Debatt
Centerkrönika

"Ska Ulf Kristersson ta på sig allt när SD ställer till det för folket?"

Publicerad 30 september 2022
Detta är en opinionstext i KLT. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ibland undrar jag hur det kunde bli så här? Att gamla alliansvänner ena stunden skakar hand med förintelseöverlevare, och lovar att aldrig samarbeta med ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna SD, men andra stunden åker i samma kampanjbuss med dem och glömmer bort sina löften. Under hela valrörelsen har vi fått bevittna hur de blåa partierna tävlat om vem som kan vara den mest rumsrena rasisten i debatterna, vem som har hårdast ton mot invandrare. Jag blir orolig, debatterna borde handla om hur vi ska försöka lösa inflationen och dem höga elpriserna så snart som möjligt!

Gång på gång har man sett hur hat har vunnit, har vi inte kommit längre i kunskapen om att hat inte leder landet till utveckling? Men kanske är det lättare att skylla misslyckanden på dem mest utsatta och tänka att ”så länge jag inte blir drabbad”. Nu när valet är över och Ulf Kristersson fått till uppgift att bilda regering, blir väl ingen riktigt chockad över att SD står utanför så dem inte behöver ta ansvar för någonting, men med tanke på att dem är de parti som har flest mandat i de blå-bruna gänget kommer dem ändå få mest att säga till om. Frågan blir hur Liberalerna ställer sig till detta, de två partierna står ju väldigt långt ifrån varandra värderingsmässigt, SD uttalade sig en gång i tiden om att Liberalism är deras största fiende, då borde den konsultationen inte riktigt gå ihop. Men har detta val endast handlat om att hata och vända kappan efter vinden?

Nej vi får inte glömma att det är andra gången Ulf Kristersson kandiderar till statsminister, Ulf har gjort allt i sin makt för att få den positionen. Frågan blir nu hur han får ihop det under fyra år. Ska Ulf Kristersson ta på sig allt när SD ställer till det för folket? Kommer Ulf stå och skaka hand med Jimmie Åkesson för att få sitta kvar som statsminister, hittills har han inte visat något tecken på något annat. Vi är inne på tredje veckan efter valet och nu var det dags att stätta rätt personer på rätt poster. Att Julia Kronlid (SD) blir vald till andre vice talman förundrar mig. Förklara det för framtiden hur ni tänkte när ni klubbade igenom denna kvinna till denna tunga post. En person som betvivlar evolutionens existens, förnekar Darwins upptäckter.

När andra länder skakar på huvudet och undrar vad landet Sverige håller på med fortsätter vår resa in i gråare och mörkare tider där vi kommer få se utsatta bli mer lidande, grupperingar, hat, arbetslöshet och ett Sverige vi inte komma känna igen. Men att tro, att "Sverige ska bli bra igen" eller att landet "lagom" kommer göra Svensson tryggare är bara ett sätt för att få rättigheten till vara rasist öppet utan skam. Men i mina ögon är det mycket okunskap i de som tilltalas av rasism och främlingsfientlighet, därför tror jag att vi kommer få bevittna mer och mer extrema uttalanden som inte hör hemma i vår demokrati.

Krönika av: Abetare Gashi, Kalmar (C)