Annons
Debatt
Centerkrönika

Tre viktiga dagar med intensivt demokratiarbete

Publicerad 5 oktober 2023
Detta är en personligt skriven text i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När denna krönika skrivs så har vi precis avslutat tre dagar intensivt demokratiarbete. Det har nämligen varit partistämma i Centerpartiet med 500 ombud och hundratals gäster och åhörare. Denna gång i Örebro, vilket innebär en lång resa för oss från Kalmar. Stämman ska behandla både program och motioner. Därtill sker mängder av spontana möten med partikollegor från alla delar av landet. Jag träffade till exempel mina C-kollegor från residensstäderna. Riksdagsledamöterna smyger också runt i korridorerna. Alla dessa möten ger tillfällen till samtal om vår politik och samtal om lösningar på de utmaningar som samhället står inför.

Det fina med en partistämma är hur man sakta men säkert mejslar ut partiets politik för de kommande åren. Stämman är slutprodukten av diskussioner och samtal med partiets alla medlemmar. De tre programmen, landsbygd, klimat/miljö och skola, som stämman resulterade i har inte skrivits av en person utan av oss alla tillsammans. Partiets medlemmar har också getts möjlighet att skriva motioner - och det har man gjort i mängder. Motionerna är ett sätt att förflytta partiets politik, eller att rätta till saker som den enskilde medborgaren tycker behöver bli bättre. Jag själv skrev en motion om samarbete i gränsbygder, för där tycker jag att saker kan bli bättre.

Annons

Både motioner och program ska vandra en lång väg innan det blir politik eller för den delen inte blir politik. Den långa vägen är viktig för förankringen och det ger tillfälle för fler än bara ombuden på stämman att tycka till om politiken. De olika förslagen har därför knådats och diskuterats och kompromissats med. Kretsar, distriktsstyrelse och distriktsstämma har haft många åsikter. Därefter behandlas motioner och program i kommittéer. I kommittéerna finns också möjlighet att påverka och även förtydliga besluten och partiets framtida politik.

Slutstationen, den vi nu har tagit oss igenom, är partistämman. Det är vartannat år eftersom det är en stor apparat att samla ihop Centerpartister från hela landet. På stämman klubbas då slutligen besluten och partiets politik tar form, utvecklas och ibland byter den riktning. Det är en rejäl mangling med sena kvällar och tidiga morgnar. Men många vill tala för sin sak, eller argumentera mot någon annan. Det område som var mest populärt var helt klart den för Centerpartiet viktiga landsbygden. Det gjordes hundratals inlägg i debatten, om allt från vapenförvaring till investeringsstöd.

Även om det har varit långa dagar med mycket sittande så har det varit väldigt roligt. Man får träffa många partikollegor och det känns verkligen bra att kunna vara en del av det viktiga demokratiarbetet - demokratin kan ju tyvärr inte ses som självklar. Den behöver vi ständigt jobba för.

Krönika av: Erik Ciardi, kommunalråd (C)

Annons
Annons
Annons
Annons