GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerkrönika

Tänk till vad du röstar på!

Publicerad 23 juni 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Rikspolitiken har varit stökig under hela valperioden och det har inte blivit bättre under senare tid. Det började med den fruktansvärda ryska invasionen av Ukraina och fråga om svenskt medlemskap i Nato. Centerpartier och övriga allianspartier har länge förordat ett Natomedlemskap. Men efter invasionen så vek (S) och (SD) snabbt ner sig och gick med på en ansökan. För Sverigedemokraterna är det nog särskilt svårt då man i grunden varit mycket Putinvänliga. Det fortsatte med budgeten med inbakad pensionsuppgörelse. Centerpartiet jobbade in i det sista för att få till stånd en uppgörelse i pensionsgruppen. Partierna till höger ställde inte upp på detta. Nu saknar man verkligen Fredrik Reinfeldt i politiken, hans efterträdare Kristersson är så långt ifrån statsman som man kan komma.

Stöket på riksplanet gör att många tappar förtroendet för politiken och valet den 11 september då blir nog de kommunala frågorna viktigare än rikspolitiken för många. Här ligger skola, barnomsorg, äldreomsorg, gator, vägar. Men också idrottsanläggningar, kultur, energi och bostadsplaneringen.

Regionen hanterar hela sjukvården, regional kultur och övergripande infrastruktur. Numera röstar väljarna olika i de tre valen och det beror på politiken men också i högg grad på vilka som företräder partierna. Centerpartiet har en stark ställning i många kommuner inte minst i Kalmar län.

2014 låg Nybro i botten i de flesta områden och för att klara ekonomin ville den dåvarande majoriteten (M) och (S) genomföra en gigantisk fastighetsförsäljning. Invånarna i kommunen avvisade tack och lov denna politik. Sedan dess har Nybro haft en bra utveckling även om det finns mycket kvar att göra.

• Ekonomin har förbättrats

• Kraftigt ökat bostadsbyggande

• Förbättrat näringslivsklimat.

• Äldreomsorg, skola och barnomsorg har förbättrats.

• Kommunen satsar på landsbygdsutveckling och föreningslivet.

Nu satsar kommunen på nya förskolor, ny skola, ombyggt ridhus och landsbygden.

I Nybro kan vi konstatera att (M) och (L) lämnat alliansen enligt uppgift för att man inte fick lägga ner högstadiet i Alsterbro, detta trots att antalet elever ökar de närmsta åren. Trots att man lämnat regeringen i Nybro så sitter man kvar på de ordförandeposter man fick efter valet i en samverkan mellan partierna. Det kan bero på att man vill behålla sina arvoden, men det är inte enligt politikens principer. En uppmaning till alla – rösta inte med fötterna i valet den 11 september. Kolla vad partierna gjort och vill göra.

Centerkrönika av : Stig Davidson, Nybro(C)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.