioner vad gäller klimatet genom att kraftigt minska inblandningen av biodrivmedel genom den så kallade reduktionsplikten. Det är en av de sämre sakerna på kort sikt för att minska utsläppen från den största utsläpparen - transportsektorn. För oss här i sydöstra Sverige är det dessutom stor risk att miljardinvesteringar och därmed jobb uteblir. Näringslivet är mindre benäget att satsa när det ges sådana osäkra besked och snabba byten. Vidare ligger de stora satsningarna på havsbaserad vindkraft risigt till, eftersom man hellre förlitar sig på utbyggnaden av kärnkraft. Den senare riskerar att ta väldigt lång tid och bli väldigt dyr. Vindkraften ligger betydligt närmre i tid, något som ständigt bekräftas av industrins representanter.

Sverigedemokraterna med fleras löften var också generösa i valrörelsens slutskede. Bland annat skulle dieseln kosta 10 kr mindre vid pump. Av detta blev det inte så mycket. Knappt en krona med diverse skatteeffekter. Och inom rättssäkerheten finns också stora frågetecken för vad den SD-marinerade politiken i Rosenbad kommer att få för konsekvenser. Eller för den delen kompetensförsörjning genom arbetskraftsinvandring. Eller höjd moms hos skomakaren och cykelreparatören.

Förra mandatperioden tappade Sverigedemokraterna fyra av sina åtta ledamöter i kommunfullmäktige här i Kalmar. Avhoppen har berott på alla möjliga saker och precis i slutet av valrörelsen framkom det att många av de som står på SD:s listor till olika politiska församlingar har kopplingar till nynazism, så även i Kalmar. I dagarna var det åter dags, en av SD:s främsta representanter i Norrtälje hade nazistkopplingar. Fler lär det bli under kommande mandatperiod.

Så här i efterhand, vi kanske skulle pratat mer om SD under valrörelsen och vad deras politik faktiskt får för konsekvenser? Jag är fortfarande övertygad om att den är skadlig för både Sverige och Kalmar.

Krönika av: Erik Ciardi, kommunalråd Kalmar kommun (C)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.